Share |

Vyzkoušeli jsme: Mana, náhražka jídla

Recenze módního nápoje, který chválí bloggeři
foto Mana

Bílý nápoj jménem Mana má být plnohodnotná náhražka jídla. Nutričně, samozřejmě - veselé grilovačce se žádné pitivo nevyrovná. Ale užitečný by být mohl.
Dá se to požít? Je to jen zaplácávadlo žaludku, nebo je chuťově OK? Je to dieta? Je to dobrota? Amarouny? Poslali nám trochu Many na vyzkoušení, tak hurá na to.
 
Co to je: Nápoj a nebo rozpustný prášek, který má nahradit jídlo. Veganský český výrobek prodávaný i do zahraničí. My jsme prubnuli nápoj v tetra packu - jeden má 400 kalorií, skladuje se v pokojové teplotě, prostě rozšroubujete víčko, vypijete a je po hladu. Oproti prášku decentnější příprava - snazší to být už nemůže.
Jak to chutná: Mana chutná přesně tak, jak vypadá. Neutrální, poněkud mdlá, ujde. Mírně nasládlá, ale ne sladká, trochu ovesná. Lehce ruší nerozpuštěné částice na dně balení, ale nic hrozného.
Jak to vypadá: Jako řídké těsto na palačinky.
Co v tom je: Bílkovina a lecitin ze sóji, tuk z mořské řasy, řepky, slunečnice, kokosu a lnu, vláknina z ovsa, sacharidy z řepy a kukuřice a pár dalších složek.
Co to dělá: Umožňuje mít s sebou okamžitě poživatelné, neškodné jídlo. 
Co to nedělá: Nahradit normální a pestré jídlo úplně se jeví jako riskantní podnik a byť výrobce říká, že Mana je skutečně rovnocenná potravě, máme jisté pochybnosti, dlouhodobě by to přece nemuselo být ono, už proto, že nejíst pevné jídlo by mohl být pro tělo problém. Plus samozřejmě nenahradí požitek z láskyplně připravené krmě. Pravda je, že spoustu lidí nebaví se jídlem zabývat, přemýšlet, vařit a plánovat, pro ně je minimalistická jednotvárnost, kterou Mana nabízí, asi plus.
K čemu se hodí: Může se hodit na cesty, při nedostatku pauz na oběd/večeři, případně v situacích, kdy je prostě nepohodlné a nebo nevhodné začít něco chroustat: Nápoj v tetra packu vypijete, zaženete hlad a jedete dál. Lze si to představit třeba na focení či jiné činnosti vykonávané ne zrovna v restauraci, při uměleckých vystoupeních nebo pro lidi, jejichž zaměstnání se někdy protáhne do noci.
Mohl by se hodit i pro ty, kdož nemohou kousat třeba po vytržení zubu. Možná by mohl mít své místo i při řešení nějakých přírodních katastrof nebo jiných problémů ztěžujících zásobování běžným jídlem.
Kolik to stojí: Cena jednoho 330ml drinku je 65 Kč, ale koupit můžete jen balení po 12 kusech, doprava je zdarma. Takže minimální investice je 790 Kč. Sypká verze vyjde levněji, při větším odběru až o polovinu, ale zase si musíte nápoj míchat sami z prášku, vody a oleje.
Jaké jsou alternativy: Je jich hodně. V Americe už dávno mají Soylent, v ČR je k mání oříškový Nutberg. Pokud chcete místo jídla pít, nebo musíte, v lékárně můžete dostat Nutridrink, tam ale explicitně uvádějí, že to není kompletní náhražka stravy, podobně jako další  speciální výživy po nemocné - Diasip, Cubitan, Jevity, Osmolite, Ensure. Taky Herbalife. Pokud zarhneme i pevnou stravu, pak  trvanlivá potravinová dávka NRG-5, NRG-M a další nouzové balíčky a všelijaké armádní vynálezy pro nouzové a extrémní situace - BDP, IMRE. Dehydratovaná strava pro horolezce - Travellunch, Mountain House, Trek 'n Eat...
 
 
Verdikt: Podle nás se Mana může hodit jako věc příležitostná a záložní. Pokud někam putujete nebo třeba hrajete v divadle, může být večeře/oběd problém. Někdy je společensky nevhodné nebo nepohodlné shánět se v jedenáct večer kdovíkde po žvanci, ale co když máte hlad, až vám není dobře? Vypít oves s řasami a řepou se jeví jako méně škodlivé než zblajznout tatranku a pak se dorazit smaženým fast foodem. Hned tak se nezkazí, takže ho můžete mít v kabelce celé měsíce. Jeho diskrétnost umožňující zahnat hlad během pěti minut je velké plus. Pokud máte jídlo rádi, tak samozřejmě běžnou stravu nezapudíte, nicméně mít po ruce trochu Many se vám může hodit. Není to špatné.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.