Share |

Výstava Polish Urban Art začíná tento pátek

foto: pořadatel akce

Z polského urban artu se v posledních letech stal rychle rostoucí fenomén. Street art a graffiti umělci z našeho blízkého sousedství patří mezi světově známá jména a jejich výrazový potenciál je velmi snadno rozpoznatelný, čistý a osobitý. Na jedné straně jejich styl navazuje na aktuální polskou uměleckou scénu, naproti tomu stále nezaměnitelně vychází z nejradikálnější formy umělecké tvorby a tou je graffiti v ulicích.

Výstava Polish Urban Art zahrnuje práce vybraných zástupců polské streetartové scény, jmenovitě:
Bezt (Etam Cru), CekasDaniel ChazmeCzarnobyl, Finer, Kamil Kuzko, Lump, M-City, Monstfur, Nawer, Paweł Ryżko, Proembrion, Robert Proch, Sainer (Etam Cru), SeikonSepeZbiok Czajkowski.

Kurátor: Cezary Hunkiewicz
 
Vernisáž se uskuteční 13. 7. 2017 od 19.00
 
K výstavě vychází doprovodný katalog a vznikne několik nových muralů na fasádách soukromých vlastníků Prahy 7.

Projekt Polish Urban Art by zahájen v roce 2014, během kterého představila Brain Damage Gallery výstavu a nástěnné malby v Bělorusku, Gruzii, Francii, Německu, Švédsku a na Ukrajině. Projekt dále kromě České republiky pokračuje letos i na Slovensku (Košice) a v Maďarsku (Budapešť). Více najdete na: Urbanart.pl.
 
Brain Damage Gallery
Brain Damage Gallery je jednou z prvních galerií na světě a jedinou galerií v Polsku, která se věnuje graffiti a jejímu vývoji. Značka "Brain Damage" je starší než samotná galerie - začala se v roce 1997 s časopisem Brain Damage Magazine, který byl více než deset let distribuován v řadě zemí ze všech kontinentů po celém světě. Galerie byla vytvořena a v současné době ji provozují bývalí redaktoři tohoto časopisu, stejně jako historici umění. Galerie spolupracuje s umělci z celého světa a zaměřuje se na prezentaci graffiti a různých uměleckých forem, které se z něj vyvíjely.

Výstavu podpořili:
Ministerstvo kultury a národního kulturního dědictví Polské republiky, Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kultury ČR, BU2R, Polský institut v Praze, European Foundation for Urban Culture, Artdistrict 7, a dále společnosti Caparol, Graffneck, Eltodo a mediální partneři Radio 1, Protisedi.cz, Artmapa a Phatbeatz.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.