Share |

VýstavoTip: JAN SÁGL, OBRAZY Z PODZEMÍ. FILMY 1971-74

foto: Jan Ságl (film: V Nejdku)

Galerie AMU představuje čerstvě zrekonstruovanou filmovou tvorbu předního českého fotografa Jana Ságla. Dokumentární filmy z prostředí undergroundu a několik výjimečných autorských výtvarných filmů doplní scénografické a výtvarné práce Ságla pro The Plastic People of the Universe a The Primitives Group.

 
Jan Ságl, autor ikonických fotografií Plastic People a Primitives Group, natočil v první polovině 70. let také dvanáct krátkých filmů. V nich zachycuje osobitým způsobem výjevy ze života podzemní kultury, koncerty, happeningy. Díky pohybu v uzavřené komunitě je jeho přístup důvěrný, objektivem a ručním reflektorem proniká do bezprostřední blízkosti aktérů. V několika ryze výtvarných – a v širším kontextu neznámých – filmech odkazuje Ságl zase k tradicím filmového experimentu 60. let a zároveň v nich volně navazuje na formy land artu. „Ságlova filmová tvorba představuje pravděpodobně jeden z mála českých autorských příspěvků k žánru deníkových, spontánních, či strukturálních filmů,“ shrnuje kurátor výstavy Martin Blažíček.

 
Ságl byl však více než pouhým dokumentátorem undergroundové hudby a umění. Společně se svou ženou Zorkou a Ivanem M. Jirousem stál i za typickou výtvarnou stylizací fotografií a koncertních scénografií Primitives Group a později Plastic People, která volně odkazuje k fantaskním přírodním mytologiím na pomezí romantismu, exprese a návratu k přirozenosti. Jde o paralelu warholovské estetiky Velvet Underground, o nichž se české prostředí dozvídá koncem 60. let prostřednictvím katalogu Warholovy stockholmské výstavy z roku 1968.

 
Na prosincové výstavě v Galerii AMU budou Ságlovy filmy, natočené mezi lety 1971-74, poprvé prezentovány v kontextu jeho scénografických návrhů, které budou na výstavě zhomotněné formou velkoformátových fotografií.

 
Filmy Jana Ságla byly v letech 2015-16 zrekonstruovány v Centru audiovizuálních studií FAMU.
 

 
JAN SÁGL – OBRAZY Z PODZEMÍ. FILMY 1971-74
kurátorská koncepce: Martin Blažíček
architektonické řešení: Jakub Červenka
vernisáž: úterý 6. 12. 2016 v 18 h
výstava: 7. 12. 2016 – 15. 1. 2017
prostor: Galerie AMU, Hartigovský palác (vchod z průchodu do ulice Tržiště),
Malostranské náměstí 12, Praha 1
Otevřeno denně mimo pondělí: 10-12 h a 13-18 h.
podpořili: Akademie múzických umění v Praze, Magistrát hl. m. Prahy, Ministerstvo kultury ČR.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.