Share |

Vladimir 518 a Jan Jindra: Heavy Metal Milovice - jaká je to kniha a co si z ní odneseme?

Nejnovějším titulem z vydavatelství BiggBoss je kniha Heavy metal Milovice.  Nemálo textu a 180 fotografií Jana Jindry z počátku devadesátých let.
 
Samotný námět už se postará o to, že se člověku do dukou a do mozku dostávají obrázky, jaké ještě neviděl. Ano, nějaké fotky vojáků z Milovic jsme asi viděli, byly i záběry v TV, ale - jak ti lidé žili své běžné dny? Jak bydlely jejich rodiny? Co dělaly jejich děti? Je snadné říci si, že pobyt na našem území je fuj a že je dobře, že je Kocáb vymetl, ale nemůžeme přece jen nenávistně zavírat oči. Notabene, ti lidi tu měli děti, a děti fakt nemůžou za to, že přišly na svět v Milovicích a ne v Mockbě. 
Což nic nemění na tom, že z knihy mrazí. Fotky jsou z devadesátých let, ale spousta z nich vypadá jako z přelomu 70. a 80., vůbec se čas knihy občas neshoduje s časem života tady venku. Nápisy na zdech, jejichž budovatelskému étosu jsme už odvykli, připomínají časy hrubé propagandy. I fotky z diskotéky jsou tak nějak obhroublé, a přes nedokonalu kvalitu snímku slyšíte ten hluk, ty výkřiky. Starý pán s bicyklem vypadá jak stařeček z chudičké rumunské vesnice dávných časů, ne jako z doby, kdy jsme se údajně měli dobře. Tanky jsou obří, jako by se pod nima prohýbala sama zeměkoule. Dobová umělecká díla oslavující bratrství ve zbrani jsou "wrong on so many levels." UF!
 
Kniha ovšem nesestává jen z fotek, důležitý je i rozhovor V518 s Michaelem Kocábem, který odsun řešil. Je to z hlediska popisu doby jistě nanejvýš účelné.
 
Resumé: Je to fakt síla a výjimečné svědectví divné doby, divné situace, divného světa, který byl hned vedle nás.
 
---------------------------------------------------------
Vladimir 518 a Jan Jindra: Heavy Metal Milovice 
Fotografie: Jan Jindra
Texty: Vladimir 518, Jan Jindra
Odborná spolupráce: Prokop Tomek, Ivo Pejčoch, Vojenský historický ústav Praha
Redakce: Eva Hrubá, Petr Turek
Grafická úprava: Petr Bosák, Robert Jansa, 2016 Designers
 
Eshop + další info ZDE
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.