Share |

Vitra na Designbloku představuje interaktivní instalaci Panton Chairs

foto: Vitra

Švýcarská značka Vitra na Designbloku představuje interaktivní instalaci z ikonických Panton Chairs. Třináct židlí vytvoří pomyslnou klaviaturu, která bude při dosednutí vydávat tóny jedné klavírní oktávy. Interaktivní instalaci, která zve návštěvníky ke hře a zapojení fantazie, vytvořili Jan Plecháč a Henry Wielgus.  
 
13 tónů, 13 kláves, 13 ikon. Vitra ve své instalaci uvádí klasické Panton Chairs, jež patří mezi nejpopulárnější kousky ve světě designu. Klaviatura z černých a bílých židlí bude umístěna v Superstudiu, tedy pravém křídle Průmyslového paláce.
 
Návštěvníci mohou také jednu z Pantonek vyhrát – stačí nahrát video, jakou se jim podařilo zahrát symfonii na židle a sdílet na Facebooku s hashtagem #PlayWithOriginals. Nejlepší video vyhrává!
 
Vnější část instalace se orientuje na aktuální problém kopírování ve světě designu a ukáže návštěvníkům jak poznat originál slavné židle od laciného padělku. „S problematikou kopírování se potýkáme dlouhodobě, jelikož se stává, že si člověk v dobré víře, že si kupují originál, pořídí kopii, která nedosahuje kvality originálu, ať už od Vernera Pantona, Charlese a Ray Eamesových nebo dalších světových designérů,“ vysvětluje Jiří Zavadil, ředitel společnosti Vitra pro Českou republiku, Slovensko a Polsko. Vitra se proto snaží informovat odbornou i laickou veřejnost jak bezpečně rozpoznat originální výrobek od laciné kopie a upozorňuje na detaily, které při výběru napoví. V případě Pantonky nesmí chybět vyražený podpis autora, logo výrobce Vitra, který zaručuje, že byla vyrobená přesně podle návrhu autora a v neposlední řadě je nutné dát pozor na materiál i tvar. Pokud jsou všechny prvky na svém místě, máte jistotu, že máte tu PRAVOU.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.