Share |

Vychází říjnové číslo časopisu HOST

foto: pořadatel akce

Ubývá světla, noc se prodlužuje, zimní čas se blíží - ideální čas pro rozjímání i literární krváky. Nové číslo Hosta naštěstí dává prostor jak vraždám a brutalitě, tak spekulacím, bilancím a přemítání.
 
Tématem Hosta je totiž tentokrát násilí v próze latinské Ameriky. Athena Alchazidu, která téma navrhla a zpracovala, v ústředním eseji líčí pestrou mozaiku jihoamerické prózy a plastický obraz tamních kriminálníků, narkobaronů, zlodějů a násilníků, kteří s vervou vtrhávají do společnosti i literatury. Jejich zrod a původ stejně jako probuzení brutality samotné prozkoumává ve svých románech a rozhovoru spisovatel Óscar Osorio. Násilí ovšem nejsou jen nože a kulomety, může nabývat mnoha subtilnějších a možná o to krutějších forem. Jednou z nich je například politická represe, kterou v literárním prostředí analyzují Claudia García a Karina Elizabeth Vázquez, nebo přebujelý machismus, dravě a kořistnicky zírající na ženy. Násilí na ženách coby románovému tématu se věnuje María Jesús Busto.
 
Občas je nutné, pro klid duše, odhlédnout od palčivých problémů skutečnosti a vrátit se například zpátky v čase, zpět do historie. Ve stejnojmenné rubrice Petr Adámek vzpomíná na básníka Jiřího Koláře, od jehož narození uplynulo sto let. Vzpomíná i spisovatel Tomáš Zmeškal, který v rozhovoru hovořil o svém mládí, Kongu i české normalizaci. Naopak dopředu hledí Miroslav Balaštík se zamyšlením nad budoucností spisovatelů a jejich profesních organizací v Česku.
 
Nové číslo tradičně doplňuje várka kritik, recenzí, poezie a dalšího čtení. Jan Rejžek si v hlavní kritice posvítil na knihu Václava Kahudy Vítr, tma, přítomnost, v kritické diskusi mu oponovali Jan Bělíček a Petr. A. Bílek. A v rubrice beletrie mimo jiné navazují povídka Sandry Aguilar a úryvek z románu Óscara Osoria na téma čísla.
 
www.hostbrno.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.