Share |

Výtvarné dílny pro rodiny s dětmi k výstavě Čas zámořských objevů

Akce v Náprstkově muzeu.
Náprstkovo muzeum / foto jk

Nebezpečné plavby do neznáma, vůně dálek nebo setkání s piráty – to vše ožije na výtvarných dílnách!
 
Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1
 
Programy tematicky navazují na prohlídku výstavy Čas zámořských objevů. Tvořivé aktivity probíhají v dětském ateliéru Náprstkova muzea s bezbariérovým vstupem. Malým návštěvníkům se doporučuje, aby si s sebou přinesli ochranný oděv. Materiál a výtvarné potřeby jsou v ateliéru k dispozici.
 
Místo na výtvarných dílnách si můžete rezervovat:
e-mail: klara_kuthanova@nm.cz, tel: 725 907 302 či na pevné lince 224 497 503 v dopoledních hodinách
 
Cena dílen je 60 Kč/osoba
 
 
Adinkra – tisk na látku
Sobota 18. ledna 2014,  15.00 hod.
Adinkra je bavlněná, ručně potištěná látka Ašantů z Ghany v Západní Africe.Ve výtvarné dílně se návštěvníci seznámí s technologií výroby adinkry a s významy nejčastějších piktogramů a symbolů. Poté si každý návštěvník vyrobí vlastnoručně potištěnou tkaninu či potištěný papír, které mohou být použity jako obal na sešit, desky, polep na krabičku atd.
 
Piráti – Postrach moří
Sobota 25. ledna, 15. března, 15.00 hod.
V této dílně si návštěvníci, inspirováni výstavou Čas zámořských objevů, vyrobí pirátskou vlajku nebo pirátský klobouk či alespoň klapku na oko. Pirátská vlajka může být buď přesnou kopii vlajky některého z věhlasných pirátů, kteří měli svou osobní vlajku nebo si návštěvník z původních symbolů sestaví a vyrobí svou vlastní, originální vlajku.
 
Mexické masopustní masky
Sobota 8. února 2014,  15.00 hod.
Mexický karneval je svátkem odpovídající našemu masopustu, při kterém se s humorem, parodií, tancem, zpěvem a hodováním slaví nadcházející předvelikonoční půst. Ve výtvarné dílně se seznámíme s několika mexickými maskami ze sbírek Náprstkova muzea, které mají v karnevalových hrách svou přesně určenou roli. Poté si každý účastník vyrobí vlastní masku, ať již věrnou kopii originálu, či masku podle svých představ inspirovanou mexickou maskou.
 
Malba na kůru
Sobota 1. března 2014,  15.00 hod.
V naší výtvarné dílně si návštěvníci, inspirováni mýtem a malbami na kůře vystavenými ve stálé expozici Austrálie, namalují obrázek původní tečkovou metodou. Malé děti mohou kreslit podle skutečné předlohy do tvarů obkreslených pomocí šablon, větší děti a dospělí návštěvníci se mohou pustit do svých vlastních variací vycházejících z významu symbolů a tradic Austrálců.
 
Panenka proti strachu
Sobota 29. března 2014, 15.00 hod.
Mayové z Guatemaly věří v magickou moc půvabné, malé panenky vyrobené z pestrobarevné látky, která na sebe přejímá dětské strachy, obavy a noční můry. Mayové také věří, že tato panenka umí splnit jakékoli přání, a to nejen dětem, ale i dospělým. Ve výtvarné dílně si návštěvníci vyrobí vlastní malinkatou panenku z textilu, která je svou „nadpřirozenou“ mocí ochrání, zajistí jim klidný spánek a budou-li věřit, dopomůže k vysněnému přání.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.