Share |

Venerologická poradna: Syfilis a gravidita. Kam na testy?

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den, chci se zeptat, kde je možné nechat si v Praze udělat kompletní test na pohlavní choroby a případně kolik se za něj platí?
Děkuji za odpověď,
s pozdravem P. V.
 
Vážený pane,
záleží na tom, jakou si vyberete specializovanou venerologickou poradnu. V Praze je jich více, stačí si je "vygúglovat" a ceny se liší od 2000kč do 2500kč, dle jednotlivých pracovišť.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
před šestnácti lety jsem se nakazila syfilysem. Bohužel u mne infekce probíhala téměř bez příznaků, takže se na ni přišlo při jednom vyšetření až před šesti lety. Tedy v latentní fázi. Byla jsem léčená penicilinem, jednou bez úspěchu, spíše to vypadalo, že se infekce ještě více rozjela. Podruhé mi již podávali penicilin nitrožilně po dobu několika dní. Tentokrát již s dobrým výsledkem. Nicméně musím stále docházet na kontroly, protože jeden z testů není úplně ideální. Podle pana doktora jsem ale v pořádku. Po poradě s ním jsem se rozhodla otěhotnět, což se podařilo a po bezproblémovém těhotenství se mi narodila holčička. Na nožičce má ale névus šedomodré barvy, vypadá jako modřina. Dle NRL se jedná o přenesené protilátky. Jak je to možné, když jsem vyléčená? A co to znamená pro dítě? Je tedy nakažené? A co dál?
Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, vážená paní,
syfilis je systémové onemocnění s velkou imunologickou odezvou organismu, které i po plnohodnotném vyléčení - a to u Vás jistě díky nitrožilně podávanému penicilínu proběhlo - zanechává takzvané anamnestické protilátky, které ukazují na to, že jste se na tuto infekci léčila. Na pravidelné kontroly se dochází zejména proto, že u malého procenta léčených  pacientů se syfilis vlivem oslabené imunity můžou zvedat hladiny protilátek proti syfilis až do úrovně, která by eventuálně svědčila pro nutnost opakovaného přeléčení. Ale toto se týká opravdu lidí s těžkou poruchou imunity například při HIV pozitivitě. Zároveň se běžně v průběhu těhotenství přes fetoplacentární oběh, i při adekvátním léčení budoucí maminky v těhotenství, pasivně přenášejí již vytvořené protilátky proti syfilis do oběhu miminka. V žádném případě však při zaléčení maminky antibiotickou kůrou v graviditě (to jste jistě prodělala na doporučení Vašeho ošetřujícího venerologa) nedochází k poškození plodu ani jeho následného vývoje po porodu. Dítě není nakažené syfilis a tyto pasivně přenesené protilátky by měly do dvou let od narození zcela vymizet. Z tohoto důvodu je Vaše dítě na doporučení ošetřujícího venerologa pravidelně kontrolované - nabírána krev dle určeného schématu dětským lékařem. A nález šedomodrého névu na nožičce se syfilis v žádném případě nesouvisí, což Vám jistě vysvětlil i dětský lékař. Pokud byste měla pochybnosti ohledně  tohoto névu, určitě si vyžádejte vyšetření dítěte kožním lékařem.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.