Share |

Aktualizováno: Zemřel Václav Havel, svět posílá kondolence, odpoledne proběhla pietní akce na Václavském náměstí

Václav Havel při návštěvě žižkovského vysílače v r. 1999 / foto Jan Kománek

Bývalý prezident Václav Havel dnes zemřel ve věku 75 let. 
Jeho úmrtí dnes bez dalších podrobností potvrdil jeho bývalý mluvčí Ladislav Špaček, publicista a člen správní rady Výboru dobré vůle Vladimír Hanzel uvedl, že Havel zesnul v 10.15 ráno.
Havel poslední roky trpěl řadou zdravotních problémů a účastnil se jen menší části společenských akcí. Nenechal si ujít například setkání s dalajlamou, který nedávno navštívil Prahu a popřál mu zde, aby žil ještě deset let.
Navštívil také premiéru svého prvního filmu Odcházení - jeho účast média komentovala s tím, že vypadal viditelně pohuble a slabě.
Havel byl dramatikem, spisovatelem a ikonou disentu. Jako jeden z mála českých politiků se doškal uznání i obdivu v zahraničí. Vážili si ho jak státníci, tak představitelé kulturní alternativy. Pro mnohé zůstal ztělesněním pojmu prezident právě on a mnohými proto byl s úctou oslovován "pane prezidente" i v posledních letech - v kondolencích na facebooku a dalších stránkách je tak veřejností titulován i dnes.
Byl nositelem řady uměleckých cen i státních vyznamenání řady zemí a  čestných doktorátů. Pro podrobný životopis doporučujeme například Wikipedii nebo web http://vaclavhavel.cz/.
Scházejí se kondolence od občanů ČR i světových osobností. Na facebooku si řada uživatelů mění profilové foto za vlajku, vznikají desítky skupin, kde se o Havlovi diskutuje, na 18. hodinu se Václavské náměstí svolávájí Havlovi přiznivci vzpomínkovou akci, jejíž stránka je zde. Další aktivitou je akce "svíčky na hrad", viz facebook.
Na pondělí je svoláno mimořádné zasedání vlády, očekává se vyhlášení státního smutku.
Na našem facebooku můžete své názory a postoje vyjádřit zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.