Share |

YOUNG REAL ART slaví 2. narozeniny!

foto: Behal Dominik

Young Real Art je v Evropě ojedinělý projekt v oblasti výtvarného umění. Jeho cílem je zprostředkovat veřejnosti originální díla mladých talentovaných umělců, studentů a absolventů vysokých výtvarných škol. Jedná se o jedinou čistě virtuální prodejní galerii bez propojení s kamenným obchodem či depozitem.
 
Cílem projektu bylo vytvořit otevřenou platformu pro střetávání mladých výtvarníků se širokou laickou veřejností a kultivovat její povědomí o současném umění. Young Real Art se snaží o návrat uměleckých děl ze sterilních galerií do běžného života a dokázat, že originální obrazy jsou dostupné každému.
 
„Pro Young Real Art je nejdůležitější kvalita a osobní přístup. A to jak ve vztahu galerie – umělec, ale také galerie – zákazník. Umělecká díla sami vybíráme obcházením výstav a klauzurních či diplomových prací na školách. S umělci, jejichž práce nás zaujme svojí originalitou a myšlenkou, osobně jednáme a společně vybíráme díla, která umístíme na web. Na druhou stranu se snažíme i o individuální přístup k zákazníkovi. Často se stává, že pomáháme s umístěním díla v interiéru, individuálně řešíme dopravu a v neposlední řadě nás velice zajímá, jak se dílo líbí a jak je zákazník spokojený“, vysvětluje zakladatelka a hlavní kurátorka galerie, Jana Laštovka.  
 
Zásadním kritériem kvality zastoupených autorů je jejich studium či absolutorium na prestižních vysokých uměleckých školách. Jde o výběrové akademie a univerzity z Česka (AVU v Praze, FAVU v Brně, UUD ZČU v Plzni, FAU OU v Ostravě, FUA TUL v Liberci), Slovenska (VŠVU v Bratislavě) a nově také z Německa (Akademie der bildenden Künste v Mnichově).

 

„Hlavní ideou projektu je odstraňování bariéry, která stojí uměleckému dílu v cestě mezi ateliérem autora a naším každodenním životem. Dříve bylo běžné, že umění přímo obohacovalo náš všední život, v moderním světě se tato vazba postupně vytratila. Jsme zaplaveni komerčními reprodukcemi postrádajícími originalitu a osobitost“, uvádí Jana Laštovka a dodává: „Koncept naší online galerie pomáhá obnovit a usnadnit vztah mezi umělcem, respektive uměleckým dílem a zájemcem o koupi. Přínos díla, které si sami vybereme, známe okolnosti jeho vzniku i jeho autora, činí náš život bohatším a svébytnějším. Kromě toho lze takový nákup chápat jako dobrou investici - cena děl vytvořených mladými umělci se může během let zmnohonásobit“.  

 

 

Patronem projektu Young Real Art se stal známý český konceptuální umělec a pedagog pražské AVU a ústecké FUD UJEP Jiří Kovanda, který stál u zrodu celého projektu. Sleduje od začátku rozvoj galerie a pomáhá cennými radami, které vycházejí z jeho mnohaleté umělecké činnosti i pedagogické praxe.
 

Projekt nyní oslavil druhé narozeniny. K dnešnímu dni zastupuje 85 umělců s celkem cca 1100 díly (na začátku stála přibližně stovka děl od 15ti umělců). Portfolio tvůrců a jejich prací autoři Young Real Art denně rozšiřují a aktualizují. O kvalitě a zajímavosti projektu vypovídá i umístění v Top 10 (konkrétně 6. místo) soutěže Vodafone nápad roku 2014 z celkem 153 přihlášených projektů!

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.