Share |

Vyzkoušeli jsme: Výroba korálků

Šárka vine / foto Rooya

Korálky frčí - a ne jen ty, které si koupíte. Můžete si je i sami vyrobit ze skla.
V rámci naší spolupráce s charitativním projektem Korálkiáda jsme byli navštívit obchod a minidílnu Rooya v Italské 13. Tady se dají korálky nejen koupit, ale i udělat.
Obchod, bývalé kadeřnictví, je malý, ale Rooya je jinak téměř korálková velmoc, stojí také za vydáváním časopisu Korálki, se kterým začínáme vzájemně spolupracovat. V obchodě najdete obvyklý sortiment, neobvyklé to je v zadní části provozovny. Tady najdete stůl, dvě židle plus všelijaké náčiní, chemikálie a zajímavé polotovary. Z nich pak jednoduššími i složitějšími postupy vznikají korálky všeho druhu.
Do základů svého řemesla nás zasvětila samotná šéfka, Šárka. Řemeslu se naučila v Itálii ve vyhlášené oblasti Murano. Prozradila nám, že čeští skláři si své výrobní postupy více střeží, případně se tváří, že na jakoukoli výrobu i nejobyčejnější bižuterie potřebujete léta a léta tréninku, přičemž to zas tak děsné není. Italové jsou prý sdílnější a také to jsou vyhlášení mistři svého řemesla.
Ukázala nám, jak ze skleněných tyček různých barev udělat takzvané vinuté korálky, v oborovém žargonu zvané vinutky. Takovou výrobu vidíte i na obrázku. Jednoduchý korálek vzniká tak, že se v pořádně horkém kahanu (1800 stupňů) nahřeje konec skleněné tyčky. Když začne měknout a svítít a žhnout, začnete souběžně nahřívat také kovovou tyčinku, jejíž konec se namáčí v kaolínu. Následně pak na kovovou tyčinku navinete roztavené sklo z konce skleněné tyčky, tyčku oddálíte tak, až se utaví, a pak rozžhaveným pra-korálkem točíte tak dlouho, až má požadovaný tvar.
Tím jste vytvořili jednoduchý korálek - díra se do něj tedy nijak nevrtá, ale vzniká dímy otvoru po tyčce. Na korálek lze dále aplikovat různá zdobení, tady už to chce více praxe a cviku, Nezdobený korálek pak už jen necháte pomalu chladnout ve speciální drti a je hotovo, na složitější postupy se případně vyptejte na kurzu, pokud vás taková věc láká:-)
Každopádně výroba korálků je hezké hobby.  Skvělá je fáze, kdy poprvé rozžhavíte sklo. Připadáte si jako ohnivá polobohyně.  Nandat sklo na tyčku a umotat z toho nějaký tvar chce kapku soustředění, ale není to věda. Pokud nejste úplné kopyto, jakýs takýs korálek si uděláte už napoprvé, případně napodruhé či napotřetí. Samozřejmě že k opravdovému mistrovství vede ještě předaleká cesta, ale už i samotný proces tvorby nejobyčejnější verze korálku je příjemná a zábavná činnost. Doporučujeme.
Více na www.rooya.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.