Share |

Vyměřování světa: rozhovor české a německé poezie pokračuje 10. října

Básník Marcel Beyer, Foto: Jürgen Bauer.

Jak vnímají poezii básníci, kteří od v 90. let do dnešních dnů patří mezi její přední zástupce? Jak se změnil jejich pohled na poezii, jak se posunula jejich tvorba? Goethe-Institut uvede 10. října pořad věnovaný aktuální české a německé poezii nazvaný „Vyměřování světa“. Za moderace Petra Viziny zde s Marcelem Beyerem, letošním držitelem Ceny Georga Büchnera, pohovoří výrazný český básník a literární historik Petr Hruška.
 
„Marcel Beyer a Petr Hruška patří k předním zástupcům současné české a německé lyriky. V průběhu večera budou oba číst ze svých básní a hovořit o vývoji své poetiky“, vysvětluje vedoucí knihovny Goethe-Institutu Eva Vondálová: „Pořad Vyměřování světa je přitom součástí programové řady Tady a teď: rozhovor české a německé poezie“, doplňuje Vondálová.
 
Programová řada Tady a teď: rozhovor české a německé poezie na ploše tří let představuje hlavní témata, trendy  a aktéry české a německé básnické scény. Jejím cílem je nejen nabízet prostor významným básnickým osobnostem, ale především vybízet k diskuzi o shodných rysech i o rozdílech českého a německého básnického světa.
 
„Současná česká i německá poezie se vyznačuje vitalitou, rozmanitostí a neotřelou fantazií.  Přesto je tento žánr všeobecně vnímán jako okrajový více, než tomu bývalo dříve. To je znát na počtu čtenářů poezie i na knižním trhu, kde se vydávání poezie spíše věnují malá vydavatelství“, komentuje ředitel Goethe-Institutu Berthold Franke s tím, že „Širšímu zájmu se naopak těší pořady o poezii, zejména pak živá a performativní vystoupení. Zde poezie zaujímá roli inovativního média.
 
Za kurátorské spolupráce Petra Borkovce a Dagmar Leupold připravuje Goethe-Institut i další pořady z cyklu. Veřejnost tak čeká mj. pořad věnovaný avantgardě, tedy směru, který bývá často spojován s 20. stoletím, platný je však i dnes. V pořadu „Nemrtvá avantgarda“ (8. listopadu) vystoupí Adam Borzič, Ann Cotten, Steffen Popp a Jakub Řehák. V příštím roce pak cyklus naváže, např. pořadem „Ve formě“ (27. února). Účast na této debatě věnované ožívání literárních forem přislíbili Jonáš Hájek, Ondřej Hanus, Marion Poschmann, a Jan Wagner, jehož poslední sbírka byla loni oceněna na Lipském knižním veletrhu.
 
Co? Vyměřování světa. Autorské čtení a diskuze s Marcelem Beyerem a Petrem Hruškou
Kdy? 10. října 2016 od 19:00 hod.
Kde?  Goethe-Institut Česká republika, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Vstup volný. Česky a německy s tlumočením.
Bližší informace: www.goethe.de/tadyateď

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.