Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
mám dotaz. Uběhlo několik dní od této události a postupně nad tím začínám přemýšlet víc a víc. Byl jsem v nočním klubu a praskl nám kondom. Vím, že jsem si v tomto případě svůj momentálně narůstající strach způsobil sám, tím, že jsem překročil práh nočního klubu za účelem sexu s jednou z takových dívek a také bych ani nepsal, kdyby nedošlo k tomu, k čemu došlo. V tomto klubu jsem byl už před rokem a kamarádi, kteří mě tam zavedli už s ním mají zkušenost dlouhodobější. Považují to za jakousi rutinu při příležitosti, která
se opakuje pravidelně každý rok, a o které není třeba se více rozepisovat. Podstatné je, že jsem měl pohlavní styk a během aktu došlo k protržení kondomu. Nevím, jak dlouho ta chvíle, kdy jsem byl vlastně nechráněn, trvala, moc dlouho doufám ne. Všimla si toho první ona, do té chvíle jsem měl akorát pocit, že to trochu dře. Dále už jsme po tomto zjištění nepokračovali. Nutno podotknout, že v tu chvíli z toho byla vyplašená spíše ona než já, na mě to dolehlo až za těch pár dní. Ihned zjišťovala, jestli jsem v pořádku, načež jsem ji ujistil, a zcela popravdě, že jsem a že se spíš bojím v tomto případě o sebe. A ona, že chodí na pravidelné prohlídky, byla to mladá holka. Došlo i k orálnímu sexu (ona mně), ale to bylo ještě ve chvíli, kdy byl kondom neporušen, protože jinak by to už snad dávno hlásila. K mé ejakulaci nedošlo, protože jsem si pomohl před samotným aktem ve sprše, aby to pak celé trvalo déle. A to byla ta chyba. Trvalo to pak asi až moc dlouho na to, aby to kondom vydržel...bohužel. A jak jsem zmiňoval, že já to nepoznal a že jsem cítil jen dření, bylo také proč. Na žaludu mám od té chvíle červené mapy a na jedné straně i jakýsi plochý puchýř, který trochu pálil, hlavně v kontaktu s vodou, když jsem to chtěl pořádně umýt. Na toto jsem náchylný..stávalo se mi to i s bývalou přítelkyní, když jsme to se sexem moc přeháněli, že jsem měl žalud takto "vyřízený". Nicméně, v tomto případě mě to spíš znervozňuje a neustále přemítám co a jak a uklidňuju se tím, že ta holka mi byla sympatická, že ji vykolejilo, že praskla ochrana, že mě podezřívala, že jsem to udělal schválně, což jsem neudělal a nevím proč, že jsem ji věřil její oznámení, že pravidelně navštěvuje lékaře. Samozřejmě nelze v těchto kruzích ničemu věřit..ale v tuto chvíli mi
nic nezbývá, je to teprve pár dní, co k tomu došlo, ještě teď mi žalud občas při močení pálí, když se moč dostane na ten puchýřek (také se na tom puchýřku objevila po několika dnech kapka krve, když jsem se ve vaně snažil přes něj přetáhnout předkožku, pak se zdálo, že to bolelo méně).

A najednou koukám, že píšu a píšu a je z toho sloh bez otazníku, za což se omlouvám. Chci se tedy zeptat, je tu pro mě nějaká naděje či útěcha, že přesto, co se stalo, přes prasklý kondom a "odřený" žalud, by k žádné nákaze nemuselo dojít? Před rokem se mi tam tohle nestalo, takže jsem takové myšlenky neměl, ale tentokrát...Díky moc za trpělivost při čtení i za odpověď.
 
 
Vážený mladý pane,
děkuji za velmi zajímavý dotaz, který opravdu z části vypadá jako zdařilé slohové cvičení. Nejdříve bych asi uvedl to, že zatím v České republice neexistuje zákon o prostituci (i když my jako venerologové bychom ho velmi uvítali), který by přikazoval dívkám věnujícím se sexuální činnosti za úplatu pravidelně se testovat na pohlavně přenosné choroby. Je to pouze na dívkách samotných, zda ze své vlastní vůle docházejí na testy, občas to po nich chtějí jejich zaměstnavatelé, ale není to v žádném případě pravidlem. Takže zda dotyčná opravdu byla testována, je otázka. To, že kondom nevydržel větší koitální zátěž, je otázka spíše pro výrobce kondomů, ale je pravda, že kondomy mají nějaký atest, který garantuje mechanickou ochranu při sexuální aktivitě?! Vzniklý vřídek na penisu je nejspíše z mechanického dráždění srolovaným latexovým kondomem než od samotného styku. Bylo by přesto nejlepší na sex v současné době úplně zapomenout a dostavit se k venerologickému vyšetření, minimálně pro uklidnění po konzultaci s lékařem, který Vás vyšetří a navrhne léčbu i eventuálně termíny jednotlivých testů na pohlavně přenosné choroby. 

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.