Share |

Vyhrajte fotoaparát Nikon D5500!

FOTO_1

Jak se do soutěže zapojit? Je to jednoduché. Vyzkoušejte naše fotografické tipy a vytvářejte fotky na téma ADRENALIN. Fotografie nahrávejte na Instagram a pro zahrnutí do soutěže je označte hashtagem #adrenalinsnikonem a označením profilů @nikon_cz_sk a @protisedi
 
Pozor, do soutěže budou přijaty pouze fotografie, které zahrnují všechna uvedená označení!
Soutěž trvá do 29. 9. 2016, poté vybere odborná porota složená z odborníků spol. Nikon nejlepší fotografii, jejíž autor obdrží zrcadlovku Nikon D5500
 
TIPY: Foť adrenalin – a vyhraj Nikon D5500
Adrenalinové sporty se staly velmi populárními. Mladým dávají možnost vyjádřit svoji svobodu, zároveň ale třeba vytíženým manažerům poskytují způsob kompenzace kancelářského stresu. Pokud vás láká být tím, kdo se postará o jejich zachycení na fotkách, budou se vám hodit následující rady Nikon ambassadora Dana Vojtěcha, který se na sportovní fotografii specializuje. Navíc můžete jeho tipy hned vyzkoušet a zapojit se do soutěže o skvělou zrcadlovku Nikon D5500. Pozor, soutěž je opravdu adrenalinová, trvá jen týden!
 
Pro sportovní fotografii platí několik základních zákonitostí, jimiž je dobré se řídit, aby výsledek byl co nejlepší. „Stejně jako u jakéhokoliv jiného typu fotky jde o skloubení více faktorů. Jde o to vychytat správný moment, trik prováděný sportovcem musí být povedený. Výsledek by se mu také měl líbit, fotka musí být technicky dobrá a v rovnováze mezi uměleckou a informační stránkou,“ říká Dan na úvod. Při focení adrenalinových sportovců není dobré být „anonymní fotograf“. Když o vás objekt ví, může s vámi spolupracovat. Ukažte mu náhledy, poradí vám, co třeba zabrat jinak, protože sám ví nejlépe, jak by měl při tom svém sportu vypadat, aby šlo o autentický pohled. Postupně tak dojdete k výsledku, který se mu bude líbit a díky tomu s vámi bude rád spolupracovat i příště.
„Důležitá je také sama technika. Kdo začíná, nemá většinou k dispozici úplně ideální vybavení, ale i s tím se dá pracovat. Je proto fajn zjistit si, co můj foťák zvládá, k tomu jej využít a zbytečně se nemořit se scénami, které přesahují jeho limity, na výsledku to stejně bude vždy znát. Například s obyčeným kompaktem bych nedoporučoval fotit někde v hale za horších světelných podmínek, ale venku s dobrým světlem můžete dosáhnout zajímavých výsledků,“ doplňuje fotograf.
Pokud však disponujete zrcadlovkou, byla by škoda nevyužít všechny její možnosti. Můžete pracovat s clonou, pokud ji nastavíte na nižší hodnoty, dosáhnete rozostření pozadí. Při nastavení krátkého času závěrky zase můžete „zmrazit“ i velmi rychlý pohyb, tedy za předpokladu dostatku světla. Když budete pro sportovní fotografii vybírat objektivy, je dobré sáhnout buďto po těch, které mají široké ohnisko, nebo naopak po teleobjektivech. Dobrou volbou mezi teleobjektivy je například AF-S NIKKOR 70-300mm f/F4,5-5,6G VR IF-ED. 
Tipy a triky Dana Vojtěcha
Správný moment
Ten pro vás bude naprosto esenciální. Pro jeho vychytání je dobré být připravený, proto se vždy vyplatí udělat si vlastní průzkum toho, jak onen konkrétní sport vypadá na obrázcích od profesionálních fotografů. 
FOTO_1
Biker na fotce je kamarád, fotka vznikla pro účely prezentace nás obou. Zde je vidět moment roztažených paží evokujících let nad stověžatou Prahou. 
 
FOTO_2
Fotka z prvního testu nápadu s reflexními páskami, která nakonec získala ocenění v soutěži Czech press photo. 
 
Kompozice 
Při volbě umístění jednotlivých prvků v rámci focené scény se většinou vyplácí umístění hlavního objektu někam do oblasti tzv. zlatého řezu. Detaily jsou někdy také fajn, ale není dobré se o ně snažit za každou cenu. Spíše se zaměřte na zachycení kontrastu velikosti sportovce a například vysoké hory nebo budovy, velkých vln atd. Výšku skvěle zvýrazníte focením objektu zespodu.
FOTO_3
Fotografie ze série pro Red Bull pořízená na Loretánském náměstí v Praze je ukázkou využití tzv. zlatého řezu v kompozici. 
 
Světlo 
Fotografie je vlastně kreslení světlem, proto právě ono hraje zásadní roli. Nejlepší světlo potkáte v čase východu nebo západu slunce. Z toho plyne, že pokud chcete stihnout východ, musíte v některých lokalitách přespat, což samo o sobě může být dobrodružství, které si užijete. Vyhněte se poledni, kdy je světlo ostré a jeho kolmý dopad na zem vytváří nelichotivé stíny. V noci pak má smysl fotit jedině s bleskem. Současné externí blesky přitom nejsou nijak drahou záležitostí a můžete díky nim vytvořit opravdu působivé snímky. Například blesk Nikon SB-500 za 6 590 Kč.   
FOTO_4
Fotografie snowboardistky Šárky Pančochové pořízená v Kaprunu ukazuje kvalitu světla za svítání. Zde bylo nutné přespat přímo na svahu, aby bylo možné svítání zachytit.  
 
Kreativita
Být tvořivý znamená přicházet s vlastními nápady. I přesto však není nic špatného na tom, inspirovat se prací jiných fotografů. Vyhněte se však kopírování, zbytečně se jím ochuzujete o radost z vlastní tvorby a díky internetu je dnes každý plagiát velmi rychle postaven na pranýř. Hrajte si s kompozicí, světlem, bavte se se sportovci… a věřte, že ta vaše nej fotka jednou přijde. 
FOTO_5
Vznik této fotografie inspirovala nejmenovaná televizní reklama s hopíky skákajícímu dolů ulicí. Využití podobného kreativního prvku vždy vyžaduje dostatek invence na to, aby výsledek také vyzněl originálně.  
 
 
Text: Michal Večeřa
Autor všech fotografií: Dan Vojtěch, foceno Nikonem D810  
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.