Share |

Venerologická poradna: Projevuje se pohlavní choroba kopřivkou?

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda-li se projevuje nakažení nějaké pohlavní choroby vyrážkou podobnou kopřivce? Měla jsem přítele, při kterém jsem po pár stycích zjistila (při sprchování) nějaký vřídek na genitáliích. Zjistila jsem to asi týden až čtrnáct dní poté co jsme spolu začali spát. Bohužel jsem tomu tehdy nevěnovala dostatečnou pozornost. Tento vřídek (nebo co to mohlo být) se pak po nějaké době sám ztratil. V té době jsem si nechala u svého gynekologa napsat antikoncepční pilulky (bohužel si nepamatuji jejich název) a poté jsem začala mít i jiné zdravotní problémy, jako problémy s dýcháním - jsem
astmatička a brzy jsem se i unavila, a již zmiňovanou kopřivku. Než jsem zjistila příčinu svých potíží, pilulky jsem stále brala. Po opětovném přečtení příbalového letáčku od pilulek jsem si nechala napsat jiné. Bohužel kopřivky-vyrážky jsem se stále nezbavila. Ba co víc, přijde mi, že se spíš více rozšiřuje a stále svědí. Nyní tomu jsou dva měsíce, co
mě tehdejší přítel napadl a zmlátil. Vše je v řešení policie, od které jsem se dozvěděla, že byl již několikrát trestaný. Sex po mně vyžadoval téměř každý den co byl se mnou -nebydlel u mě - a stále mi chtěl zajíždět prsty i do konečníku, což jsem nechtěla. Pracuji v potravinářství a nyní se bojím, abych nebyla nějak nemocná. Když jsem byla u svého gynekologa a říkala jsem mu své obavy, tak mi jen sdělil že na našem okrese nějaké pohlavní choroby nejsou nějak rozšířené. Že pokud již nechci mít další dítě, tak nejhorší, co by se mi mohlo stát je, že už bych byla neplodná.
Děkuji za odpověď,
Z.
 
 
Vážená mladá paní,
kopřivkou se neprojevuje žádná pohlavně přenosná choroba, ale dle popisovaných údajů nelze vyloučit, že se Vám vytvořil progenitální opar - ten popisovaný vřídek na genitálu, který však se sám nejspíše zahojil. Co se týká kopřivky, bylo by dobré se objednat a vyšetřit na kožní ambulanci. Příčin vzniku kopřivky je celá řada, od polékové příčiny přes alimentární (z kyseléhjo nebo ostrého jídla), přes stresovou či parainfekční - při prodělaném nějakém zánětu v těle. Pokud máte obavy ohledně nákazy pohlavně přenosnou nemocí, bylo by vhodné se nechat vyšetřit na nějaké specializované venerologické poradně, kde po dohodě s lékařem Vás vytestují na jednotlivé pohlavně přenosné nemoci podle délky inkubační doby - na chlamýdie a kapavku možno již nyní a na vyšetření na syfilis, HIV a žloutenky nejlépe 3 měsíce od rizikového styku při zohlednění délky inkubační doby.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, pane doktore,
na internetu jsem našel odkaz na Vaše stránky, tak doufám že mi odpovíte a trochu pomůžete. Před třemi týdny jsem měl styk bez ochrany. Partnerka tvrdila že nemá problém. Ale mně se hned druhý den v ochlupení udělala vyrážka a začalo mne svědit na špičce žaludu v močové trubici. Žádné jiné problémy nejsou. Žádný výtok, potíže při močení, vyrážka. Koupil jsem si tady nějaké léky Cobefen (jsem v Chile), ale domluva je těžká. Je to o něco lepší. Svědí to míň a už ne pořád. Třeba hodinu necítím vůbec nic. Potom to začne svědit a cítím jak mne lechtá a trochu jakoby pálila zespodu ta uzdička. Potom je zase klid. A ještě občas tlak na varlatech, ale na pohmat žádná bolest nebo změna. V úterý tady chci jít k lékaři, tak nevím kam se mám obrátit. Jestli byste mi mohl něco napsat byl bych rád. Děkuji.
S pozdravem,
P. Z.
 
Dobrý den, vážený pane,
svědění v oblasti genitálu i v oblasti ochlupení se vznikem vyrážky již druhý den po styku může být způsobené pouze mechanickým podrážděním, při zapocení, pokud jste sex provozovali v horku či prostředí s vysokou vlhkostí. Na projev nějaké pohlavně přenosné nemoci je to příliš brzo od rizikového styku. Je otázka zda vyrážka nemůže být projevem takzvaných lidově řečených "filcek" - pediculosis pubis, ale i ty mají určitou inkubační dobu a projevují se šedomodrými tečkami v ochlupení na kterém jsou nalepeny hnídy vší. Nejlépe opravdu bude, když vyhledáte místního lékaře, nejlépe specialistu přes kožní a pohlavní choroby.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.