Share |

VTIPNÉ I DOJEMNÉ VOLEJBALISTKY PO ŠEDESÁTCE

 
 
VTIPNÉ I DOJEMNÉ VOLEJBALISTKY PO ŠEDESÁTCE: SEVERSKÉ FILMOVÉ ČTVRTKY UVÁDÍ DOKUMENT OPTIMISTKY
 
 
Čtyřicet let trénovaly každé pondělí. Nyní nastupují ke svému prvnímu velkému zápasu. Zvládnou to? Skandinávský dům a kino Evald uvádí pozoruhodný dokument o volejbalovém týmu norských seniorek. Filmové Optimistky režisérky Gunhild Magnor se v rámci Severských filmových čtvrtků představí v pražském kině Evald už 4. ledna od 19 hodin.
 
„V norském městě Hamar se pravidelně schází dámy od 66 do 98 let, aby si zahrály volejbal. Trénují spolu každé pondělí, přesto dosud nikdy neabsolvovaly opravdový zápas. Rády by to změnily, ale kde najít soupeře?“ nastiňuje děj dokumentárního snímku Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu.
 
Pozoruhodný dokument z roku 2013 sleduje cílevědomou 98letou kapitánku Goro i ostatní členky týmu seniorských volejbalistek během jejich tréninku a příprav na osudové utkání s mužským týmem ze sousedního Švédska. Proč se dámy v letech rozhodly zrovna pro volejbal? Co pro ně sport a aktivní vyžití znamená? Jak vypadají jejich sportovní setkávání a jak těžké je najít vhodného soupeře? Kritika snímku oceňuje kromě atraktivního tématu také vhled do všedního života aktivních seniorů, ale především upřímnost a opravdovost protagonistek, důraz kladený na přátelství, sounáležitost, notnou porci humoru a hřejivý optimismus.
 
Optimistky uvádí Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald, Velvyslanectvím Norského království v ČR a Norským filmovým institutem jako první příspěvek tradičních Severských filmových čtvrtků pro rok 2018. Promítání bude předcházet krátký úvod o norské dokumentární tvorbě.
 
Co? Severské filmové čtvrtky: Optimistky (Optimistene. Norsko, 2013, 90 min.)
Kdy? 4. ledna 2017, 19:00 hodin
Kde? Kino Evald, Národní 60/28, Praha 1
Vstupné 120 Kč.
Více viz www.skandinavskydum.cz.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.