Share |

Yemi A. D.: jak se plní sny

Yemi A.D. začínal s tancem v libereckém obýváku. Díky své houževnatosti nyní sklízí úrodu: jeho taneční akademie rozjíždí nové kurzy a on sám je focen mezi NEJ lidmi roku 2010. Ptali jsme se ho, co můžete udělat i vy pro splnění svých obývákových snů.

Máš spoustu aktivit - je teď hlavní tvá Dance Academy Prague?

Ano, od února začíná nové pololetí, takže je s ní hodně práce. Máme zrekonstruovaný prostor, nové lektory a nový rozvrh lekcí: teď je velký zájem o zumbu, takže budeme mít dva dny jen tu.

Jak člověk založí vlastní taneční školu?

By to můj sen odmalička, ale ta myšlenka měla určité zrání. Když jsem byl malý, tancoval jsem si v obýváku před zrcadlovou skříní v prostoru 2x2 metry. Teď jsem chtěl místo, kam můžu přijít třeba v noci, když mě něco napadne, a zkoušet nové věci. Druhý důvod byl, že stárnu, bude mi třicet, a chtěl jsem to, co jsem se naučil, předávat mladým. Hlavně dětem, aby rodiče mohli přivést svoje děti do taneční školy, jakou já jsem v Liberci neměl.

DAP je ale pro všechny lidi, kdo milují tanec a třeba se zdráhají. Tancovat se člověk může naučit i ve třiceti nebo čtyřiceti - ve vyšším věku musí být na své tělo opatrnější, ale nemusí se bát s tancem začít.

ZUMBA FRČÍ

Co sis v tom obýváku pouštěl?

Hlavně Michaela Jacksona, miloval jsem tu hudbu a líbí se mi i jeho tanec.

Jaké bylo tu školu vybudovat od nuly?

Upřímně řečeno, podruhé bych do toho asi nešel. Neměl jsem zkušenosti třeba s dělníky, kteří školu budovali ze sklepa… všechny ty trubky, topenáři, vzduchotechnika, vůbec jsem tomu nerozuměl. Pak už mi skoro nezbývaly síly na rozjezd a reklamu. A stálo mě to dvojnásobek plánovaného rozpočtu.

(Pozn. redakce: Výsledek můžete posoudit sami, buď osobně, nebo alespoň virtuálně na www.danceacademy.cz)

Co teď v oblasti tance frčí?

Hlavní jsou dva typy - street dance, kam patří  hip hop, house a jazzfunk a další současné styly - a zumba.

Myslíš, že zumba je jen módní vlnka, po které za rok neštěkne pes, nebo se udrží?

Podle mě bude trvat dlouho, protože se trefila do poptávky: spojuje tanec a aerobik a lidi baví.

JAK SI SPLNIT SEN

Když jdu třeba po sídlišti na Proseku, vídám malé holky, jak si tancují někde na autobusové zastávce. Co by měly udělat pro to, aby se jim splnil sen o tom, že budou tanečnicemi?

Pro dítě je tanec jedna z nejlepších věcí, kterou může dělat. Je to prostředí, ve kterém se člověk moc nesetká se špatným vlivem; je to sport a umění dohromady. Učíte se estetiku pohybu, ale máte zároveň kardio cvičení. Naučíte se disciplíně a drilu.

Klíčem k úspěchu je trpělivost. Někdo se s talentem narodí, kroky si pamatuje rychleji a vypadá okamžitě super, ale je netrpělivý, nejde do hloubky, chce hned vystupovat, zkazí se a zkomerční. Jiný musí pro stejný výsledek pracovat mnohem déle, ale nevydrží to, protože také nemá dost trpělivosti… obojí jsou extrémy a ani jeden není správný. Je třeba být trpělivý a vývoj neuspěchat. A kdo nemá tanec v krvi, potřebuje také trpělivost, protože jsou metody, jak se to naučit, i když není tolik talentu. Mladí lidé bohužel ale o trpělivosti  neradi slyší.

Jak fungují tvoje aktivity, kdy "vyvážíš" Čechy do New Yorku?

Řekl bych, že čeští tanečníci jsou v Americe oblíbení... Buď mi o nějakého řeknou a já jim doporučím konkrétní osobu, nebo dělají castingy, které se ale většinou konají ne v Americe, ale tady. U nás se často točí i americké videoklipy či reklamy, protože tu jsou nižší produkční a mzdové náklady.

Kdo je pro tebe největší taneční guru?

Já žádného guru nemám. Určitě mě ale ovlivnil právě Michael Jackson. Nebo také Alvin Ailey, který také již nežije. V Americe stále funguje jeho výborná škola (http://www.alvinailey.org/).

A s kým chodíš na panáka?

Já s lidmi z branže moc na mejdany nechodím. Protože pracuji takřka stále, když už jdu ven na panáka, rád vyrazím s lidmi z jiného oboru, pobavím se o běžných starostech a radostech.

ŽÁDNÁ KOMERČNÍ ŠAŠKÁRNA

Jak je to se soutěží Tanečník roku? Byla inspirovaná zahraničím?

Ne, i když krátce poté se v cizině rozjely aktivity jako So You Think You Can Dance nebo Best American Dance Crew. Nechci, aby Tanečník roku byla komerční šaškárna dělaná jen proto, aby byla v televizi. Pomalu jsme ji vyladili a jsem rád, že funguje každý rok a dokázali jsme ji otevřít tanečníkům z celé Evropy.

Letos máme předkola v několika státech - hodně se rozjel Balkán, krom toho půjde o Maďarsko, Polsko a Německo. Začíná se v březnu, finále se uskuteční v dubnu. Je to za pár!

Byl si nafocen mezi NEJ lidmi roku 2010. Jak ses tam cítil, jak ti byla příjemná třeba ona plavkyně, která přeplavala La Manche? Jaké zajímavé lidi jsi tam potkal?

Byla to pro mě obrovská čest. Pozvání a jakousi nominaci jsem dostal od MF Dnes, která tuto fotografii každoročně připravuje. Celkem nás bylo 24 – vědci, politici, hrdinové, sportovci a já, tanečník. Poprvé jsem se setkal s arcibiskupem, premiérem, nebo s Lenkou Štěrbovou, která v 16 letech přeplavala kanál La Manche, či Ludvíkem Málkem, který zachránil tonoucího člověka. Byla to opravdu velká čest.

Více o Yemiho práci najdete na www.danceacademy.cz

Film Kanye Westa, na kterém se Yemi podílel, najdete na http://www.protisedi.cz/video/yemi-pro-kanyeho


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.