Share |

Výstavy, divadla, film a hudba v listopadové Meetfactory

Tommy Cash / foto renee Altrov pro Meetfactory

Program MeetFactory listopad 2016
 
 
GALERIE
8. 9. - 13. 11. Galerie MeetFactory: Smích a zapomnění
Smích a zapomnění zkoumá tvárnost paměti, bolest smíchu, vzájemný vztah mezi soukromým a veřejným životem a zrádnost lidských vztahů. Výstava vychází z díla Milana Kundery Kniha smíchu a zapomnění z roku 1978, která vyšla během autorova pařížského exilu. Smích, zapomnění, hranice, lítost (mučivý stav po uvědomění si vlastní nedostatečnosti či mizérie) a andělé, strážci nezpochybnitelné pravdy a diktátoři absolutna, to jsou témata, která opakovaně rezonují v Kunderových textech jako v hudební partituře. Na výstavě jsou prezentována rozšířenými video a foto-projekty, v nichž se odráží vztah těchto médií ke konstruování a obměňování historie, k vyvolávání afektových reakcí, nebo ke skutečné dokumentaci minulých zkušeností. 
Vystavující umělci: Esther Shalev-Gerz, Dor Guez, Clemens Von Wedemeyer, Agnieszka Polska, Sarah Sweeney, Nedko Solakov, Himali Singh Soin, Sophie Calle, Kateřina Šedá, Hito Steyerl, Dorothy Iannone, Dread Scott, Adam Vačkář, Dan Acostioaei
Kurátorka: Olga Stefan
Vstup zdarma
 
24. 11. 2016 – 8. 1. 2017 Galerie MeetFactory: Time After Time
Nietzscheho myšlenka o věčném návratu se stala úvodní myšlenkou knihy Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí, se stala úvodní myšlenkou knihy Einsteinovy sny Alana Lightmana, se stala úvodní myšlenkou výstavy What´s the time? Čas plyne v nekonečném kruhu a všechno se donekonečna opakuje, dokonce i opakování se opakuje. Jsme přesvědčeni o jedinečnosti a neopakovatelnosti prožívaného momentu, netušíce, že jsme ho prožívali mnohokrát v minulosti a budeme ho prožívat znovu a znovu. Každé slovo bude opět vysloveno v téže souvislosti, každá věta nabere tentýž význam. Opakovaní donekonečna věříme v jedinečnost okamžiků, které zmizí navždy a nikdy se nevrátí. Donekonečna setrváváme v iluzi plynutí času.
Vystavující umělci: Manon de Boer, Kara Rooney, Ben Landau, Cristina David, Martin Vongrej, Marie Lukáčová & Jakub Roček, Jaro Kyša, Viktor Frešo, Rona Stern, Khalifa Ababacar Dieng, András Cséfalvay   
Kurátoři: Jaro Varga a Zuzana Jakalová            
Součástí výstavy je také výstavní projekt Pivot Markuse Hanakama a Roswithy Schuller v Galerii Kostka.
Vstup zdarma
 
11. 10. – 17. 11. Galerie Kostka: Doba ledová
V rámci autorské výstavy představí Ivan Svoboda v Galerii Kostka videoinstalaci a sérii fotografií, zaznamenávající putování jedinců Homo sapiens sapiens za lepším životem a překonávaní různých nástrah a bojů s nepřízní osudu. Vytoužený cíl je malá vesnice na Českolipsku.
Vystavující umělec: Ivan Svoboda
Vstup zdarma
 
24. 11. 2016 – 8. 1. 2017 Galerie Kostka: Pivot
Ve Vídni usazená umělecká dvojice Markus Hanakam a Roswitha Schuller se pohybuje převážně v oblasti videa, interaktivních počítačových aplikací, kresby nebo aplikovaných forem umění. V tajemně atmosférickém prostoru Galerie Kostka umělci představí nové video, které sice částečně odkazuje k historickým modelům zobrazování, ale je zároveň transformováno novými impulsy a utvářením divácké zkušenosti.
Vystavující umělci: Markus Hanakam & Roswitha Schuller
Kurátoři: Christina Gigliotti, Zuzana Jakalová, Jaro Varga
Projekt je součástí skupinové výstavy Time After Time v Galerii MeetFactory.
Vstup zdarma
               
REZIDENCE
24. 11. Otevřené ateliéry 
Kara Rooney (US), Garance Malivel (FR), Urban Space Epic (US), Radu Orelan (RO), Markus Hanakam & Roswitha Schuller (AUT), Gil Delindro (DE), Eszter Sipos (HU), Marie Lukáčová & Jakub Roček (CZ) a Viktor Valášek (CZ)
 
VEŘEJNÝ DŮM
24. 11., 19:00
Interaktivní divadelně-zážitková hra, výstava o věčném opakování neopakovatelného, experimentální elektronika nebo dechberoucí performance, to vše a ještě mnohem víc vás čeká na listopadovém Veřejném domě. Budete proplouvat prostorem a vaše smysly bude atakovat divadlo, výtvarné umění, hudba i prezentace našich rezidenčních umělců. Vrchol letošní sezóny startuje 24. listopadu v 19:00, vstup zdarma!
 
GALERIE MEETFACTORY | Time After Time
Manon de Boer, Kara Rooney, Ben Landau, Cristina David, Martin Vongrej, Marie Lukáčová & Jakub Roček, Jaro Kyša, Viktor Frešo, Rona Stern, Khalifa Ababacar Dieng, András Cséfalvay
 
PERFORMANCE | Kara Rooney
 
GALERIE KOSTKA | Markus Hanakam & Roswitha Schuller: Pivot
 
DIVADLO | SkyLab
 
INSTALACE | Gil Delindro
 
HUDBA | Peder Mannerfelt (SE), Hieroglyphic Being (US)
 
Vystoupení Pedera Mannerfelta a instalace Gila Delindro jsou součástí platformy SHAPE 2016, která byla podpořena programem Kreativní Evropa Evropské unie.
 
OPEN STUDIOS | Kara Rooney (US), Garance Malivel (FR), Urban Space Epic (US), Radu Orelan (RO), Markus Hanakam & Roswitha Schuller (AUT), Gil Delindro (DE), Eszter Sipos (HU), Marie Lukáčová & Jakub Roček (CZ) a Viktor Valášek (CZ)
 
ATELIÉRY | Michal Škapa, Full CapaCity, Jan Matoušek
 
VSTUP ZDARMA

DIVADLO
6. 11. Host: Bunkr | PREMIÉRA / 150 CZK
Divadelní text Ondřeje Škrabala přivádí na scénu postavy Weisse a Malloryho, dva muže převlečené za vojáky neurčité hodnosti. Ocitají se opuštění v bunkru, uprostřed pouště, obklopení neznámou krajinou. Dochází jim voda, jídlo, odvaha a trpělivost. Na povrch vystupují jejich předsudky a obavy, oba upadají do nekontrolovatelné spirály paranoie a nedůvěry. Postava Weisse v sobě odráží obavy z neznámého, z necivilizovaného, z iracionálního, konflikty mezi vnitřkem a vnějškem, strach z rozpadu jednoty. Mallory je naopak jeho otiskem, příkladem, jak může jazyk fyzicky měnit člověka.
Režie: Ondřej Škrabal
 
7. 11. Host: Bunkr | PREMIÉRA / 150 CZK
Divadelní text Ondřeje Škrabala přivádí na scénu postavy Weisse a Malloryho, dva muže převlečené za vojáky neurčité hodnosti. Ocitají se opuštění v bunkru, uprostřed pouště, obklopení neznámou krajinou. Dochází jim voda, jídlo, odvaha a trpělivost. Na povrch vystupují jejich předsudky a obavy, oba upadají do nekontrolovatelné spirály paranoie a nedůvěry. Postava Weisse v sobě odráží obavy z neznámého, z necivilizovaného, z iracionálního, konflikty mezi vnitřkem a vnějškem, strach z rozpadu jednoty. Mallory je naopak jeho otiskem, příkladem, jak může jazyk fyzicky měnit člověka.
Režie: Ondřej Škrabal
 
19. 11. Třetí lež | NOC DIVADEL 2016 / ZDARMA
Dospívající dvojčata přiveze matka z Velkého města na venkov k babičce, které sousedé neřeknou jinak než Čarodějnice. Je válka, ve městě není co jíst.  Brzy se ukáže, že život s babičkou na kruté vesnici může být pro dvojčata životu nebezpečnější než bomby dopadající na město. Chlapci, vykazující mimořádně racionální inteligenci najdou způsob, jak bez úhony přežít. Surovost světa, který je obklopuje, je třeba pochopit, vzít ji za svou a přelstít ji. Existuje nějaký návod, jak bez výčitek zabít člověka? Kde se v člověku bere chuť vzít spravedlnost do vlastních rukou a jednat? Je potřeba se vyvarovat fascinace zlem, a nebo se naopak nechat zlem opojit, učinit ze sebe monstrum, které má odvahu se vzepřít veškerým mravním zábranám?
Režie: Aleš Čermák    
Představení je s anglickými titulky.
 
19. 11. Host: Nomad | NOC DIVADEL 2016 / ZDARMA
Všichni jsme poutníci, jen někdo jde dobrovolně a někdo ne. Pouť za starověkým rájem, klidem duše a pokojem těla v podobě hudebně performativní inscenace o tabu, strachu a vesmíru pod mikroskopem.
Režie: Lucie Ferenzová, hrají: Markéta Dvořáková, Jana Kozubková, Hamza Nassib
 
21. 11. Ingeborg Bachmann: Malina / 200 CZK
Dramatizace jediného románu rakouské autorky, básnířky a filosofky Ingeborg Bachmann (1926 - 1973), o které Thomas Bernhard v reakci na její tragickou smrt napsal: “Na následky popálenin zemřela v jedné římské nemocnici nejinteligentnější a nejvýznamnější spisovatelka, která v tomto století vzešla z naší země.” Sama Bachmannová označila Malinu jako ouverturu celého literárního projektu o způsobech smrti, z něhož zůstalo pouhé torzo.
Režie: Lucie Ferenzová
 
27. 11. Tsunami blues / 200 CZK
Strhující příběh o cestě na Kubu podle románu Markéty Pilátové. Příběh o několika cestách napříč světem a především cesty z pocitů prázdnoty a beznaděje. O české stopě vedoucí na Kubu i o tom, co to znamená vina a co je potřeba udělat pro to, aby bylo možné ji unést. 
Režie: Ewa Zembok
Představení je s anglickými titulky.
 
29. 11. Sudabeh Mohafez: Hoří / 200 CZK
Světová premiéra divadelní adaptace románu současné německé autorky íránského původu. Úspěšné hudební producentce Mané vyhoří byt, přežije jen zázrakem. Její psychický stav se ovšem i měsíce po katastrofě setrvale zhoršuje. Kdo je Pia, která s ní vede vyčerpávající noční rozhovory? Kdo je Hjartan, který se Mané měl údajně potřebu pomstít? A kdo vlastně založil požár? Na povrch pozvolna vyhřezne hluboko zasutá minulost. Ta odhaluje obraz ženy, která je pod rouškou úspěšné, uznávané a nezávislé osobnosti zoufalou a fatálně osamělou bytostí.
Režie: Natálie Deáková
Představení je s anglickými titulky.
 
30. 11. Milenec / 200 CZK
První divadelní uvedení vynikajícího izraelského bestselleru a zároveň divadelní debut úspěšného filmového režiséra Radima Špačka. Děj se odehrává se v severoizraelské Haifě v roce 1974 těsně po skončení jomkipurské války. Pátrání po hlavním hrdinovi se stává zároveň hledáním vlastní identity, svého místa na světě i cesty ze samoty. 
Režie: Radim Špaček
Představení je s anglickými titulky.
 
HUDBA 
2. 11. Jessy Lanza (CAN) + Olga Bell (US) / 290 CZK
Naposled u nás hrála před 2 lety ve stínu krajanů Caribou – letos se Jessy Lanza vrací již jako headliner a s novou, nadšenými reakcemi ověnčenou deskou Oh no, která plně potvrzuje její pozici hvězdy subtilního, ale svébytného popu. Novou nahrávku produkoval Jeremy Greenspan ze spřízněných Junior Boys, výsledkem jsou silné, byť aranžemi obnažené songy s na první poslech rozpoznatelným rukopisem, který přes intenzivní emoce nesklouzává ke klišé či kýči. Z Jessy po dvou deskách zkrátka vyrostla alter-popová diva, dokázat svůj talent přijede do Prahy ve středu 2. listopadu. Otevírat pro Jessy bude americká skladatelka, producentka a performerka Olga Bell.
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
  
4. 11. Crystal Fighters (UK) / 790 CZK
Tři roky po vyprodaném koncertu v MeetFactory se elektro-folková parta vrací zpět do Prahy. Jedinečný hudební projekt kombinující tradiční folk s taneční hudbou o sobě dal hodně nahlas vědět v roce 2010 vydáním debutového alba Star Love, které okamžitě zabodovalo u posluchačů i hudebních kritiků. Na vydání dvojky s názvem Cave Rave si fanoušci museli počkat další tři roky, které kapela zkrátila spoluprací s britským producentem a DJ Feed Me, ze které vzešel hit Love Is All I Got.  Předešlou zimu strávil kvintet rozkročený mezi Londýnem a newyorským Brooklynem prací na dlouho očekávaném třetím albu, jehož vydání v druhé polovině letošního roku kapela doprovodí celosvětovým turné. V pátek 4. listopadu tak konečně zase dorazí také do MeetFactory.
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
 
5. 11. Podzimní Mighty Sounds 2016 / 390 CZK
Po jarním úspěchu přichází indoorová verze legendárního žánrového festivalu Mighty Sounds i v podzimní verzi, aby vám ukrátila dlouhé čekání na ročník 2017. Opět vám dovezeme top z toho, co jste v uplynulých letech mohli na festivalu vidět jak ze zahraničí, tak z české scény: Fast Food Orchestra, The Carburetors, Mark Foggo, Radio Dead Ones, The Fialky, Prague Conspiracy, Queens of Everything, Bombs from Heaven.
Vstupenky: Mighty Sounds a na goout.cz.
 
7. 11. MIDI LIDI – křest desky + guests: Mayen, Ľubo Burgr & Pjoni, Ventolin DJ set / 240 CZK
Udělej si čas na život!, takové je hlavní motto Midi Lidi na čtvrtém albuGive Masterpiece a Chance!, o němž kapela mluví jako o optimistické letní desce. Klíčové jsou věty z textů „zruš ten deadline!“, „kámoše prozvoň!“ a „pojď ven!”. Na této jednoznačně nejpozitivnější a nejhitovější desce z jejich diskografie je ve srovnání s předchozími alby daleko více živých nástrojů. Uslyšíte nejen klasický synthpop či electro-disco, ale také krautrockem ovlivněné písně v sestavě bicí-basa-kytara-moog, existenciální koupací ploužák i podivný bigbít.Tak jako předešlou desku, i Give Materpiece a Chance! pokřtí trojice Marek-Holoubek-Kelar v MeetFactory, konkrétně v pondělí 7. listopadu. Blahopřát přijdou special guests: Mayen, Ľubo Burgr & Pjoni, Ventolin DJ set.     
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
 
8. 11. 65daysofstatic (UK) + Thought Forms (UK) / 290 CZK
Celkově již počtvrté se sheffieldští kytaro-drtiči 65daysofstatic vrací do Prahy, tentokráte k nám do MeetFactory, a tentokráte také překvapivě bez nové řadové desky. Nicméně, post-rocková úderka kolem Joea Shrewsburyho a Paula Wolinskeho v létě vydává soundtrack k jedné z nejočekávanějších počítačových indie-her letoška, No Man's Sky. Nicméně, kdo 65dos někdy viděl ví, že nejvíc to klukům sluší stejně na pódiu - na tom našem se představí v úterý 8. listopadu. Předskakovat jim tentokrát budou bristolští psychedelici Thought Forms, kteří se v listopadu chystají vydat nové album u slovutného labelu Invada Records.
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
 
9. 11. Autechre (UK) / 490 CZK
Rob Brown a Sean Booth dělají společně hudbu již bezmála 20 let. Po skromných začátcích vydali v roce 1993 u slovutných Warp Records svůj dlouhohrající technem a industriálními zvuky nasáklý debut Incunabula, následovaný o rok později mnohem ambientnější deskou Amber. V tomto rozmezí (a na stejném labelu) se pohybovala i její další tvorba - zatím poslední počin, svojí mamutí, přes 4 hodiny dlouhou dvanáctou desku Elseq 1-5 vydali letos v květnu. A letos se také duo poprvé ukáže živě i v Praze - pro fanoušky Warp Records událost podzimu! Upozornění: na žádost kapely proběhne koncert (60+ minut) v naprosté temnotě. Pokuď vám tento koncept nevyhovuje, zvažte prosím svojí účast.
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
 
12. 11. Tommy Cash (EE) / 290 CZK
Bizarní estonský rapper se v hledáčku objevil poprvé už před 3 lety, když skóroval v domácích výročních cenách, ale teprve v roce 2015 vzal útokem Internet i evropskou hiphopovou scénu singly ProRapSuperstar a Leave Me Alone. Letos v létě zatím shodil zatím svojí největší bombu, track Winaloto i s pořádně nervním klipem, který za první týden nasbíral přes 2 miliony zhlédnutí. V sobotu 12. listopadu přijede Tommy i se svojí crew a sbírkou postsovětských rapů zbořit továrnu. Buď u toho.
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
 
18. 11. Asaf Avidan (IL) / 790 CZK
Israelský autor a zpěvák Asaf Avidan se vrací na koncertní podia. Jen sám, s kytarou a tím co umí nejlépe – sahat do svého nitra a vytvářet okamžiky čirých emocí, které dokáže předat svému publiku skrze svůj jedinečný hlas. Po mezinárodním úspěchu (i díky neoficiálnímu remixu jeho songu „Reckoning Song / One Day“), platinovém albu, vyprodaných koncertech, headlinování prestižních festivalů a oslavným recenzím v tisku Asaf nezapomíná co je především – jednoduchý písničkář. A právě tohle bude během následujícího turné „Into the Labyrinth“ základním kamenem koncertů: texty, melodie a Asafův nezaměnitelný zpěv.  
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
 
24. 11. Peder Mannerfelt (SE) + Hieroglyphic Being (US) + Gil Delindro (PT/DE) / ZDARMA
Pokud se dá o někom říct, že jeho tvorba určovala podobu švédské elektronické scény posledního desetiletí, je to určitě Peder Mannerfelt.  Zatím posledním počinem tohoto mimořádně plodného hudebníka je v pořadí druhá dlouhohrající studiovka, kterou vydal vloni pod názvem The Swedish Congo Record. Jméno Jamala Mosse (narozen 1973) ukrývajícího se pod pseudonymem Hieroglyphic Being je už řadu let neoddělitelně spjato s chicagskou acid house a techno scénou, kterou pomáhal utvářet coby DJ, producent i promotér.  I když má na kontě desítky vydaných maloformátů a studiových alb, jeho album We Are Not the First (Rvng Intl.), které Hieroglyphic Being vydal společně se Sun Ra Arkestra, bubeníkem Gregem Foxem a zpěvačkou Shelley Hirsch pod názvem J.I.T.U. Ahn-Sahm-Buhl, způsobilo vloni na undergroundové scéně doslova poprask. Multimediální umělec Gil Delindro se ve své práci zabývá rozporuplnými vztahy mezi osobností, přírodou a technologiemi. Ve své práci využívá surové prvky a vlastní analogové procesy, jejichž prostřednictvím vytváří hmatatelné, silně sugestivní zvukové formy, ve kterých se zračí jak konkrétní, tak jedinečné imaginární krajiny.
 
26. 11. inc. no world (US) / 250 CZK
Byť samotné nahrávání druhé desky As Light As Light amerického lo-fi r’n’b dua inc. no world (předtím inc. a ještě předtím Teen Inc.) trvalo necelé tři týdny, od uplynutí debutu bratrů Andrewa a Daniela Agedových uplynuly plné tři roky. Od prvotiny no world se krom změny názvu bratři (a mimo jiné spolupracovníci FKA twigs) odklonili od náladovými texturami překrytého R&B směrem k přímočařejším songům, s výraznějším, až naléhavým Andrewovým vokálem. Českou koncertní premiéru si inc. no world naplánovali na sobotu 26. listopadu v MeetFactory.
Vstupenky bez poplatku na www.meetfactory.cz.
 
KINEDOK V MEETFACTORY
1. 11. Dominový efekt / 60 CZK
Cyklus projekcí autorských dokumentů z distribuce KineDok bude v Galerii MeetFactory pokračovat promítáním snímku Dominový efekt, které bude doplněno o komentovanou prohlídku tematicky spřízněné výstavy Smích a zapomnění s architektem výstavy Lukášem Machalickým a následnou diskuzi s odborníkem na oblast Zakavkazska. 
Projekce s anglickými titulky.
 
MeetFactory je v roce 2016 podporována grantem hl. m. Prahy ve výši 10.000.000 Kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.