Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XX.

foto archiv autora

Přinášíme 20. díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie.
Doktor Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
Expřítel mi oznámil, že mu byly diagnostikovány chlamydie. Jaká je inkubační doba? Je možn, že se nakazil jinak než pohlavním stykem?
Urogenitální chlamýdie - neboli nfekce způsobená  etiologickým agens Chlamydia trachomatis se přenášejí pouze pohlavním stykem, nepohlavní přenos z vířivky nebo bazénu je raritní.  Inkubační doba je maximálně 14 dní, ale u muže jsou příznaky někdy zcela minimální - pouze jednodenní či dvoudení  ranní bělavý výtok doprovázený pálením při močení.
Tyto obtíže však i bez léčby sami vymizejí, ale pacient je dále infekční. A onemocnění se projeví až po měsících od nákazy zánětem prostaty či nadvarlete nebo zánětem močového měchýře.
 
Byla jsem na manikúře a při ošetřování mi začala krvácet kůžička u nehtu. Manikérka mi vše vydezinfikovala. Říkala, že věci po každém zákazníkovi vždy sterilizuje. Mám se obávat infekce, např. HIV nebo žloutenky?
Pokud jste navštívila profesionální pedikérku či manikérku, která dordžuje všechny hygienické aseptické zásady, to znamená desinfikuje nástroje po každém zákazníkovi, tak by jste se neměla ničeho obávat. Samozřejmě pro klid duše si můžete nechat provést testy na pohlavní choroby - syfilis ,hepatitis B a C, HIV v některé  venerologické ambulanci, ale nejlépe až 3 měsíce od poranění.
 
Proč po přeléčení syfilidy musí člověk chodit i po letech na krevní testy, když dosáhl bezinfekčnosti? 
Syfilis je systémové onemocnění, které může postihovat jakýkoliv orgán  těla a zároveň  je velmi ovlivnitelné akutálním stavem imunitního aparátu daného organismu. Za určitých okolností - při výrazném snížení imunity - třeba při žloutence, infekční mononukleoze, borelioze nebo HIV - je možný vzestup určitých protilátek proti syfilitickému antigenu, který prezentuje infekčnost onemocnění. Tato infekčnost může být zcela  bezpříznaková a je charakterizována pouze temito spefickými protilátkami. Proto jsou nutné tyto pravidelné kontrolní specifické testy k určení hladiny antisyfilitických protilátek. Je to však celkem vyjímečná situace, za svojí praxi jsem ji zažil pouze dvakrát.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.