Share |

Vinné tipy na podzim a zimu 2017

Vinařství Gotberg dnes hospodaří na 56 hektarech vlastních vinic. Vsadilo na kvalitní přívlastková vína a zaměřuje se na tradiční i nové odrůdy, které do zdejší lokality patří a kterým se zde dobře daří. Vína z Gotbergu byla oceněna na četných mezinárodních i domácích soutěžích. Vlajkovou lodí vinařství a skutečným skvostem Gotbergu je Pálava, která uspěla v  Salonu vín 2012, 2013 a 2016 a stala se také Biovínem roku 2012 v soutěži Česká biopotravina 2012.
 
 
Nejzajímavější vína Gotberg pro podzim a zimu 2017
 
 
Rulandské šedé 2015, pozdní sběr 
bílé, suché
skvěle se hodí k uzenému lososu i jiným rybám
 
Rulandské šedé z Gotbergu je příjemně harmonické víno, které se vyznačuje barvou bílého zlata a ovocnou vůní s medovými tóny. Chuť je plná, hebká s vysokým extraktem. Je to ideální víno k archivaci, jehož vlastnosti se ležením na lahvi ještě zvýrazní.
„Pikantní kyselinka, která je přítomná v dostatečném množství, přeje zrání na lahvi. Tím se zvýrazní i typická odrůdová vůně a chuť. Naše Rulandské šedé je vínem, které je vhodné před podáváním otevřít a nechat nadechnout, aby se mohlo předvést v celé své kráse,“ říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg. 
 
Cena za 0,75 l – 220 Kč vč. DPH
 
 
Ryzlink rýnský 2016, pozdní sběr
bílé, suché
skvěle se hodí k salátům 
 
Jiskrné víno s krásnou světle olivovou  barvou s typickou odrůdovou a něžně meruňkovou vůní i chutí s tóny citrusových plodů. Lehké, čisté a na minerály bohaté víno s mírně pikantní kyselinkou působí mladistvým a příjemným dojmem.
„Ryzlink rýnský 2016 z Gotbergu je postaven na primární aromatice, vysoké mineralitě a krystalické čistotě. Přispělo tomu i jeho půlroční zrání na jemných kvasničných kalech. Jedná se o víno, které není určeno pro archivaci, ale myslím, že zákazník ho ocení právě pro jeho lehkost a svěžest,“ říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg. 
 
Cena za 0,75 l – 220 Kč vč. DPH
 
Pálava 2015, pozdní sběr
bílé, polosuché
skvěle se hodí k sýrům 
 
Pálava je jednou z vlajkovou lodí vinařství Gotberg.  Pálava z Gotbergu, ročník 2015, se vyznačuje atraktivní medově žlutou  barvou, vůní tropického ovoce a typickou, nezaměnitelnou kořenitou chutí. Víno vzniklo fermentací na slupkách a ročním zráním na jemných kalech.
„Pálava se vyznačuje nezaměnitelnou vůni, tak typickou pro Pálavy z tohoto vinařství, nese stopy manga, liči, ananasu, mandarinkového kompotu a dalšího tropického ovoce. V chuti vnímám zejména její kořenitost,“ říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg. 
 
Cena za 0,75 l – 265 Kč vč. DPH
 
 
Pálava 2016, výběr z hroznů 
bílé, polosladké
skvěle se hodí k dezertům
 
Pálava je jednou z nejtypičtějších odrůd zdejší lokality a také vlajkovou lodí vinařství Gotberg. Jedná se o svěží a zajímavý šlechtitelský zázrak z Moravy. Vyznačuje se slámově žlutou barvou se zelenými reflexy, vůní tropického ovoce a typickou, nezaměnitelnou kořenitou chutí s tóny skořice a badyánu. „Pálava z Gotbergu 2016 je víno polosladké, vyznačující se nezaměnitelnou vůni, tak typickou pro Pálavy z tohoto vinařství. V chuti vnímám zejména její kořenitost. Věřím, že bude u našich příznivců a milovníků dobrého vína opět bodovat. Je to víno,  u kterého se dá strávit celý dlouhý večer,“
říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg. 
 
Cena za 0,75 l – 265 Kč vč. DPH
 
 
Tramín červený 2016, pozdní sběr
bílé, polosuché
skvěle se hodí ke kuřecímu masu
 
V tomto Tramínu červeném z Gotbergu se snoubí krásné odrůdové aroma se šťavnatou chutí. Můžeme zde najít širokou paletu vůní od rozkvetlé čajové růže, medovou plástev až po čerstvou skořici. Chuť je plná, čistá příjemně harmonická dlouhotrvající a výrazně kořenitá. 
„Tramínům červeným se v Popicích na hlubokých sprašových půdách tradičně velmi daří. U tohoto vína si velmi cením jeho krásné květinové vůně, harmonické chuti, které jsme dosáhli dobře načasovanou sklizní a velmi šetrnou vinifikací. Je to víno, ve kterém se snoubí odrůdové aroma se šťavnatou chutí. Ve vůni můžeme najít rozkvetlé čajové růže, medové plástve i čerstvou skořici. Chuť je plná, čistá, příjemně harmonická dlouhotrvající a výrazně kořenitá,“ říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg. 
 
Cena za 0,75 l – 220 Kč vč. DPH
 
 
 
 
Sauvignon 2015, pozdní sběr
bílé, suché
skvěle se hodí k sladkovodním rybám
 
Svěží Sauvignon z Gotbergu se vyznačuje barvou lipového květu a příjemnou vůní, v níž se prolíná vůně broskvového čaje s lehkou vůní kvetoucího černého bezu. Harmonická chuť vína je příslibem příjemného zážitku. 
,,Ročník 2015 dal vzniknout zajímavému Sauvignonu, který potěší nejednoho znalce vín. Vyznačuje se velmi příjemnou vůní a zráním na lahvi se tyto vůně budou zvýrazňovat. Chuť je čistá minerální s typickou pikantní kyselinou a perzistentní dochutí,“ říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg.
 
Cena za 0,75 l – 220 Kč vč. DPH
 
 
Rulandské modré 2015, výběr z hroznů
červené, suché
skvěle se hodí k vepřovému masu
 
Rulandské modré má temně rubínovou barvu. Ve velmi bohaté vůni tohoto vína vynikají  ostružiny, lesní maliny   a kouř hořícího dřeva. Chuť je mohutná, minerální,  kde v jejím  závěru je patrná višeň v hořké čokoládě. Velmi  jemné a přitažlivé taniny ve spojitosti s nízkým obsahem kyselin toto víno předurčují pro velmi dlouhé zrání na lahvi.
„Vyzrálý hrozen, nízké zatížení keře, minimální zásahy během vinifikace  – to byl ten správný  klíč k výrobě našeho Rulandského modrého, podobně jako u ostatních červených vín z Gotbergu. U tohoto vína se v aromatice a chuti objevuje lehounce slaný nádech, jaký má Rulandské modré mít a ke kterému se přidávají tradiční ovocné a kouřové tóny,“ říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg. 
 
Cena za 0,75 l – 265 Kč vč. DPH
 
 
Merlot 2015, výběr z hroznů
červené, suché
skvěle se hodí k roastbeefu a carpacciu
 
Merlot z Gotbergu se vyznačuje rubínově červenou barvou a příjemnou vůní, pro kterou je dominantní jistá kouřovost s tóny hořké čokolády, černého rybízu a tmavého lesního ovoce. Plné víno s dlouhou dochutí a kultivovanou tříslovinou, vyrobené přírodním způsobem.
„Díky velmi nízkému zatížení keře, což představuje v případě Merlotu 0,8kg, se podařilo sklidit hrozny s cukernatostí 24,2NM. Vyzrálé hrozny spolu s šetrným zpracováním, vinifikací a následným dlouhým zráním v dubových sudech daly vzniknout zajímavému vínu. Vyznačuje se rubínově červenou barvou, jemnou vůní a patrnou lehkou kouřovostí. Chuť je ovocná a čistá,“ říká o víně Stanislav Málek, sklepmistr vinařství Gotberg. 
 
Cena za 0,75 l – 265 Kč vč. DPH
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.