Share |

Výstava: Jan Kaláb / Art In Public. Obrazy New York-Praha.

foto: pořadatel akce

Alan Ket představuje ART IN PUBLIC, nový projekt Jana Kalába. Na výstavě uvidíte poslední obrazy multidisciplinárního umělce, které vznikly při jeho letošním tříměsíčním pobytu v New Yorku.
 
Vernisáž výstavy ART IN PUBLIC se bude konat ve čtvrtek 13. listopadu od 18 do 21 hodin, na adrese Dočasná galerie, ulice Šmeralova 6, kousek od Letenského náměstí. Výstava potrvá od pátku 14. do neděle 16. 11. v době od 15 do 19 hod.Součástí vernisáže bude i tichá aukce kolorovaného tisku s číslem 0/10 "Muž se psem na Barevném chodníku". Částka, za kterou se dílo vydraží, bude poslána na účet psího útulku v Komořanech.
 
Jeho minimalistické malby jsou explozívní, plné barev a energie, evokující vřelost, zvuky a vzrušení z jeho posledních zážitků v New Yorku. Vidět jeho obrazy znamená vidět svědectví o hloubce osamělosti, barvách, pomíjivosti a moci, která je přítomna v New Yorku v každém daném okamžiku. Malba je už dlouho jádrem Janovy tvorby a zde můžeme vidět jak se mu podařilo zachytit rozmar a život v našem městě. Prezentaci jeho díla na ohromné výtvarné scéně města New York přijal jako výzvu. Umělec se rozhodl vynést své obrazy ven a dokumentovat tento krátký a pomíjivý moment jejich existence mimo zdi svého ateliéru. Nové obrazy se vyjímají jako živé majáky mezi obrovskými mrakodrapy a šedivými ulicemi velkoměsta. Tato umělecká akce posunula Jana ještě dál v propojení s městem. Oslovoval totiž náhodné kolemjdoucí, aby podrželi obrazy a asistovali mu tak v jejich fotodokumentaci. Název ART IN PUBLIC / Umění na veřejnosti byl zvolen jako ironické prohlášení, protože dřív každý z umělců, kteří mají kořeny v graffiti, maloval venku na ulici a svět galerií pro ně neexistoval. Zatímco dnes se zdá, že ti samí umělci se zajímají výhradně o galerie a prodeje. Jako reakci na to se rozhodl vzít svoje malby zase zpátky do veřejného prostoru. (text: Alan Ket, NYC 2014)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.