Share |

Výstava Rostlinné příbytky mravenců je v Botanické

 
 Mravenci jako tělesná stráž, rostliny jako příbytky 
Poznejte ve skleníku Fata Morgana dokonalý vztah hmyzu
 a mravencomilných rostlin. 
 
Když se řekne mraveniště, představíme si v našich končinách nejspíš kopeček z jehličí někde v lese. Přijďte se společně s dětmi přesvědčit, že mravenčí obydlí mohou být mnohem zajímavější a exotičtější. Zjistíte to na nevšední výstavě ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hlavního města Prahy, která představí soužití mravenců
a specializovaných druhů rostlin, jež jim poskytují domov přímo uvnitř svých těl. Návštěvníci mohou na výstavě prozkoumat dokonalou symbiózu, kterou spolu mravenci a rostliny vytvářejí. Výstava odpoví na otázky, proč jsou mravenci pro některé druhy rostlin výhodnými nájemníky a proč mravence láká zabydlet se právě v těchto rostlinách. Výstava s názvem Rostlinné příbytky pro mravence potrvá od 18. října do 6. listopadu.

  „Na výstavě mohou návštěvníci poznat speciální vztah mezi mravencomilnými, neboli myrmekofilními rostlinami a jejich ochránci – mravenci. Ve skleníku budou k  vidění fascinující příklady toho, jak různé druhy dokáží dokonale spolupracovat ku prospěchu obou stran. Mravence můžeme přirovnat takřka k bodyguardům rostlin, které jim za jejich ochranu nabízejí pohodlné prostředí k životu,“ přibližuje Oldřich Vacek, ředitel Botanické zahrady hl. města Prahy a dodává: V botanické zahradě samozřejmě hrají prim rostliny, ale už na velmi úspěšné výstavě motýlů jsme si vyzkoušeli, že návštěvníky hodně zajímá i propojení flóry a fauny. Proto přicházíme s touto novinkou a zejména děti jistě zaujme, že u nás budou k vidění i živí mravenci.“ 
Na celém světě žije asi 15 000 druhů mravenců a celková hmotnost všech mravenců na Zemi se rovná přibližně hmotnosti všech lidí. To dělá z mravenců jeden z nejrozšířenějších živočišných druhů na naší planetě. Není tudíž překvapením, že s rostlinami, které rovněž pokrývají většinu zemského povrchu, vytvářejí zajímavý vztah. Těla mravencomilných rostlin jsou pro pobyt mravenčích podnájemníků zcela uzpůsobena, vytvářejí například duté oddenky či stonky, které mravence vysloveně lákají k obydlení. Již v malých semenáčcích jsou patrné cestičky, které později hmyz využívá. Pobyt mravenců představuje pro rostlinu konkurenční výhodu, svou činností ji mravenci zásobují živinami a zároveň ji brání před škůdci. 
Návštěvníci uvidí nejen rostliny živé, ale také zvětšené modely jejich pozoruhodných těl. V expozici pak najdou působivá baňatá těla zejména zástupců rodů Hydnophytum a Myrmecodia, orchideje Myrmecophila s dutými pahlízami, keře rodů Acacia a Tococca s prostory pro mravence. Chybět nebudou ani kapradiny rodu Lecanopteris. Řadu zajímavostí se návštevníci dozvědí z informačních panelů zpracovaných poutavou formou. 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.