Share |

Za dveřmi byl Nultý bod (fotoreport z festivalu pouličního divadla)

Mezinárodní festival pouličního divadla a klaunérie
foto autor

Neobvyklá spolupráce dvou divadelních festivalů (Za dveřmi a Nultý bod) přinesla ovoce, které minulý týden ochutnali diváci na Staroměstském náměstí i na dalších místech hlavního města. Navštívil jsem šest z těchto mimořádných představení.
Z pěti jsem pořídil i obrazový materiál.
Pondělní představení Teatru Novogo Fronta (CZ/RU): Dias de Las Noches považuji za jedno z nejlepších. Osobní příběh dvou klaunů, jejichž představení se začíná zvrhávat a oni si bohužel pozdě uvědomují, že hra, kterou hrají se stává nebezpečně skutečnou... Herci se pohybují od ryzího čistého klaunství až k mystickým děsivým obrazům, charakteristickým pro představení TNF.

V úterý odpoledne bavil velkou část Staroměstského náměstí portugalský klaun ENANO. Jeho představení se jmenuje AMORE a to mluví za vše. Humor amorka Enana těžil z tradice pouličního klaunství. Dělal si legraci ze všech diváků. Ale byly to roztomilé kousky. Jak už to u amorků chodí, snažil se dát různé lidi dohromady. A když pro jeho drsnější humor neměl někdo pochopení, udobřil si jej jedním, dvěma a více lízátky… :)

V úterý večer zaplnil velkou část "staromáku" ještě jeden divadelní soubor. Tanečně divadelní skupina Grotest Maru (DE) předvedla představení Phalanx Bamboo. Tiše bez hudby sváděli symbolický souboj dva černí a čtyři bílí tanečníci. Bílí měli převahu zbraně (dlouhá bambusová tyč) i výšky (díky chůdám se jejich hlavy pohybovaly v úrovni prvních pater domů). Jemné a čisté představení na dobrou noc.

Ve čtvrtek večer jsem viděl Teatr Novogo Fronta podruhé. Stále experimentující soubor se rozhodl využít neobvyklých prostor bývalých elektrických závodů na Bubenské 1, které nyní z velké části využívá ke koncertům, výstavám a různým performancím společnost Divus. Soubor během představení "DOTEX.věnováno" maximálně využil netypické divadelní prostory. Klaunérii si herci užili hned na začátku a pak ještě v úžasném obraze bojujících sněhuláků. Další části představení byly spíše taneční. Za nejhezčí část tohoto divadelního projektu považuji závěrečnou, velmi něžnou taneční kreaci Iriny Andreevy a Václava Kováře.

V pátek večer v před pným hledištěm Divadla v Celetné sehrála herecký koncert britská klaunka Nola Rae. Představení se silně protiválečným podtextem neslo název Exit Napoleon / Pursued by Rabbits. Hodina a půl utekla jako nic, během anabáze prostého vojína k jeho povýšení, které mu nepřineslo to, co si od toho sliboval. Místo triumfu přišlo ponížení. Jednoduchý příběh, vyprávěný beze slov, vyzrálým hereckým stylem. Tímtéž stylem, kterým rozesmívali a dojímali mlčící hrdinové první filmové diváky před sto lety. Hle, stále to funguje.. :)

Poslední páteční představení se konalo na Ovocném trhu. Polsko-německý projekt Gruppe De Donde Sea: Where to.?! divadla Teatr Kana jako by byl psán na míru tohoto náměstíčka, nedaleko hlavních pěších tepen. Hlavní hrdina - klaunka, hledá své místo ve světě, který má vše spočítané, a kde má vše řád. Ale není to napořád. Trpělivý divák si přijde na své, pokud si počká, dočká se zajímavých zvratů, které se občas stávají v obyčejném životě ale mnohem častěji se objevují ve snech…

 

Více fotek z představení: 

1 - ÚT 19.07. STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ - Clown ENANO (PT) - Amore (Za dveřmi)
2 - ÚT 19.07. STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ - GROTEST MARU (DE) - Phalanx Bamboo (Za dveřmi)
3 - ČT 21.07. PROSTOR BUBENSKÁ 1 - TEATR NOVOGO FRONTA (RU/CZ) - DOTEX.věnováno (Za dveřmi)
4 - PÁ 22.07. DIVADLO V CELETNÉ - NOLA RAE (UK) - Exit Napoleon / Pursued by Rabbits
5 - PÁ 22.07. OVOCNÝ TRH - TEATR KANA (PL) - Gruppe De Donde Sea - Where to.?! (Za dveřmi)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.