Share |

Zítra, 19.října, začíná DAS FILMFEST, nabídne bezmála 40 filmů a 20 hostů

foto: pořadatel akce, Mann im Spagat / Blanca Gomila

Bezmála čtyři desítky filmů od historických dramat, přes thrillery, žánrové a artové filmy až po komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve středu 19. října a v kinech Lucerna a Atlas setrvá až do neděle 23. října. Následně se 31. října přehlídka přesune do Brna a v kinech Art a Scala bude němčina znít až do 3. listopadu.
 
Slavnostní zahájení bude ve středu 19. října v kině Lucerna patřit snímku  POZDRAVY Z FUKUŠIMY režisérky Doris Dörrie. Poutavý intimní snímek o setkání dvou zcela rozdílných žen, které se musí vyrovnat se svou minulostí, měl premiéru na Berlinale 2016 a získal zároveň nominaci na Německou filmovou cenu. Snímek osobně představí představitelka hlavní role Rosalie Thomass, která byla za svůj herecký výkon oceněna Bavorskou filmovou cenu.
 
DAS FILMFEST představí filmovým fanouškům celou řadu domácích premiér, dramaturgie vybírala ty nejzajímavější snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska, které jinak v našich končinách nejsou k vidění. Diváci se mohou těšit na hit světových festivalů, snímek TONI ERDMANN, který Německo vyslalo i do klání o Oscary za nejlepší cizojazyčný film, temný thriller o životě uprchlíků v Berlíně VLAŠTOVKA či silný snímek 24 TÝDNŮ vyprávějící příběh ženy, která zjistí, že čeká dítě s Downovým syndromem a vážnou srdeční vadou a zvažuje, zda si jej navzdory obtížné lékařské prognóze ponechá, či ne. Odlehčení pak nabídne snímek TO NÁS TEDY DOSTALO plný suchého humoru a vtipných scén z všedního života nebo bláznivý ÚTOK ZOMBÍKŮ V KOŽENÝCH KALHOTÁCH S PADACÍM MOSTEM.
 
Na všechny filmové fajnšmekry čeká i jedna skutečná lahůdka - klasika horského filmu z roku 1929 v hlavní roli s pozdější prominentní Hitlerovou režisérkou Leni Riefenstahlovou. Dechberoucí horolezeckou tragédii o osudové lásce a lidském hrdinství BÍLÉ PEKLO PIZ PALÜ doprovodí živá hudba v provedení kapely Ufajr.
 
Letošní ročník nabídne rekordní počet diskuzí a setkání s filmovými tvůrci. Své snímky osobně představí například držitel řady filmových ocenění, mj. Stříbrné nymfy Monaka, British Academy Award a Zlaté Romy, režisér Dieter Berner (EGON SCHIELE), rakouský filmař Daniel Hoesl (WINWIN), jehož debut měl premiéru na filmovém festivalu Sundance, nebo švýcarský režisér Mano Khalil (VLAŠTOVKA), který část svých studií absolvoval i na pražské FAMU.
 
Vstupenky na festivalové snímky v Praze jsou v prodeji ve festivalových kinech. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků bude opatřena i anglickými titulky. Součástí festivalu budou opět i oblíbená dopolední promítání pro školy. Festival tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice. /WEB/
 
Festival DAS FILMFEST nabídne necelé čtyři desítky snímků rozdělených do tradičních tematických sekcí, většina filmů poběží v Česku vůbec poprvé. DAS FILMFEST SPEZIAL uvede například vtipnou sondu do života tří úspěšných párů, které se rozhodly pořídit si rodinu, a poté se střetly s drsnou realitou života TO NÁS TEDA DOSTALO (Was hat uns bloß so ruiniert). Na skutečných událostech je založený film STÁT VS. FRITZ BAUER (Der Staat gegen Fritz Bauer) vyprávějící strhující příběh muže, který svým nasazením změnil moderní německé dějiny. Syrovým portrétem dnešní doby je pak švýcarský snímek AMATEUR TEENS, který ukazuje, kam až může vést neustálý tlak sociálních sítí.
 
ÚTĚK / DIE FLUCHT je název další z festivalových sekcí. Útěk může být chápan doslovně, jako v případě snímku DENÍK ANNE FRANKOVÉ (Das Tagebuch der Anne Frank) nebo mohou hrdinové prchat před sebou samými, což je případ hlavní ženské postavy letošního zahajovacího snímku POZDRAVY Z FUKUŠIMY (Grüße aus Fukushima). Ve snímku CESTA S TÁTOU (Die Reise mit Vater) utíkají dva bratři vezoucí nemocného otce na operaci z Rumunska do Německa mimo jiné před vojsky Varšavské smlouvy, se kterými se setkají při průjezdu Československem. ZIMA PO JARU (After Spring comes Fall) je temným thrillerem o životě uprchlíků v Berlíně a hlavní hrdinka snímku VLAŠTOVKA (Die Schwalbe) se naopak vydává pátrat po svých kořenech zpět do iráckého Kurdistánu, odkud její otec kdysi uprchnul. Před bláznivými zombíky v dirndlech pak ve snímku ÚTOK ZOMBÍKŮ V KOŽENÝCH KALHOTÁCH S PADACÍM MOSTEM (Attack Of The Lederhosenzombies) utíkají snowboarďáci v Alpách.
 
Dramaturgie ale nevěnuje pozornost jen etablovanému kinu. V sekci MUMBLECORE?! představí mladé tvůrce, jejichž snímky často zachycují „malé“ příběhy vycházející ze všedních situací, aby se poté staly velkým kinem. Program tak mimo jiné nabídne jeden z prvních snímků tohoto žánru. Debut TLUSTÝ HOLKY (Dicke Mädchen) „zázračného dítěte německého filmu“ Axela Ranische, který v současnosti točí např. pro známou sérii Tatort/Místo činu, byl realizován za neuvěřitelných 517 Euro. Axel Ranisch bude na festivalu osobně přítomen, aby o své režisérské metodě promluvil a představil i svůj nejnovější snímek ALKI ALKI. Komedie KOHLHAAS ANEB O PŘIMĚŘENOSTI PROSTŘEDKŮ (Kohlhaas oder Die Verhältnismäßigkeit der Mittel) vypráví o nepoddajné vizi a síle imaginace, bez které by nefungoval žádný film. Za pozornost stojí také česko-rakouská koprodukce MENANDROS & THAÏS nebo zábavná švýcarská alegorie o prokrastinaci ZIMNÍ HOST (Wintergast). Rakouský snímek WINWIN se pak bez obalu strefuje do iracionality globálních trhů.
 
Chybět nemůže oblíbená sekce DIE DOKU. Rakouský dokument DŘEVO ZEMĚ MASO okouzlil porotu na festivalu rakouského filmu Diagonale jako „odvážný Feel-Good-Movie“ a získal cenu za nejlepší rakouský dokumentární film 2016. Švýcarský dokument CARL LUTZ - ZAPOMENUTÝ HRDINA (Carl Lutz - Der vergessene Held) vypráví neuvěřitelný příběh muže, jenž během 2. světové války zachránil více než 60.000 maďarských Židů. Intimní filmovým pomníkem člověka, myslitele a malíře je snímek DÜRRENMAT - PŘÍBĚH LÁSKY (Dürrenmat: Eine Liebesgeschichte). Na budoucnosti lidské reprodukce se zaměřuje dokument s příznačným názvem FUTURE BABY. Filmovou esej OVERGAMES přijede osobně představit známý režisér a výtvarník Lutz Dammbeck.  SLUŽEBNÍCI STÁTU pak umožní nahlédnout za  kulisy německého policejního vzdělávání.

Již nedílnou součástí programu jsou bloky krátkých filmů SHORTS, které představí nejzajímavější krátkometrážní snímky německých, rakouských a švýcarských tvůrců. Tentokrát festival představí m. j. snímky oceněné nebo nominované v rámci Německé filmové ceny pro krátký film (Deutscher Kurzfilmpreis) a na festivalu rakouského filmu Diagonale.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.