Share |

Výstava Diplomky na UMPRUM pravidelně uzavírá letní semestr

foto: UMPRUM / Petr Bures

Vernisáž: úterý 13. 6. 2017 od 19 hodin
Potrvá do: 19. 6. 2017
Lokalita: Celá budova UMPRUM, nám. Jana Palacha 80, Praha 1
Otevřeno: denně 10–18 hodin, vstup zdarma
/GALERIE/

Výstava Diplomky na UMPRUM pravidelně uzavírá letní semestr a celý akademický rok. Jedná se o soubornou přehlídku diplomových prací studentů programu výtvarná umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.  
 
Diplomové práce a jejich přehlídka jsou finální vizitkou toho, co UMPRUM dala svým studentům, jak je rozvinula a připravila pro další samostatnou praxi. Mnoho z nich už během studia získávalo zkušenosti z pracovních stáží, pobytů v zahraničí, tuzemských i zahraničních výstav. Ve své diplomové práci shrnují a zhodnocují vše, co se naučili a dokazují, jak jsou připraveni k zahájení vlastní kariéry.

V letošním roce se bude prezentovat 56 bakalářských a 75 magisterských závěrečných diplomových prací a k vidění budou nejen v budově školy. Jen přehlídka DIPLOMKY má možnost nejlépe představit a popsat každou z nich.
 
Malá ochutnávka toho, co bude na Diplomkách k vidění
Z onoho velkého množství můžeme například uvést projekt Elen Fialkové z Ateliéru architektury IV, která se zabývá tématem otevřenosti a přístupnosti Pražského hradu. Její spolužačka Kateřina Krupičková se ve své práci Průmyslové město Bystřice pod Hostýnem zkoumá vazby města a průmyslu a nastoluje ideální plán této spolupráce na modelu vybraného města. Petr Bureš z Ateliéru architektury II ve své práci Výstaviště Praha: Otisk z Rijádu konstruuje, jak by se po vzoru Jubilejní výstavy z roku 1891, vyjímal model plánované největší budoucí budovy světa v prostorách Pražského výstaviště.
 
Daniel Šmíra z Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace se zaměřil na spolupráci s knihovnou UMPRUM a vytvořil pro ni model digitální knihovny, která by sloužila k prohlížení digitalizovaných historických svazků. Jakub Spurný z Ateliéru tvorby písma a typografie vydal autorský sci-fi gamebook Řádky bludiště inspirovaný simulačními teoriemi, v jehož příběhu figuruje sám čtenář. Za Ateliér filmové a televizní grafiky bychom ještě mohli zmínit snový film Hypnagogia Magdaleny Kvasničkové nebo klasický kreslený film Pavly Baštanové zasazený do prostředí severského ostrova.
 
Helena Todd z Ateliéru skla představí ramenná závěsná osvětlovací tělesa inspirovaná unikátním luxusním vozem Pagani Huayra. Její práce vychází z tvarosloví historických lustrů a automobilového motoru zmíněného vozu. Mia Jadrná, studentka Ateliéru módní tvorby, oživuje již prakticky zapomenutou techniku artprotis. Z textilních zbytků sesbíraných v různých fashion studiích a dílnách vyrábí vlastní tkaninu a opětovně vytváří vlastní oděvy. Matúš Opálka z Ateliéru produktového designu navrhl speciální víceúčelové zavazadlo. Cestovní kufr vytvořil pro vůz MINI Cooper, ale dá se využít i pro standardní cestování. Kromě úložných funkcí lze jeho pomocí vytvořit v autě i pohodlný prostor pro přespání. Stačí ho jen rozložit.
 
Z katedry volného umění za zmínku jistě stojí práce Mrtvé město Ivety Bradáčové z Ateliéru malby, která vytvořila sérii maleb vycházejících z Českého Krumlova. Nebo instalace Vějíř Anny Ročnové z Ateliéru sochařství, kde experimentuje s materiály a přírodními a umělými procesy.

 
Jiří Pelcl o studentech a Diplomkách
S potěšením můžu sledovat vývoj studentů UMPRUM a jejich úspěchy nejen v různých soutěžích. Věřím, že naše škola jim dává vše, aby po absolutoriu mohli navázat na to, co studovali a dále se ve svém oboru prosazovali. Letošní výstava DIPLOMKY je pro mě opět důkazem, že jdeme správnou cestou“, hodnotí čerstvé absolventy prorektor pro vnější vztahy a mezinárodní spolupráci prof. Jiří Pelcl.
 
Přehled výstavních prostor, kde přehlídka Diplomky probíhá:
Hlavní část
Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
nám. Jana Palacha 80, Praha 1
 
Ateliér sochařství
Matěj Bílek (bakalářská práce)  - UMPRUM, prostor u zadního východu školy
Lucie Jestřábíková – Nákladové nádraží Žižkov, Jana Želivského 2, Praha 3
Veronika Přikrylová – Galerie Altán Klamovka, Park Klamovka, Praha 5
Anna  Ročňová – Galerie Hunt Kastner, Bořivojova 85, Praha 3
Lucie Rosenfeldová – Galerie ETC, Sarajevská 16, Praha 2
 
Ateliér malby
Kateřina Palešníková – UMPRUM, místnost č. 413
 
Ateliér intermediální konfrontace
Andrew Jan Hauner – UMPRUM, místnost č. 411
Vojtěch Novák (bakalářská práce) – UMPRUM, kreslírna, m. č. 313
 
Ateliér supermédií
zař. Natalie Drtinová (KTDU), Markéta Kosinová, Ladislav Kyllar, Marie Lukáčová, Andrea Mykisková, Michaela Munzarová; Anna Pospíšilová (bakalářská práce) + studenti Erasmus - Pražská tržnice v Holešovicích, hala č. 17
Jonáš Strouha – Galerie Nau, Kubelíkova 1089/22, Praha 3

Ateliér keramiky a porcelánu
Linda Vondrová (bakalářská práce) – hlavní schodiště ve 3. patře (prostor v rohu schodiště)
 
Ateliér textilní tvorby
Ondřej Trnka – Studio Prám, Čerpadlová 536/4, Praha 9  - Vysočany
 
Ateliér designu oděvu a obuvi
Agáta Zapotilová, Kateřina Hynková, Filip Jakab, Pavlína Miklasová, Lenka Vacková, Miroslava Jadrná – Továrna v Holešovicích Dělnická 63, Praha 7


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.