Share |

Vzpomínkové akce připomenou 45. výročí činu Jana Palacha

foto: pořadatel akce

Studentská rada Filozofické fakulty UK pro letošní rok připravila bohatý program zahrnující tematickou besedu, pietní akt a mši svatou, ale i méně formální příležitosti k setkání.
 
Palachův týden zahájí ve středu 15. ledna beseda s názvem Proti zlu, na které právě stačím: občanská činnost včera a dnes. Jako hosté debaty vystoupí Petruška Šustrová, Jan Čižinský, Tomáš Jungwirth a Tereza Mašková. Role moderátora se ujme novinář Patrik Eichler. Po skončení besedy bude představen nultý ročník Literární soutěže Jana Palacha, jež je určena studentům středních škol. Následně bude možné zhlédnout divadelní představení Studia DAMÚZA nazvané První dáma platí, druhá leze z gatí, celý večer pak zakončí koncert skupiny Cirkus Cermaque.
 
Ve čtvrtek 16. lednav 17:00 proběhne před hlavní budovou Filozofické fakulty UK pietní akt, kde k přítomným promluví děkan fakulty doc. Michal Stehlík a rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl. O hodinu později představí autoři multimediálního portálu janpalach.czjeho ruskou, italskou a tibetskou jazykovou mutaci, na prezentaci volně naváže  vernisáž výstavy o tzv. živých pochodních – lidech, kteří zvolili sebeupálení jako formu politického protestu. Program v 19:30 zakončí projekce nové verze filmu Hořící keř režisérky AgnieszkyHolland, připraveno je i setkání se scénáristou Štěpánem Hulíkem.
 
V neděli 19. ledna Palachův týden symbolicky zakončí mše svatá se vzpomínkou na Jana Palacha celebrovaná prof. Tomášem Halíkem.
 
„Smyslem těchto akcí je poukázat na to, že Jan Palach nepředstavuje jen symbol určité doby, ale že má potenciál i dnes oslovovat veřejnost a inspirovat k občanské aktivitě. To se projevilo například při výběru hostů panelové diskuse. Kulturní program jsme tvořili tak, aby účastníky podnítil k zamyšlení nad společenskou situací a možnostmi jejího ovlivňování,“ říká Jiří Pilip, hlavní organizátor akce.
 
Veškerý program probíhá v hlavní budově Filozofické fakulty (nám. Jana Palacha 2), mše svatá se uskuteční v akademické farnosti Praha při kostele Nejsvětějšího Salvátora (Křižovnické nám. 2). Všechny akce jsou určeny široké veřejnosti a vstup na ně je zdarma.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.