Share |

Žánroví Andělé nebudou, "velcí" se zmenší

Andělé 2010, doby honosného stage designu

Nešťastné Ceny Anděl vstupují do dalšího smutného ročníku.
 
Jak nám bylo dnes sděleno garantem žánrových cen Jaroslavem Špulákem a potvrzeno ředitelkou pořádající organizace, žánrové ceny Anděl, které vnášely do českého hudebního rybníčku závan progresivity, se letos konat vůbec nebudou.
 
Zrekapitulujme si situaci:
Posledních několik let pořádal ceny Anděl producent Lešek Wronka. Kromě hlavních, "velkých" Andělů se pokračovalo i v tradici udělování cen v jednotlivých žánrových kategoriích, od folku přes punk až po hip hop. Na rozdíl od tradičně problematické Akademie udělovaly tyto malé Anděly poroty složené z lidí věnujících se přímo konkrétnímu žánru. Loni se Andělé za tyto žánry předávali v Lucerna Music Baru, a právě tam se letos konají skromnější "velcí" Andělé.
 
Wronka ovšem licenci na pořádání ne právě lukrativní akce před několika měsíci vrátil IFPI. K hlasování v prvním kole tak vyzývala netypicky přímo IFPI (poněkud bizarně: " V případě, že o členství v Akademii nemáte zájem, sdělte nám prosím tuto skutečnost do 23. února 2017. V opačném případě budete zařazeni mezi členy Akademie," psali i do naší redakci) a ta také celou akci pořádá - i hlasování, i ceremoniál.
 
Odhlasováno jest, nominace nevypadají tak děsně (viz soupis pod článkem), ale co je to za způsoby, eh? IFPI na naše maily s dotazy, jak a co se kdy koná, přestala v únoru odpovídat. Žádné oficiální stanovisko, proč zařízla žánrové ceny, nebo kdo je tedy zazdil, nepřišlo. Statut cen, který IFPI má na svém webu, o žánrových kategoriích hovoří. Naopak, na slib "jmenný seznam akademiků bude zveřejněn na webu ceskahudebniakademie.cz" z 20. února dodnes vůbec nedošlo. Že se žánrové ceny nekonají, nebylo lidem, kteří na nich léta dřeli, do dnešního dne sděleno - až poté, co byly vydána zpráva, že se nekonají, přišel stručný telefonát, přičemž nějaké zdůvodnění nedorazilo vůbec. (Ano, zkusila jsem poslat 6. mail s dotazem, stejně jako na předchozích 5 mi IFPI neodpověděla. Po větším úsilí jsem telefonicky dohnala ředitelku, která přislíbila vydat stanovisko, ale zaslala pouze víceméně to samé, co bylo v tiskové zprávě, tedy že z organizačních a časových důvodů. Garant žánrových cen Jaroslav Špulák uvedl, že vyhlašovatel cen na ně nesehnal finanční prostředky.
 
 
Je jasné, že Andělé to nemají snadné, každý ročník je následován kritikou. Pořádání něco stojí a byť to bude letos levnější, nejspíš se na akci nevydělá. Skoro to vypadá, že by tohle mohla být předsmrtná agonie.
Vzpomeňme si, jací Andělé bývali: V roce 1998 na jejich předávání vystoupili R.E.M., Cher a Andrea Bocelli a národ to sledoval v TV se zájmem (srandovní je, že tehdy do Síně slávy uvedli Kubišovou, která je letos nominovaná v kategorii Zpěvačka roku). Nyní Andělé zajímají jak stále méně lidí, tak stále méně televizí (před 11 lety takhle skončila jejich slovenská obdoba Aurel poté, co slovenská TV odmítla pořad vysílat). Skončí?
Zatím to s Anděly vypadá nedobře, snad až na to, že v mainstreamových nominacích je několik slušných jmen. To, že těch dobrých kapel zvolených porotami žánrových cen, není o mnoho více, je škoda. Otázkou je, zda to ještě někoho zajímá a zda by v případě úplného konci Andělé národu chyběli.
 
NOMINACE 2016
(v abecedním pořadí)
Album roku
JELEN - VLČÍ SRDCE
LENNY - HEARTS
PRAGO UNION - SMRT ŽIJE

Skladba roku
LENNY - HELL.O
MICHAL HRŮZA - PRO EMU
PRIESSNITZ - MRZÁCI

Skupina roku
JELEN - VLČÍ SRDCE
PRAGO UNION - SMRT ŽIJE
PRIESSNITZ - BEZTÍŽE

Zpěvák roku
ONDŘEJ RUML - NAHUBU
THOM ARTWAY - HEDGEHOG
XINDL X - KVADRATURA ZÁCHRANNÉHO KRUHU

Zpěvačka roku
LENKA NOVÁ - ČTYŘICÍTKA
LENNY - HEARTS
MARTA KUBIŠOVÁ - SOUL

Objev roku
DAVID STYPKA - VRÁNY TAKY
LIGHT & LOVE - SURRENDER TO THE STARS
THOM ARTWAY - HEDGEHOG

Videoklip roku
JANANAS - TO SAMO (LYRIC VIDEO) - (režie TOMÁŠ BABKA)
LENNY - HELLO - (režie TOMÁŠ KASAL)
MIDI LIDI - LUX (režie PETR MAREK)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.