Share |

Yo-Yo Ma skvěle zahájil Dvořákovu Prahu

Yo-Yo Ma je rovněž letošním laureátem Ceny Antonína Dvořáka
foto Michael O'Neill

Festival Dvořákova Praha v Rudolfinu slavnostně zahájil věhlasný violoncellista Yo-Yo Ma.
Držitel šestnácti cen Grammy po boku České filharmonie vedené Jiřím Bělohlávkem zahrál Dvořákův slavný violoncellový Koncert h moll. Jako kontrast k proslulé Dvořákově skladbě zazněla také jeho naopak málo hraná Druhá symfonie. Koncert byl přenášen na velkoplošné obrazovce ve spodní části Václavského náměstí. 
Byla to skvělá akce - Yo-Yo Ma má výjimečný styl, Dvořáka vnímá jinak než evropští hráči a k violoncellu se někdy chová jako k hardcorové kytaře. Bylo to ohromně zajímavé. Po koncertě nastaly ovace a Yo-Yo ma dostal postupně dva pugéty - jeden darovla nejkrásnější člence orchestru, druhý korpuletnní dámě z publika. 
 
Yo-Yo Ma je rovněž letošním laureátem Ceny Antonína Dvořáka. Cena mu bude slavnostně předána v úterý 8. 9. 2015 ve 14.00 hodin na Ministerstvu kultury České republiky z rukou ministra kultury Daniela Hermana a filantropa Karla Komárka.
 
Až do 23. září nabídne festival Dvořákova Praha na dvě desítky koncertů s Dvořákovými ikonickými, ale též méně uváděnými díly. V důmyslné dramaturgii tyto skladby doplní hudební tvorba Dvořákových předchůdců i jeho následovníků v široké škále od W. A. Mozarta po Arvo Pärta v provedení výjimečných talentů mezinárodní i tuzemské scény. Vystoupí například věhlasný dirigent Christoph Von Dohnányi s Philharmonia Orchestra London a houslistkou Carolin Widmann, orchestr Academy of St Martin in the Fields s klarinetistkou Sabine Meyer, houslistka Lisa Batiashvili a violoncellista Gautier Capuçon po boku Tonhalle Orchester Zürich či Freiburger Barockorchester s René Jacobsem. Společně s rezidenčním orchestrem festivalu Českou filharmonií vystoupí pianista Piotr Anderszewski či houslista David Garrett. Vedle hvězdných orchestrů uvede Dvořákova Praha i komorní tělesa v čele s Emerson String Quartet. Z domácí scény se mohou posluchači těšit na Jakuba Hrůšu, Iva Kahánka, Jana Martiníka, Kateřinu Englichovou, Jitku Hosprovou či Jana Mráčka.
 
Hlavním festivalovým centrem je tradičně Rudolfinum, srdcem komorní řady Anežský klášter, duchovní hudba zazní v Katedrále svatého Víta. Informace o programu a předprodeji vstupenek jsou k dispozici na www.dvorakovapraha.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.