Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XVIII.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 18. díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie.
MUDr. Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den, pane doktore, 
po více než 3 měsících od rizikového styku jsem se nechala testovat na všechny choroby. Testy proběhly 3 týdny po dobrání penicilinových antibiotik. Ráda bych věděla, jestli když mi vyšel test na kapavku (PCR z moči) negativní, jestli to 100% znamená, že jsem kapavku ani neměla, nebo jestli to může být tak, že jsem při onom styku (3 měsíce před testy) kapavku opravdu chytila a ta se pak vyléčila antibiotiky (které jsem měla na anginu)? Nebo by v tomto případě test PCR zaznamenal nějaké "zbytky" bakterií? 
Dobrý den vážená paní,
test na PCR je specifický v tom, že detekuje i malé množství DNA kmenů kapavky a již tento malý záchyt znamená, že daný pacient je infekční. Neboli, pokud Váš test byl metodou PCR negativní, tak to berte, tak že jste k danému datu vyšetření byla již neinfekční. Jestli jste si kapavku nevědomky vyléčila penicilínovými antibiotiky, dnes již nikdo nezjistí, ale v současné době je většina kmenů kapavek pnecilín rezistentních. To znamená, že penicilínová antibiotika již na kapavku  většinou nejsou účinná.
S pozdravem  MUDr. P. Procházka
 
Dobrý den,

můj dotaz se netýká klasických STD, ale přesto Vás prosím o odpověď, protože nikdo jiný mi ji nebyl schopen poskytnout. Na gynekologii mi zjistili bakterii ureaplasmu. Žádné potíže mi nezpůsobuje, vyšetření bylo na vlastní žádost. Naopak mě již půl roku trápí zahleněný krk, povleklý jazyk a potíže s polykáním. Na chlamydie jsem vyšetřena byla velmi důkladně (všemi metodami) a vše negativní, taktéž na kapavku jsem byla vyšetřena, opět negativní. Klasických výtěrů z krku jsem také podstoupila už mraky - bez výsledku. Napadá mě, zda mé potíže v krku může způsobovat ureaplasma? Paní doktorka na ORL mě posílá s dotazem za gynekoložkou a ta zas zpět na ORL. Na internetu jsem odpověď taky nenašla. Na gynekologii mně a partnerovi paní doktorka předepsala doxycyclin na 10 dní po 12 hod., s léčbou jsem ovšem ještě nezačala, protože stále pátrám po příčině mých potíží s krkem a nechci, aby to antibiotika zkreslila. Už si opravdu nevím rady... Děkuji za odpověď!
 
Z toho, co mi píšete, se můžu vyjádřit jen k nálezu ureaplasmat. Tyto infekční činitelé, podobné chlamýdiím, řadu let byli hodnoceni jako saprofytické bakterie t.j. bakterie, které nezpůsobují žadné obtíže a jsou součásti normální poševní flory. V posledních letech však byl tento nález přehodnocen a udává se, že ureplasmata a jim podobná mykoplasmata jsou zodpovědné za chronické  gynekologické záněty děložního čípku i vaječníků. Přenašejí se pohlavním stykem a je nutno tento nález, i když je asymptomatický, t.j. bezpříznakový, léčit. Léčba Doxybene 100mg po 12 hodinách na 10dní je správná volba.  Co se týká obtíží v ORL oblasti, které popisujete, není jednoznačné v odoborné literatuře popisován nález postižení oblasti nosohltanu ureaplasmou, který by způsoboval obtíže podobné Vašim.

-
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.