Share |

Začíná III. ročník Hudebních cen Vinyla 2013

foto: PR

Hudební ceny Vinyla vstupují do III. ročníku. Nominace pro rok 2013 budou známy 16. prosince. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v brněnském klubu Fléda 26. února 2014.
 
Zahájení nového ročníku Vinyly předznamenává pravidelná obměna Rady ceny Vinyla, která navrhuje porotu a pomáhá cenu ideově formovat. Po dvou letech tak v Radě Tondu Kocábka střídá Viktor Palák. Aktuální složení Rady pro III. ročník cen Vinyla je:Jana Kačurová (Full Moon), Petr Ferenc (His Voice), Karel Veselý (nezávislý publicista) a Viktor Palák (TheAardvark).

Z podnětů Rady také vzešla letošní porota. „Vůči minulému roku nebyly změny příliš veliké, počet hlasovatelů se rozrostl z 24 na 26 hudebních publicistů. Některá jména vypadla,jiná přibyla. Hlavním kritériem je odborné renomé porotců v hudebně-publicistické branži,“ vysvětluje za koordinátory Vinyly Pavel Uretšlégr. (Jmenný seznam poroty viz níže.)

Porota bude opět hlasovat dvoukolým způsobem ve třech kategoriích (Deska, Počin /Událost, Objev). První kolo hlasování proběhne v termínu 1. – 13. prosince. Výsledky nominací budou oznámeny 16. prosince.

Slavnostní vyhlášení III. ročníku Hudebních cen Vinyla se uskuteční 26. 2. 2014 v brněnském klubu Fléda. „Slavnostní večer vedle samotného vyhlášení výsledků nabídne jako vždy především pestrý set koncertů na dvou scénách,“ doplňuje za koordinátory Tomáš Grombíř.

I letos vyjde výroční limitovaný náklad vinylu, který slouží jako ocenění pro vítěze ve všech kategoriích a jenž obsahuje po jednom tracku od nominovaných v kategoriích Deska roku a Objev roku. „Propojování výtvarného a hudebního světa je pro českou scénu poměrně typické, proto v tomto duchu tvoříme i ocenění. Po Josefu Bolfovi a dvojici David Böhm a Jiří Franta letos vinyl ztvární další výrazná osobnost domácí výtvarné scény – Krištof Kintera,“ dodáváTomáš Grombíř.

Součástí III. ročníku cen Vinyla bude opět pražský doprovodný program, který se uskuteční v březnu:  „Oproti minulému roku bychom chtěli pražské Ozvěny výrazněji rozšířit. Během jednoho dne nabídneme nejen koncerty domácích interpretů a skupin z řad nominací Vinyly, ale i přednášky a diskuze předních českých hudebních publicistů. Chceme tak zasadit současnou českou hudbu do širšího umělecko-společenského kontextu,“ objasňuje Pavel Uretšlégr.
 
Porota III. ročníku Hudebních cen Vinyla 2013

Bárta Jan (RadioWave)

Bláha Tomáš (Musicserver)

Borovan Aleš (E15)

Březina František (Magick Disk Musick)

Faix Jan (His Voice)

Ferenc Petr (His Voice)

Hájek Dan (Musicserver)

Horovic Maxim (nezávislý publicista)

Kačurová Jana (Full Moon)

Klusák Pavel (Lidové Noviny)

Kocábek Antonín (Týden)

Kratochvíl Matěj (His Voice)

Kučera Pavel (nezávislý publicista)

Kutěj Richard (Musiczone)

Macháček H. Jan (Česká pozice)

Palák Viktor (TheAardvark)

Průša Honza (Musicserver)

Riedel Jaroslav (nezávislý publicista)

Stuchlý Aleš (RadioWave)

Špičák Jiří (RadioWave)

Švamberk Alex (nezávislý publicista)

Turek Pavel (Respekt)

Turek Tomáš (RadioWave)

Veselý Karel (nezávislý publicista)

Vrba Petr (Radio 1)

Zelinka Pavel (RadioWave)

 
O Vinyle
Cenu iniciovalo a produkčně zajišťuje občanské sdružení Goliart, zastoupené Pavlem Uretšlégrem a Tomášem Grombířem. V prvním ročníku Vinyly byly oceněny v jednotlivých kategoriích skupina B4 za album Didaktik NationLegendary Rock (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival CreepyTeepee (Počin roku).  V druhém ročníku byly oceněny Květy za album Bílé včely (Deska roku), Planety (Objev roku) a Vydavatelské aktivity Polí5 (Počin roku).

Partneři: Hlavním partnerem Hudebních cen Vinyla je KZK tiskárna s.r.o. a společnost GZDigital Media. Mediálními partnery jsou časopisy Respekt,His Voice, Full Moona theaardvark, aktualne.cz a dále rádia Radio 1 a RadioWave. Partnerem slavnostního vyhlášení je pak klub Fléda.

Projekt Hudebních cen Vinyla 2013 podpořilo také Ministerstvo kultury ČR a Nadace život umělce.

O hudební ceně Vinyla včetně podrobného způsobu hlasování na www.vinyla.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.