Share |

Venerologická poradna: odpovědi na vaše otázky I.

foto archiv Dr. Procházky

Sešlo se nám dost čtenářských dotazů na to, abychom zveřejnili první díl odpovědí na to, co vás zajímá. Venerolog Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Je možné i zaslat je anonymně prostřednictvím rubriky Odpovědi na všechno - je nám jasné, že citlivá témata člověk nerad zasílá mailem. Případně si založte další, anonymní e-mailovou schránku, ale to více nejspíš i bez nás:)

-

Vážený pane doktore, před časem jsem cestoval po Asii a spal v několika velmi levných hotelích. S hygienou to v nich nebylo valné. Po návratu jsem cítil svědění na žaludu, který později zarudl a zůstal zarudlý a stále svědí. Je možné, že jsem se nakazil nějakou pohlavní chorobou z nedokonale vypraného povlečení či ručníku?

Vážený pane,
možnost nákazy pohlavní chorobou ze špatné hygieny je v podstatě nemožná, ale Vámi popisovaný problém může být známkou kvasinkového zánětu žaludu či předkožky, který vzniká na podkladě přemnožení normální kvasinkové flory na sliznici a kůži genitálu vlivem zapocení, zapaření, používáním nevhodného oblečení, které málo saje pot, či při pobytu v oblasti s velkou vlhkostí vzduchu. Bylo by jistě na místě navštívit venerologickou ambulanci, kde se zkušení a erudovaní specialisté postarají o  vyřešení Vašeho problému.

Před třemi lety se mi vytvořil bílý kruhovitý úplně pravidelný vřídek na velkém stydkém pysku (asi 3mm velký), přišla jsem na něj při močení, protože pálil.... ale nevěnovala jsem tomu moc pozornost....bohužel:( po asi třech až čtyřech měsících jsem měla vyrážku na břiše - podle lékaře na kožním papulky, které byly vyvolány alergickou reakcí.... jiné problémy jsem neměla.... Mohlo se jednat o nějakou pohlavně přenosnou chorobu?Nebo se nemusím obávat?Děkuji.... jinak jsem si po vyrážce na těle raději udělala domácí test na syfilis a to dvakrát - oba vyšly negativně....

Vážená slečno,
Vřídek , kdekoliv na genitálu může být projevem syfilis, zejména, pokud jste měla před tím nějaký rizikový pohlavní styk. Bylo by vhodné, aby jste co nejdříve vyrazila do venerologické poradny, kde Vás lékaři vyšetří a odebere se Vám krev na specifické testy na syfilis. Infekce se po delší době od nakažení nemusí jinak zjistit, než z krevních testů. A domácí testy na syfilis? To je nějaká kravina, nezlobte se, ale domácí testy na syfilis neexistují, tyto testy opravdu patří jen do rukou lékaře.  
S úctou  Přemysl Procházka

Ráda bych se zeptala, zda mi krevní testy na pohlavní choroby udělá gynekolog?Děkuji.
 Vážená slečno,
 Gynekolog ze zákona musí provádět vyšetření na syfilis  2x  při graviditě pacientky. Jinak v případě podezření na tuto chorobu odešle pacientku na venerologickou poradnu. Ale myslím, že by bylo vhodné, abyste se raději sama rovnou dostavila na venerologickou  poradnu, kde Vás lékař nejenom vyšetří , ale i uklidní a vysvětlí podstatu Vašeho problému.  Vřídek samozřejmě mohl být i projevem herpetické infekce, která je také přenosná pohlavním stykem. A léčí jí také venerolog.
-

MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o.  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".

www.medicentrum.cz/cz/praha

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.