Share |

Výstava Příběhy 20. století připomíná nejvýznamnější milníky československé historie

foto: pořatel akce

Od pátku 13. května si mohou Pražané přímo v ulicích připomenout deset nejdůležitějších fenoménů našich moderních dějin a seznámit se s osudy lidí, kteří je zažili doslova na vlastní kůži. Představuje je výstava Příběhy 20. století, kterou u příležitosti 10 let vysílání stejnojmenného dokumentárního rozhlasového cyklu připravila obecně prospěšná společnost Post Bellum.
 
Výstavou chceme vzdát hold především pamětníkům, přímým svědkům či aktérům dramatických událostí, kteří se odváží ponořit do svých vzpomínek a ochotně s námi sdílejí často bolestné zážitky. Chceme ale také upozornit na vynikající soustavnou práci dokumentaristů Mikuláše Kroupy a Adama Drdy, kteří Příběhy 20. století už deset let týden co týden připravují,“ říká Michal Šmíd, autor výstavy a správce portálu Paměť národa, z něhož Příběhy čerpají.
 
Ve sbírce Paměť národa je zdokumentováno právě 3000 příběhů válečných veteránů, přeživších holocaustu, odbojářů, politických vězňů i disidentů, ale i agentů či spolupracovníků StB či dalších funkcionářů KSČ.  Dlouhodobě jeden z nejúspěšnějších dokumentárních cyklů Příběhy 20. Století vysílá každou neděli večer Český rozhlas Plus.
 
Deset zásadních okamžiků československé historie minulého století zpracoval pro výstavu špičkový komiksový ilustrátor Vojtěch Šeda, graficky panely připravil Petr Šabach, autory textů jsou Michal Šmíd a Ondřej Nezbeda.
 
Jednotlivé části výstavy mohou Pražané zhlédnout do 9. června v těchto lokalitách:
Palackého náměstí 
Tylovo náměstí 
náměstí Míru 
28. října 
Jindřišská ulice 
Václavské náměstí 
Quadrio, Spálená 22, Praha 1
Futurama business park, Sokolovská 136a, Praha 8
Enterprise office centre, Pikrtova 1, Praha 4 
 
Celá výstava bude k vidění od 10. do 12. června v oboře Hvězda v Praze 6, kde bude umístěna podél trasy fundraisingového Běhu pro Paměť národa. Běžci tak budou moci symbolicky proběhnout celé 20. století. Výtěžek Běhu umožní natočení dalších osudů pamětníků.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.