Share |

Vitra Design Muzeum uvádí rozsáhlou výstavu robotů

foto: pořadatel akce

Vzestup robotiky a vztah mezi člověkem se stroji je ústředním tématem výstavy Hello, Robot ve Vitra Design Muzeu v německém Weil am Rheim. Výstava představí více než 200 robotů s nejrůznějšími funkcemi, které znáte z každodenního života i filmu. Výstava s výstižným podtitulem Design between Human and Machine probíhá ve Vitra Campusu do 14. května 2017.  /GALERIE/
 
Drony, chytré telefony, průmysl 4.0 –  robotika v průběhu posledního desetiletí výrazně mění každodenní život. Ústřední roli v tomto procesu přitom sehrávají designéři, kteří vytvářejí styčnou plochu mezi stroji a lidmi. Na výstavě ve Weil am Rhein návštěvníci uvidí roboty používané v domácnosti, zdravotnictví i průmyslu, počítačové hry, mediální instalace a příklady filmů a literárních děl, ve kterých se objevují roboti. Výstava představí různé podoby současné robotiky a zároveň prohloubí povědomí o etické, společenské a politické problematice související s tímto tématem.
 
Výstava Hello, Robot představuje roboty ve čtyřech sekcích. První část se zabývá tím, jak moderního člověka fascinují umělé bytosti a jak naše představy o robotech utváří popkultura. Druhá část je věnována oblasti, ve které robotika učinila první průlom – průmyslu a světu práce. Roboti bývají sice v tomto kontextu považováni za hrozbu, protože lidem berou práci, ale výstava Hello, Robot se na tohle téma dívá z několika zcela odlišných pohledů. K exponátům v této části patří nejen klasičtí průmysloví roboti, ale i instalace uskupení RobotLab, v níž robot na výrobní lince vyrábí manifesty. Instalace se ptá, kde spočívá hranice mezi prací, kterou lze provádět automaticky, a lidskou tvořivostí. Třetí část výstavy ukazuje, jak se s novou technologií postupně setkáváme čím dál blíž – v podobě přítele nebo pomocníka v každodenním životě, domácnosti, zdravotnictví, digitálního společníka nebo při kybersexu. Čtvrtá část se věnuje čím dál většímu stírání hranic mezi lidmi a roboty na příkladech bydlení v tzv. samoučících budovách, cestování po chytrých městech a chytrých senzorů, které si necháváme implantovat do těla.
 
Opravdu roboty potřebujeme? Jsou roboti naši přátelé, nebo nepřátelé? Mohl by robot dělat vaši práci?
Polemiku spjatou se správným přístupem k robotice vystihuje čtrnáct otázek, které provázejí návštěvníky výstavou jako leitmotiv, vybízejí je, aby se zamysleli nad svým postojem k novým technologiím, a ukazují, že možnosti a rizika související s robotikou bývají často úzce provázané. Robotika je sice dnes mnohem dostupnější, osobnější a dokonce i významnější, ale hlavní otázka i nadále zní: Je díky ní svět lepší?
 
K výstavě je připraven rozsáhlý program přednášek, filmových projekcí, představení a workshopů představujících robotiku z mnoha různých pohledů.  

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.