Share |

Vizážista Zdeněk Fencl o líčení i nelíčení 2.

Jak vypadat dobře na fotce a co je třeba mít k boji proti šedi.

Přinášíme vám druhý díl interview se Zdeňkěm Fenclem. Je to přední český vizážista, svou profesi dělá již 16 let a pracoval v 15 zemích světa. Spolupracuje s lidmi z českého showbusinessu, podílí se na přípravě módních přehlídek, reklamních kampaní a módních editorialů. Ve studiu Visage Factory se spolu se stylistkou Džamilou Novákovou také věnuje běžné klientele „z ulice.“ Ptali jsme se ho, co jeho práce vlastně obnáší a jak se k ní člověk dostane.

První díl interview najdete na http://www.protisedi.cz/article/vizazista-zdenek-fencl-o-liceni-i-neliceni-1

JAK NA FOCENÍ?

Prozraď nějaké triky, co dělat, když chci dobře vypadat na fotce.

Základ je sjednocená pleť a určitě dobrý korektor pod oči. Tvářenka, řasenka a lesk na rty stačí. A hlavně, žena, která ví, že chce vypadat hezky, ví, že samotné líčení nestačí. Musí se o sebe starat i zevnitř, hodně pít a používat kvalitní krémy. Kouzlo je vypadat dobře i nenamalovaná.

Co dělají ženy za nejčastější chybu?

Častým nešvarem českých žen je bohužel lenost, kterou schovávají za to, že vzhled není důležitý. To je ale hloupost. 30% žen je málo odvážných a ty se líčí jen málo: řasenka, rtěnka, lesk  - tím se nic nepokazí. A pak ty, které trendy sledují někdy možná až moc, ale alespoň mají touhu experimentovat. Další neodpustitelnou chybou jsou mastné vlasy, to je hrůza! A všeobecnou největší chybou Čechů je, že si nevěří. A přitom máme jedny z nejkrásnějších žen na světě...

Co pro tebe znamená krása?

Jde o to, co z člověka vyzařuje, i když ta vizuální stránka přichází jako první. Měla by z něj ale vyzařovat nějaká čistota – určité charisma. Taky je důležité, jak se v prvních chvílích chová. A pokud jde o ženy, tak teď jsou celosvětově v kurzu ženy kolem padesátky (pochopitelně nejenom ony). Ženy v padesáti mohou výborně vypadat. Už mají za sebou děti, takže na muže „netlačí“, mají větší nadhled, smysl pro humor a tím jsou zkrátka cennější v kurzu. Já osobně víc obdivuju, když ženská vypadá dobře v padesáti, než když vypadá dobře ve třiceti. Vypadat dobře ve třiceti je totiž povinnost. Ale vypadat dobře v 50 je opravdu cool.

Myslíš, že s charismatem se lidé rodí, nebo se dá získat?

Myslím, že se s tím člověk rodí. Charisma je něco, že když vejdeš do dveří, tak všichni zpozorní, nezávisle na tom, jestli jsi  známá osobnost, nebo co máš na sobě. Zkrátka něco navíc. A určitě souvisí i s vnitřní krásou. Ale je to těžko popsatelné. 

Jaký máš názor na plastické operace?

Proč ne? Pokud to dotyčnému pomůže k dobrému pocitu. To, že si někdo nechá upravit víčka, je naprosto v pořádku. Ale nemělo by se to přehánět. Když se žena zasměje, tak se jí nesmí hýbat culík. A hlavně by to lidé měli dělat kvůli sobě a ne kvůli někomu jinému. Práce plastického chirurga, stejně tak jako vizážisty, nesmí být na první pohled vidět. Člověk musí vypadat tak, jakože tak dobře vypadá sám do sebe. Jako po dovolené.

NEPODCEŇOVAT SOUČASNOST

Myslíš, že je dobré, když člověk mění image a dělá změny?

Lidé by neměli být pouze poplatní trendu a vše slepě následovat. Hodně žen se uchyluje k tomu, že pořád nosí to, co jim slušelo, když byly mladé, ale to také nemusí být vždy ku prospěchu věci. Na druhé straně by se ženy neměly nechat diskriminovat věkem. Lidé by se měli o sebe starat především tak, aby si uchovali své vnitřní mládí. V momentě, kdy máte v pořádku vnitřek, projeví se to i navenek. Baví mě lidi, kteří třeba i přes svůj pokročilý věk nemluví pořád jen dokola o tom, jaké to bylo ve dvaceti, ale neustále se vzdělávají, sledují dění kolem sebe, neustrnou a často se třeba kamarádí s mladými lidmi a mají přehled o tom, co mají rádi. Nemusí za každou cenu třeba poslouchat hip-hop, ale respektují ho. Čerpají z minulosti, nepodceňují současnost ani budoucnost a nevzdávají to. 

Je vzhled důležitý, protože jím člověk vyjadřuje, jaký je?

Samozřejmě. Lidské chování pohání od věky věků jedna zásadní věc. Proč chlapi budují, snaží se být dobří, vydělat prachy a být nejlepší? Aby měli tu nejhezčí sexy ženu a s ní super sex. Důležité je mít sex appeal. Člověk, který ho má, je většinou úspěšnější. Ale není to jen o tom zevnějšku. Je to kombinace různých faktorů. 

Jak vypadá tvůj běžný den?

To je individuální, někdy začínám v jedenáct, jindy zase v šest, ale pracuju třeba do jedné do rána. Myslím si, že nikdy nemám vysloveně typický den. Je to nepravidelné. 

Je práce vizážisty důležitá?

Ano, i když některým lidem přijde marnivá. Dělám lidi krásnějšími a zkrášluju jim život. Hodně lékařů zakazuje lidem dívat se na nehezké věci a doporučují jim obklopovat se věcmi hezkými. Proč bychom se měli dívat na neupravené lidi? Takže vlastně napomáháme utvářet hezčí svět:-). Nechci se chlubit, ale za svoji kariéru jsem zachránil tři manželství. Je jasné, že je lepší být chytrý než hezký, ale když si budu moct vybrat mezi dvěma stejně chytrými lidmi a jeden bude hezčí, tak si vyberu toho hezčího. A kdo říká, že ne, tak kecá. A za tím si stojím. 

Co děláš proti šedi?

Všechno! Nosím šedivý svetr, šedivý kabát, šedivou čepici...:-). Ale vážně, proti šedi se snažím dělat vše každý den, de facto od rána. Dělám věci které mě baví, poslouchám hezkou hudbu, obklopuju se lidmi, které mám rád a dělám vše pro to, abych se šedivě necítil a oni také ne. Protože mám kolem sebe lidi, kteří taky nemají rádi šeď. Taky bych v rámci boje proti šedi rád vymýtil obchody, kde se ještě pořád stojí fronty. Fronty nesnáším! Všímám si v nich šedivých lidí a beru je jako memento: takhle ne! 

A ještě něco: Lidi, kteří chtějí bojovat proti šedi, by měli mít smysl pro humor.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.