Share |

Výzva k předkládání projektů pro české kurátory/ky v RAVI Liège

foto: pořadatel akce

Mezinárodní centrum pro současné umění MeetFactory, rezidenční centrum RAVI Liège, Wallonie – Bruxelles International, České centrum Brusel a Institut umění iniciují novou výzvu k předkládání žádostí pro měsíční rezidenční pobyt českého kurátora / ky v belgickém Lutychu. RAVI (Résidences-Ateliers Vivegnis International) jsou komplexem bytů a industriálních ateliérů v nově vzniklé čtvrti Vivegnis, Saint-Leonard v belgickém městě Lutych. Cílem RAVI je podporovat tvorbu lokálně žijících a pracujících umělců, ale také mobilitu umělců a dalších kulturních profesionálů ze zahraničí.
 
RAVI chce pomoci umělcům rozvíjet jejich praxi, ale také je vyzývá k zapojení se do lokálního dění a do konfrontace s místním prostředím. RAVI si také klade za cíl propojovat lokální autority s kulturními profesionály, a tím ovlivňovat zaměření místní kulturní politiky, a vytvářet podmínky pro dialog mezi současným uměním a širokou veřejností.
 
http://www.ravi-liege.eu
 
Oblasti zájmu a podmínky výzvy: Výzva je otevřena kurátorům / kám se zájmem o současné výtvarné umění, a partikulárně se zájmem o kulturní dění a uměleckou scénu v Lutychu.
 
Rezidence českého kurátora/ky zahrnuje: ubytování a ateliér v RAVI Liège // zpáteční dopravu z místa pobytu v České republice do Liège v ekonomické třídě // fixní příspěvek na výlohy ve výši 924 € // produkční podporu a networking ze strany RAVI Liège.
 
Termín rezidence:
Rezidence se bude konat od 15. listopadu do 15. prosince.
Rezidenci není možné absolvovat ve více částech.
 
Žádost musí být napsána v anglickém a / nebo ve francouzském jazyce a musí obsahovat: profesní životopis; motivační dopis (v délce max 1 stránky A4) s krátkou motivací k pobytu; portfolio realizovaných výstav či jinou dokumentaci (webové stránky, blog, foto či videodokumentace aj.).
 
Vzhledem k silně frankofonnímu prostředí je znalost francouzského jazyka výhodou. Výzva není věkově omezena. Na závěr rezidence je vyžadována prezentace výsledků výkumu v podobě závěrečné zprávy.
 
Výběrové řízení:
Umělecká rada bude obdržené žádosti zkoumat na začátku září 2014. Finální výběr českého kurátora učiní belgická strana na základě doporučení českého partnera.
 
Umělecká rada se skládá z:
- Sophie Biesmans, koordinátorka Les Ateliers d’Arts contemporain
- Sophie Bodarwé, koordinátorka Smart - Région Wallonne
- Pierre Henrion, profesor dějin umění, Académie Royale des Beaux-Arts de Liège
- Jean-Pierre Husquinet, umělec
- Pierre Muyle, ředitel, Mad Musée
- Laurent Jacob, ředitel, Espace 251 Nord
- Jean-Marc Gay, ředitel, Ville de Liège
- Max Godefroid, Ministerstvo kultury, Fédération Wallonie Bruxelles
- Jean-Marie Rikkers, předseda Art & Promotion o.p.s.
- Pierre-Olivier Rollin, ředitel BPS22
- Eric Van Essche, ředite ISELP
- Kurátorky rezidenčního programu MeetFactory Zuzany Jakalové
- Kurátorky MeetFactory Kariny Pfeiffer Kottové
 
Komise si vyhrazuje právo odmítnout jakýkoli projekt bez odůvodnění svého rozhodnutí. Rozhodnutí komise je konečné a není možné se proti němu odvolat. Partnerské instituce si vyhrazují právo pozastavit, zkrátit, prodloužit nebo odložit Výzvu k předkládání žádostí pro české kurátory: Rezidence v RAVI Liège. Uchazeči budou o výsledcích řízení kontaktováni emailem. Přihlášky posílejte kurátorce rezidenčního programu MeetFactory Zuzaně Jakalové na: opencall@meetfactory.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.