Share |

Výstava o srdci jde do finále

Lidské srdce v nálevu, ale zejména ta designová a umělecká. To vše nabízí výstava nazvaná Žiješ srdcem. Jednotlivá díla vznikal jako volná inspirace na téma srdce. Zapojily se do ní přední osobnosti české designové a umělecké scény. 30. listopadu půjdou díla do charitativní dražby. Z výtěžku budou pořízeny pomůcky pro potřeby workshopů neziskovky Loono.
 
Pozvání do projektu přijali přední čeští designéři napříč obory. Vznikla tak unikátní sestava autorů, z nichž každý svým vlastním rukopisem a specifickou technikou zpracoval jednotné téma propojující výstavu. Různorodost exponátů reflektuje odlišné vnímání srdce každého z nás a návštěvníka výstavy vyzývá k zamyšlení nad srdcem vlastním,” prozradila kurátorka výstavy Michaela Juřenčáková z organizace Loono s tím, že součástí výstavy jsou i komentované prohlídky s umělci a designéry.
 
V DSC Gallery budou k vidění šperky od Markéty Kratochvílové či Janji Prokić, nábytek od Tadeáše Podrackého a objekty studia Zorya, Maxima Velčovského či studia Dechem, hodiny od autorského dua Roman Vrtiška a Vladimír Žák, oblečení od Liběny Rochové či Terezy Rosalie Kladošové. Mezi výtvarníky se zapojili Maria Makeeva, Michal Bačák, Viktor Frešo, Tomski a Polanski, Andrej Dúbravský, Michal Cimala, Ašot Haas, Michal Motyčka a David Pešat.

Komentované prohlídky s designéry a umělci:

  • 20.11. 18.00 - 19.00 Tomski a Polanski, Michal Motyčka
  • 23.11. 18.00 - 19.00 Liběna Rochová, Tereza Rosalie Kladošová
  • 27.11. 18.00 - 19.00 David Pešat, Zorya a Studio Dechem
  • 28.11. 18.00 - 19.00 Markéta Kratochvílová, Tadeáš Podracký a Vrtiška Žák

     
    A jak pracovali se srdcem designéři? Asi nejvtipnější objekt vytvořil Maxim Velčovský, jeho srdce je duté. Výduť je pak vyplněna jeho osobními věcmi, například i pyžamem a různými drobnostmi, které autora obklopují. Jako celek tak vytváří Velčovského srdeční archiv. Dále například ceněné šperkařské duo Zorya vyrobilo disk, který slouží jako interiérová dekorace. “Disk je vytvořený z karlovarského vřídlovce, ve kterém proudí rudé broušené a surové granáty zalité v tekutině. Jedná se o řez nerezovým potrubím, které přivádí minerální vodu do vřídla v Karlových Varech a díky dlouholetému usazování minerálních látek se s časem ucpává. Poměrně naturalisticky tedy vyobrazuje řez cévou člověka, který na sebe a na své srdce nemyslí hodně dlouho,” popsali Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, čili tandem Zorya.
     
    Například Tadeáš Podracký vytvořil zrcadlo, které tvoří stejně jako u lidského srdce dvě části, tedy levou a pravou. “Ty jsou do objektu zakomponovány pod různými úhly, takže když se do něj člověk podívá, je vždy rozložen do dvou obrazů a nikdy  se nevidí celistvě. Jedná se o vizuální hru s motivem prevence, ale i s prvkem intimity. Konstrukce zrcadla zároveň tvoří prostor pro odkládání každodenních nezbytností. Mělo by se tak stát důležitým místem uživatele, kde se každý den alespoň na chvíli zastaví,” přiblížil Podracký.
     
    Výstava kromě předních českých designérů a umělců představí i naložená srdce skutečná. Jedno lidské a pro srovnání i vepřové a hovězí. „U savců má srdce hodně podobnou stavbu, tvoří ho čtyři dutiny. Jeho velikost je však spojena s velikostí konkrétního živočicha a jeho metabolickými nároky. Srdce hmyzožravého rejska bude jistě miniaturní ve srovnání se srdcem plejtváka, které dosahuje velikosti 1,5 x 1,2 m a váží 180 kg. Při jednom stahu vypudí až 220 litrů. Jeho frekvence je při ponoření zvířete pouze 8 úderů za minutu. Naproti tomu u již zmíněného rejska se srdce stáhne až 800krát za minutu. Lidské srdce není z tohoto pohledu rekordmanem. Je velké zhruba jako sevřená pěst,“ říká prof. Karel Smetana, přednosta Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty UK. Právě univerzita srdce pro projekt poskytla.
     
    Výstava vznikla za podpory grantového programu Vpohybu Nadace Vodafone. Záštitu nad výstavou převzala jak primátorka Prahy Adriana Krnáčová, tak Ministerstvo kultury ČR.
     
    Velký dík patří i Olze Trčková, která DSC Gallery pro potřeby výstavy zapůjčila.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.