Share |

Vítězný film karlovarského festivalu zamíří v říjnu do českých kin

foto: aerofilms.cz

Maďarský film Rodinné štěstí režiséra Szabolcse Hajdu okouzlil v červenci diváky i porotu na 51. ročníku MFF Karlovy Vary, odkud si odnesl hlavní cenu festivalu i ocenění pro nejlepšího herce. Snímek, který na půdorysu jednoho bytu rozehrává gradující konfrontaci mezi dvěma rodinami, je autentickou a zábavnou sondou do partnerských a rodinných vztahů. Rodinné štěstí vstoupí do českých kin 6. října pod hlavičkou distribučního labelu KVIFF Distribution, který vznikl na podzim 2015 spojením tří silných partnerů – MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms. Za první rok své existence uvedl label do kin například úspěšné snímky Mládí, Boj či Tohle je náš svět.
 

Label KVIFF Distribution během své roční existence dokázal, že naše představa, jak do kin přivést zajímavé filmové tituly a upozornit na ně diváky, byla správná. Po dvou držitelích Ceny diváků z loňského a letošního festivalu - filmech Mládí a Tohle je náš svět - můžeme brzy po skončení letošního ročníku nabídnout i vítězný snímek karlovarského festivalu, Rodinné štěstí. Smyslem labelu KVIFF Distribution od počátku měl být přesah festivalového programu do širší distribuce a není lepšího reprezentanta než film, který v Karlových Varech získal nejvyšší ocenění,“ řekl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.
 
Rodinné štěstí: „Film s nejmenším rozpočtem na světě“
Scénář filmu Rodinné štěstí vychází z divadelní hry, kterou režisér Hajdu napsal rok před začátkem natáčení a která byla uvedena se stejným obsazením jako pozdější film. Výchozí situací příběhu je moment, kdy u dveří bytu ve večerních hodinách zazvoní sestřina rodina s prosbou o přespání. Jak je ve skutečném životě obvyklé, stačí chvilka a jeden rodinný příslušník je podrážděný, druhý ukřivděný a třetí jinému závidí auto. S přibývajícím počtem dní strávených v jednom bytě graduje tato výbušná situace do sledu vtipných, dramatických i absurdně banálních historek.
 
Přestože čtyři z šesti hlavních rolí ztvárnil osobně režisér, jeho žena a dvě děti a film se natáčel přímo v jejich bytě, režisér vyvrací, že by se jednalo o autobiografický snímek: „Náš život byl jen inspirací, objevilo se tam několik motivů a témat, kterými jsme se sami zabývali - jako výchova dětí či život s rodinou v cizině. Ale jinak je film poskládaný z příběhů dalších a dalších párů,“ vysvětluje.
 
Velmi ojedinělé je také pozadí vzniku filmu. Film byl natočen za pouhých 5000 Euro, což bylo možné jednak díky obsazení Hajduovy rodiny a využití jejich skutečného bytu pro natáčení, jednak díky tomu, že štáb tvořili téměř výhradně Hajduovi studenti z univerzity. „Ve světě filmu snad ani neexistuje snímek, který by měl tak malý rozpočet. Skoro všichni členové štábu byli mí studenti z Metropolitní univerzity v Budapešti. Díky tomu má film celkově třináct kameramanů,“ doplňuje Hajdu.
 
Film Rodinné štěstí vstoupí do českých kin pod novým distribučním labelem KVIFF Distribution, který vytvořil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary v roce 2015 ve spolupráci s Českou televizí a distribuční společností Aerofilms.
 
Díky KVIFF Distribution jsou v průběhu roku do české distribuce uváděny zajímavé filmové tituly ze světové produkce. Česká televize zase vytipuje nejzajímavější televizní filmy a nabídne je pro mimořádné promítání v kinech. Smyslem této aktivity je uvést do domácí distribuce originální a umělecky hodnotné snímky, které by jinak složitě hledaly cestu k divákovi standardní distribuční cestou.
 
Prvním titulem labelu KVIFF Distribution se stal film Mládí italského režiséra Paola Sorrentina, který byl s velkým diváckým ohlasem do českých kin uveden 8. října 2015. Druhým titulem KVIFF Distribution se stalo dánské drama Boj s oscarovou nominací, uvedené do kin 28. dubna 2016. Aktivity labelu v červenci 2016 rozšířila akce Vary ve vašem kině, během které více než 30 kin po celé České republice uvedlo v přehlídce 3 filmy z letošního ročníku festivalu: vítěze divácké ceny Tohle je náš svět, francouzskou komedii Líná zátoka a brazilské drama Neonový býk.
 
Rodinné štěstí
It’s Not the Time of My Life | Ernelláék Farkaséknál
drama/komedie, Maďarsko, 2016, 81 min
■ režie: Szabolcs Hajdu
■ scénář: Szabolcs Hajdu
■ kamera: Csaba Bántó, Flóra Chilton, Dávid Gajdics, Betti Hejüsz, Márton Kisteleki, Ákos K. Kovács, Péter Miskolczi, Péter Pásztor, Tamás Simon, Márk Szalai, Gábor Szilágyi, Gergely Tímár, Levente Tóth  
■ střih: Szilvia Papp
■ hrají: Szabolcs Hajdu, Orsolya Török-Illyés, Erika Tankó Domokos Szabó a další...
■ distribuční premiéra ČR: 6. října 2016

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.