Share |

Výstava Jaroslava Valečky Démanty noci zobrazuje především krajinu

foto: pořadatel akce

Výstava českého malíře a grafika Jaroslava Valečky s názvem Démanty noci byla zahájena dne 5. června 2014 v Praze kurátorem výstavy Josefem Zárubou-Pfeffermannem v prostorech Era svět na Jungmannově náměstí.  Díla s tématikou krajiny z let 2013 a 2014 si zde můžete prohlédnout až do 28. června 2014.
 
Jaroslav Valečka (1972) vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění, obor malba u prof. Jiřího Sopka a obor plastika u prof. Jana Hendrycha. Absolvoval stáže a studijní pobyty v Německu, Francii a v Nizozemí. Věnuje se tradičním malířským námětům, zejména krajinomalbě a figurálním kompozicím. Jeho práce vychází z tradice expresionismu, symbolismu a nové věcnosti. Jeho malba je postavena na výrazné barevnosti, práci se světlem a expresivní kresebnou zkratkou.
 
Autor vyrůstal v bývalých Sudetech po vysídlení německého obyvatelstva. Pohorská vesnice byla spíše ruinami obývanými vítěznou tlupou. Hrdé grunty s propadlou střechou, zdemolované hřbitovy, kde občas bylo možné najit cí­novou rakev a odnést ji do sběrných surovin. I jeho vlastní obydlí bylo ještě nedávno obývané nepřáteli. Tématy obrazů Jaroslava Valečky jsou dětské vzpomínky různých vesnických událostí, kterými se snažili nově příchozí zaplnit prázdnotu okolní krajiny. Vynášení smrtky, pálení čarodějnic, zabijačka, oběšený soused. Valečka představuje lidskou přítomnost využíváním symboliky ohně a tepla – (oranžová), a zimy (modrá). Oheň v zimě je místo, které je prvobytně pospolným symbolem lidské smečky. Tam se z lidí stávají vlci. Mají k sobě blízko, ale zároveň může v nehostinných podmínkách do­cházet k brutálním konfliktům o přežití.
 
Jaroslav Valečka je dnes pokládán za jednoho z nejtypičtějších představitelů své generace, je pravidelně vystavován a sběratelsky vyhledáván a svým výrazem i jasnou tematickou základnou se přidružil k respektovaným a etablovaným současným autorům.
 
Era svět
Jungmannovo náměstí 767
Praha 1
 
Vernisáž: 5. 6. 2014 v 18:30 hodin, výstava: 6. 6. – 28. 6. 2014     
Otevřeno: pondělí – pátek 8:30 – 19:00, sobota 9:00 – 15:00
 
www.erasvet/prostor
www.valecka.eu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.