Share |

Vyhrajte lístky do Botanické a přivíteje v ní jaro

V Troji to jede. Ode dneška tam je velká výstava orchidejí a chystá se jarní jarmark. Hlavní je ale samozřejmě to, že se příroda chystá rozkvést a rzbujet, na což se těšíme víc než hodně.
Nejdřív informace k akcím:

Orchideje – královny opylovacích triků 

Datum 4.3.2016 - 20.3.2016

Místo konání: Fata Morgana, 9 - 18 h
Do skleníku Fata Morgana se po roce vrátí úspěšná výstava orchidejí. Čím hlouběji člověk poznává tyto zajímavé rostliny, tím více žasne nad jejich rozmanitostí a důmyslem.

 
Výstava ponese jméno Orchideje - královny opylovacích triků. Aby přilákaly své opylovače, vytvořily si orchideje pozoruhodné adaptace, jak dosáhnout svého.Rafinovanými triky šálí hmyz, například orchideje rodu tořič napodobují samičky samotářských včel nejen vzhledem, ale i pachem, aby oklamaly samečka a donutily ho přenést pyl z květu na květ.
Novinkou výstavy budou zajímavé a neotřelé vazby tropických rostlin a orchidejí od žáků 3. ročníku České zahradnické akademie Mělník.
Součástí výstavy bude i prodej orchidejí a poradna, jak rostliny pěstovat.

---------------

 

 

Oslavte v Troji příchod jara pletením pomlázek a ochutnejte, co jedl T. G. Masaryk 
 
Naučit se plést z proutí velikonoční pomlázky, vyrábět drobné dekorace nebo ochutnat prvorepublikové pečivo budete moci o prvním jarním víkendu (19. – 20. 3. 2016) od 9 do 18 hodin v Troji. Probouzející se botanickou zahradou se ponese vůně čerstvě mleté kávy, grilovaného masa či koření.
„Víte, že si T. G. Masaryk a Edvard Beneš nechali z Kopřivnice do Prahy dovážet slané, ručně kroucené tyčinky? Devadesát let starou recepturu bez chemie, zesilovačů chuti a ´éček´ od Goldova pekařství, které pokračuje v rodinné tradici, okusíte právě u nás,“ říká Hana Kovaříková, produkční jarního jarmarku. 
„Vitamíny doplníte díky marmeládám i džemům z rakytníku, borůvek a brusinek. Hlad zaženete pečenými bramborami, polévkami nebo sýry, ke kterým se výborně hodí víno z naší vinice. A protože se jedná o vítání jara, nebude jarmark jen o dobrém jídle a pití. Budete si moci odnést různé dekorace, které vašemu bytu dodají tu pravou jarní atmosféru, esenciální oleje jej zase provoní,“ doplňuje Kovaříková.  

Soutěžní otázka:

Od konce března do října můžete do Botanické zahrady cestovat i po Vltavě. Jak dlouho trvá cesta parníkem?

 

-

Odpovědi posílejte na souteze@protisedi.cz  s předmětem SOUTEZ BOTANICKA, uveďte své celé jméno a adresu, soutěž končí 5.3. 2016 v 19 hodin. Vyhrává první správná odpověď.
Zasláním e-mailu potvrzujete následující:
Uděluji v souladu se zákonem č. 101/2000 SB., o ochraně osobních údajů (dále jen "Zákon o ochraně osobních údajů") souhlas se zpracováním mou osobou zde poskytnutých osobních údajů firmě PROTIŠEDI s.r.o. jakožto správci, za účelem zařazení do databáze správce a dalšího zpracování dat ukládáním na nosiče informací a vyhodnocováním souboru údajů na dobu 10 let od udělení souhlasu. Souhlasím se zasíláním e-mailového zpravodaje Protišedi. Beru na vědomí, že mám právo přístupu k osobním údajům a další práva v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. Souhlas se zpracováním osobních údajů uděluji dobrovolně a mohu jej kdykoli bezplatně na adrese správce odvolat.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.