Share |

Zimní Knihex přinese knihy kvalitních menších nakladatelství

foto: pořadatel akce

Knihex je místem setkání nakladatelů a čtenářů v příjemné přátelské atmosféře, ať už letní, kdy Knihex zakotví na pražské náplavce, nebo zimní, kdy se přesune do tepla pod střechu. Knihex, to jsou knihy kvalitních menších nakladatelství, které představují samotní nakladatelé, kteří živě konverzují se svými čtenáři. Knihex je místo, kde se dá strávit celý den – kromě knížek je k dispozici bohatý program – dílny, křty, autorská čtení, představení, odpočinkové zóny, dětský koutek... Cílem není na co nejmíň metrů čtverečních namačkat co nejvíc stánků, Knihex dává prostor – knihám i čtenářům.
 
Knihex vznikl z toho důvodu, že u nás neexistovala platforma, která by byla určena pro menší kvalitní nakladatele, stávající knižní veletrhy jsou pro ně většinou cenově nedostupné, jejich dramaturgie jde mimo směřování těchto nakladatelství. Dalším problémem je ztížená distribuce knih malých nakladatelů a s tím spojená horší dostupnost a také prodejnost jejich titulů. Knihex chce zvýšit povědomí o těchto nakladatelích a jejich produkci a tím jim pomoci s prodejem, umožnit jim zpětnou vazbu od čtenářů – a v důsledku je tedy i podpořit k vydávání dalších knih. Tituly těchto nakladatelství jsou zajímavé, ale nakladatelé jsou velmi finančně limitováni, většinou jsou závislí na grantech, na větší propagaci už nezbývají peníze, protože důležitější než finanční úspěch titulu je pro ně jeho kvalita. Je ale zapotřebí povědomí o nich i jejich knihách rozšířit, aby se jim alespoň energie vložená do jejich přípravy vrátila a aby i čtenáři měli možnost objevovat „nové světy“.
 
Knižní jarmark Knihex umožňuje těmto menším nakladatelům se sejít a představit se společně veřejnosti. K pořádání knižního jarmarku v létě bylo záměrně vybráno místo v pražském veřejném prostoru, aby se knihy, spojované spíše častěji se zaprášeností a zatuchlostí, dostali na čerstvý vzduch a mezi lidi. Toto exponované místo, které Pražané vyhledávají, a zároveň si akce všímají i mimopražští a zahraniční návštěvníci Prahy, umožňuje reprezentovat českou kulturu i pro cizince, případně být inspirací (např. na slovenském Artforu vyšel článek o Knihexu, který byl zároveň výzvou k uspořádání podobné akce na Slovensku). Pro první zimní Knihex byla vybrána Pražská tržnice, i tam se knihy dostávají do nových souvislostí, je to místo, kde zůstává zachován pocit vzdušnosti a prostoru, ovšem v zimě přece jen knihy potřebují střechu.
 
Nakladatelům a autorům je umožněno se prezentovat, aktivně se zapojit do programu např. v podobě autorských čtení, křtů apod. Knižní jarmark Knihex je otevřen pro zhruba 40 vystavujících nakladatelů, kteří jsou vybíraní na základě kvality své produkce (a spadají do kategorie malých a menších nakladatelů).
 
Účastnící se nakladatelé jsou z celého území Česka (např. brněnský Host, opavský Perplex), stejně tak návštěvníci nejsou jenom Pražané, ale na Knihex přijíždějí z různých koutů republiky. Knihex spolupracuje s Městskou knihovnou, která v létě měla na náplavce svůj minibibliobus, a také s Librarium Mobile neboli mobilní knihovnou.
 
Kromě vystavujících nakladatelů program zaštiťují dílny knihvazačská (Vladimíra Šturmová a Jan Hybner z VŠUP), sítotisková (Martin Dufek, sítotiskové studio Kredenc), animační (Zdeněk Durdil), linorytová (Helena Čubová), recykliteraturní (Vojtěch Mašek), hudební doprovod zajišťují DJ. Další doprovodný program je proměnný podle toho, co chtějí prezentovat samotní nakladatelé (čtení, křty).
 
Knihex je otevřen pro kohokoli (na akci není vybíráno vstupné), zároveň návštěvníci mají možnost na stáncích potkat samotné nakladatele a mluvit s nimi, také se účastní dílen a workshopů, a spoluvytvářejí tak podobu Knihexu. Ke komunikaci s fanoušky Knihexu dochází na facebookových stránkách. Kolem Knihexu pomalu vzniká komunita lidí, kteří jsou ochotní pomoci i jako dobrovolníci (pomocí na místě, roznosem plakátů apod.). 
 
Záměrem pořadatelů akce je, aby se činnost o. s. Knihex neomezovala „jen“ na pořádání dvou knižních jarmarků ročně, ale aby sdružení vyvíjelo kontinuální aktivitu. Prozatím na svém Facebooku umožňují účastnícím se nakladatelstvím upozorňovat na nové knihy, různé akce apod. Do budoucna by rádi pořádali v Praze i jiné akce než jenom knižní jarmark, např. městské hry s knižní tematikou, knižní pikniky apod.
 
Seznam účastnících se nakladatelů na zimním Knihexu, který se koná 7. 12. od 10 do 20 hodin v Pražské tržnici: A2, Aldebaran, ArtMap, Baobab, Brody, Dauphin, dybbuk, FF UK, Full Moon, H_aluze, Hrana, H & H, Host, G plus G, Karmášek, Kudla Werkstatt, Labyrint, Lipnik, Maťa, Meander, Napoli, Oikoymenh, Papelote, Paragraph, Plav, Reformát, ROE, Rubato, Sanch,
Sedmá generace, Teapot, Triáda, Trigon, Verzone, Voala, Volvox Globator, wo-men, Živel, 65. pole
 
Doprovodný program a více informací o nadcházejícím Knihexu naleznete na Facebooku zde.

www.knihex.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.