Share |

Víte co je to Discgolf? Pojďte ho zkusit

foto: 22.cz

Náš spřízněný portál 22.cz poodhaluje další hru, tentokrát DISCGOLF!
 
Discgolf je individuálním sportem odvozeným z klasického golfu. Vznikl v sedmdesátých letech v USA, když první hřiště bylo otevřeno v roce 1976 v Kalifonii. V poslední době velmi populární outdoorová aktivita pro všechny generace bez rozdílu věku.
 
Trocha pravidel:
Discgolf vychází z pravidel klasického golfu. Cílem hry je na co nejmenší počet hodů dostat disk (frisbee) z výhoziště do speciálního discgolfového koše. První hod hází hráč z určeného výhoziště, další hody pak z místa, kde disk zůstal ležet.
1) hráč hází z určeného výhoziště, při odhozu se nesmí být žádná část jeho těla dotýkat země za čarou výhoziště. Přešlápnout smí až po odhozu. Vzdálenost jamky(koše) od vývoziště je 50-120m
2) dál hráč hází z místa, kde se disk zastavil, při odhozu se musí dotýkat alespoň jednou částí těla místa do 30cm za přední hranou disku směrem od cíle, Po odhozu smí přešlápnout jen pokud cíl není blíž než 10 metrů.
3) pokud hráč nemůže splnit předchozí bod (disk zůstal v dutém stromě nebo hustém keři), odhazuje z nejbližšího možného místa na spojnici cíle a disku dále od cíle.4) pokud disk zůstal na stromě, hází hráč z místa pod diskem, pokud je disk výše než 2 metry, hází z místa kolmo pod diskem.
5) hráč nesmí měnit žádnou součást hřiště, aby si ulehčil hod (např. ohýbat nebo dokonce lámat větve)
6) vždy hází hráč, který je nejdále od cíle.
7) bezpečnost především - vždy se přesvěčte, že v dosahu disku není žádná osoba ani zvíře, které byste mohli zasáhnout!
 
Základním vybavením každého správného discgolfisty je alespoň jeden discgolfový disk. Disky se dělí podle různých kritérií. Létají talíře pro Discgolf jsou z tvrdšího materiálu a nejsou vhodné pro házení z ruky do ruky.
 
Dělení disků podle vzdálenosti na kterou se používají:
Driver - disk používaný na velké vzdálenosti a velkou výchozí rychlost, zpravidla disk, kterým se háže první hod na každé jamce. Má velmi nízký profil, během letu má tendenci se stáčet, proto se hůře kontroluje směr letu.
Mid Range - disk určený na střední vzdálenosti a přesnější hody s menší výchozí rychlostí, mívá o něco vyšší profil než driver
Putter - dohazovací disk - je určen na finální hod do koše, má vyšší profil, snadno se drží a kontroluje, létá rovně i v malých rychlostech
 
No, a pokud si chcete discogolf jen vyzkoušet, můžete si na www.22.cz  všechno potřebné náčiní vypůjčit!

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.