Share |

Viděli jsme newyorské umělecké veletrhy Volta a Armory

foto autoři

...a tady jsou naše dojmy.

Každý rok se v jednom týdnu ve třech bývalých lodních docích na Manhattanu konají dvě zásadní akce, veletrhy s uměním The Armory Show a Volta NY. Armory je veletrh vybraných současných špičkových galerií z celého světa a moderny, oba sestavené proslulými kurátory a galeristy. Volta NY se steně jako její evropská variace VOLTA Basel zaměřuje na vybrané světové galerie které vystavují mladé a začínajícií umění. VOLTA NY je narozdíl od ostatních veletrhů unikátní tím, že prezentuje pouze solo projekty, tedy jednoho galerijního umělce a ne průřez sbírkou, jak to obvykle na veletrzích bývá.
 

Co jsme viděli?  V první řadě nás překvapil obrovský zájem o umění - před vchodem byly padesátimetrové fronty. Čtyřstupy.  V prostoru doků který vyplňovaly stánky s prezentacemi galerií bylo nutno pohybovat se podobně jako v metru v ranní špičce. Tohle se prostě nikde v ČR zažít nedá. Veletrh byl narvaný tak, jako jsou u nás snad jen veletrhy s outdoorovým vybavením… Je tam prostě víc lidí, větší kupní síla a trh s uměním a tak i koncentrace lidí musí být jiná.

 

Letos byli na VOLTA NY i umělci z ČR a Slovenska. ČR byla na veletrhu zastoupena výstavou Iry Svobodové s CES Gallery z Los Angeles (fotka její instalace je tady) a Slovensko Andrejem Dúbravským s galerií DITTRICH & SCHLECHTRIEM z Berlína (foto jeho instalace zde, FB tady).

 

K vidění byly všemožné formy. Převládala klasická média, tedy malba, kresba, socha, fotografie. Hojně bylo také instalací… automaty, akvária, siluety člověka vystříhaná z mapy včetně vyřezaných uliček... Velmi zastoupená byla  nová média, video art, miniprojektory, umění blikající zářící plastové a drzé stejně jako i instalace poskládané z LCD tak precizně, že na první pohled ani nešlo poznat že to nebyl klasický obraz. 

 

Galerie z celého světa tu prostě vystavují to nejlepší, co mají. A je to obrovský zážitek. Nemusíme se ale bát že je ČR nějak pozadu, jen bohužel profesionální úroveň veletrhu a ty davy lidí nám zde podstatně chybí...

 

 

Fotky v galerii projdete klikáním na šipky vedle snímku. Případně navštivte galerii na našem FB.
8sekundové  minivideo zde https://www.youtube.com/watch?v=08vssqkvVig
http://www.voltashow.com
http://www.thearmoryshow.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.