Share |

Víte, kde jsou nejlepší pražské sekáče? Protišedi ano!

Je rozdíl utratit padesát korun za svetr z akrylu nebo z merino vlny.
http://www.czechfashionisto.com/
http://www.czechfashionisto.com/

Mladí a neklidní nakupují v sekáčích. Za málo peněz, hodně muziky, říká se. Do pražských second-handů se exkluzivně pro Protišedi vydal přední český módní blogger Vítězslav W. Ivičič.
 
V Praze působí Víťa díky své originální (do jisté míry extravagantní) vizáži nepřehlédnutelně. Kdo sleduje tuzemskou bloggerskou scénu, zcela určitě také zaznamenal fenomén jeho módního blogu Czechfashionisto.com. Odpovídat si, kdo je tím pravým pro exkurz do sekáčové módy, je už asi zbytečné, že.
 
NEJZÁSADNĚJŠÍ PRAŽSKÉ SEKÁČE PODLE MÓDNÍHO BLOGGERA VÍTI IVIČIČE
 
Co si budeme povídat, nejlépe se nakupuje ve vesnických a maloměstských sekáčích. Prodavačky a hlavně zákazníci oblečení a módě většinou rozumí méně než více a vykoupí všechen aušus a běžné značky jako Adidas nebo S.Oliver, Next a podobně, takže se vám pak lépe nakupují kabáty Hugo Boss, saka od Muglera či kašmírové svetry (jo, už jich mám asi tucet a žádný nestál víc než dvacku). V Praze tomu prodavačky rozumí asi stejně, ale zákazníci jsou znalejší a některé sekáče bývají přebrané. Ale i tak se dají v metropoli najít dobré věci. Ale nepočítejte s tím, že najdete róbu od Diora na ramínku hned na prvním věšáku. Chce to trpělivost, trochu štěstí a ochotu prohrabat se odpadky. Odměna bývá sladká...
 
 
 
Megasekáč Holešovice
Holešovická tržnice, hala číslo 17
 
Téměř vždy si odtud něco odnesu – mezi nevkusnými a lacinými věcmi najdete i kvalitnější a mnohem mnohem hodnotnější kousky. Příklad za všechny? Nedávno to bylo sako Dolce & Gabbana. Ceny tam mají podle druhů oblečení, zmíněné sako stálo sedmdesát (víc už tam snad ani nic nestojí). Čekejte velký výběr oblečení pro holky i kluky - šátky, boty a další doplňky.
 
Fru Fru
V Jirchářích 6, Praha 1
 
O Fru Fru nejspíše také neslyšíte poprvé. Malinký, rozmile roztomilý obchůdek, kde se zboží často mění a vyplatí se tam tak chodit častěji. Vždy naleznete něco nového, většinou zajímavého, a tak přispějete k fluktaci zboží tím, že si vše z minikrámku odnesete. Dámských věcí tam najdete více než pánských, ale za to jen protříděné, vybrané kousky. Ceny jsou někdy vyšší, ale o to lepší věci a značky jsou v nabídce.
 
Origami
Soukenická 8, Praha 1
 
Nedávno otevřený sekáč kousek od Revoluční třídy nabízí pouze dámské oblečení a doplňky, od šedesátek až po současnost, v neposlední řadě také kousky mladých českých návrhářů. Najdete tam designově zajímavé a trendy věci, které jsou čisté a ve velmi dobrém stavu. Vzhledem ke kvalitě a vzhledu oblečení skvělé ceny a občas slevové akce.
 
Senior bazar
Karolíny Světlé 18, Praha 1
 
Dobročinný bazar. Přinesete věci, které nechcete, ty za levný peníz prodávají a výtěžek putuje na chod domu služeb pro seniory Portus. Dámskou sekci jsem moc nezkoumal, ale zahlédl jsem tam pár kožichů z pravé kožešiny (!), také hezké kabáty a v koši s doplňky několik kožešinových čepic a límců, občas i nositelné boty. Na své si ale přijdou především kluci, kteří rádi nosí košile, saka a kabáty. Dají se tu pořídit za pár korun. Oblečení je čisté a v dobrém stavu. Některá saka jsou z dob mládí našich dědečků, ale najdete i celkem nová od dobrých značek. A kromě toho přispějete na dobrou věc.
 
Art deco Gallery
Michalská 21, Praha 1
 
Spíše než o klasický sekáč se jedná o vetešnictví, které nabízí nejen oblečení, ale i doplňky, nádobí a předměty denní potřeby - především z první republiky. Dámy tu mohou najít rukavičky, klobouky, kabelky z exotických kůží, rukávníky, čepice, límce a šály z nejrůznějších kožešin, bižuterii a samozřejmě šaty. Pánové zase klobouky, manžetové knoflíky, jehlice do kravat, peněženky… Pokud nepreferejute tak staré věci, je možné, že narazíte na psaníčko z krokodýla či peněženku z krajty za skvělou cenu. Mají tu i krásné broušené sklo, kufry a ložní a stolní prádlo. Ale pozor, mají tu otevřeno jen ve všední dny odpoledne, 14-19.
 
Pět bloggerských tipů:
 
1. Zjistěte si, kdy do sekáče dodávají zboží a choďte nakupovat ten den. Budete mít nejlepší výběr.
 
2. Pořádně si oblečení prohlédněte na světle. Košile může mít žluté fleky od potu uvnitř límce či v podpaží, triko nevypratelný flek na nenápadném místě, sako rozpáranou podšívku nebo může být prožrané od molů, svetr se může párat…
 
3. Prohlédněte si i věci, které se vám zdají na první pohled zmuchlané či ušmudlané. Třeba najdete poklad, který si doma vyperete či vyžehlíte.
 
4. Podívejte se, z čeho věc je. Můžete najít kousky z kvalitních materiálů. Je přece rozdíl utratit padesát korun za svetr z akrylu nebo z merino vlny.
 
5. Vemte si s sebou tašku, ať nemusíte tahat nákup v tom hnusném tržnicovém plastovém sáčku.
 
TIP na závěr: Máte-li kontakty na jiné zajímavé sekáče či zkušenosti, se kterými se chcete podělit, sem s nimi. Diskuse na fb proti módní šedi probíhá tu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.