Share |

Výstava Hugo Haas v USA 40-62 míří do Brna

foto: pořadatel akce

Ve dnech 19. října až 15. listopadu 2014 bude v brněnském univerzitním kině Scala k vidění rozšířená verze putovní výstavy s názvem Hugo Haas v USA 40–62. Výstava, naposledy představená v srpnu na královském hradě Křivoklát v rámci Noir Film Festivalu, přibližuje americkou tvorbu slavného českého herce a režiséra Huga Haase prostřednictvím fotosek, plakátů, propagačních karet, ale také novinových výstřižků a jeho korespondence se spisovatelem Josefem Koptou a herečkou Olgou Scheinpflugovou. Exponáty pocházejí ze sbírky olomouckého filmového historika Milana Haina, který se Haasově tvorbě v emigraci dlouhodobě věnuje. Část písemných archiválií poskytl Literární archiv Památníku národního písemnictví.
 
Hugo Haas patřil k nejpopulárnějším osobnostem meziválečné československé kinematografie. Na přelomu let 1938 a 1939 mu ale byla z rasových důvodů zamezena další tvůrčí činnost a po zřízení Protektorátu Čechy a Morava byl donucen k odchodu z vlasti. Ve Spojených státech amerických strávil podstatnou část života – více než dvacet let. Za tu dobu v Hollywoodu natočil 35 filmů, z nichž na více než třetině se podílel nejen jako herec, ale i jako režisér, scenárista a producent. Některé jeho autorské počiny jsme měli možnost vidět i u nás ve vysílání České televize. Výstava Hugo Haas v USA 40–62 umělcovu americkou tvorbu představuje prostřednictvím atraktivních obrazových materiálů, které jsou doplněny vysvětlujícími texty. Návštěvník by si tak měl vytvořit poměrně komplexní představu o Haasových tvůrčích i osobních peripetiích v exilu.
 
Výstava měla premiéru v Uměleckém centru Univerzity Palackého v dubnu loňského roku. Brno se tak po Olomouci a Křivoklátu stane teprve třetím místem, kde bude uvedena. Osobnost Huga Haase je navíc s Brnem neodmyslitelně spojena – právě v tomto městě se totiž v roce 1901 narodil, prožil zde celé mládí a dnes je společně s dalšími rodinnými příslušníky pohřben na židovském hřbitově v Židenicích.
 
Vernisáž výstavy, doplněná o krátkou přednášku jednoho z jejích autorů, Milana Haina, proběhne v kině Scala v neděli 19. října. Vystavené materiály pak budou ve foyer kina k vidění až do poloviny listopadu.
 
Více informací naleznete na webu HUGO HAAS a facebookové stránce Hugo Haas. Oficiální událost na Facebooku zde.
 
www.kinoscala.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.