Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně pohlavních chorob. Je možné mít nějakou pohlavní chorobu i když jsem ještě neměl sex? A pokud ano, tak bych se pokusil popsat svůj problém. Ačkoli sex ve vztahu nepovažuji za nutnou věc, tak jsem ho ještě neměl, ovšem jako skoro spousta lidí v mém věku masturbuji a to docela často. Na vyústění penisu (žaludu) se mi objevil takový malý trošku rudý proužek. Dalo by se říct, že lemuje vyústění. Někdy je i bolestivý a nebo opuchlý. Ale upřímně, vždy jen po masturbaci. Co by to mohlo být? Děkuji.
 

Dobrý den,
pohlavní choroby se přenášejí buď pohlavním stykem nebo přenosem krví při poranění a přímým kontaktem  poraněné kůže či sliznice s krví nemocného. Což v tomto případě nepřipadá v úvahu. Tak jak popisujete svůj problém, tak se nejspíše jedná o mechanické podráždění zevního ústí močové trubice při časté masturbaci, zejména pokud po ejakulaci ihned neomyjete zevní ústí močové trubice od ejakulátu. V žádném případě se však nejedná o pohlavní chorobu.
Mějte se hezky,

MUDr.Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
u mého přítele byla zjištěna kapavka a zároveň chlamýdie. A to výtěrem z močové trubice. Je možné, že se nakazil jinak než pohlavním stykem? Je to pro mě velice důležité. Zároveň máme malé dvouleté dítě. Je možné, aby se mohlo nakazit třeba vzduchem? Děkuji za odpověď. 
 
Dobrý den vážená paní,
kapavka i urogenitální chlamýdie patří mezi sexuálně přenosné infekce, které se přenášejí až na naprosté výjimky (okamžitý kontakt s potřísněným ručníkem s ejakulátem nebo vaginálním sekretem od pacienta či pacientky s toutou infekcí, kdy do cca 10 sekund od potřísněný by došlo k blízkému kontaktu genitálií) pohlavním stykem. Žádný jiný přenos infekce - tedy ani líbáním či dokonce vzduchem opravdu není možný. Z toho vyplývají pro Vás dvě věci, ta dobrá, že Vaše dítě se nemá jak nakazit a ta druhá asi né tak radostná, že přítel se opravdu nemohl jinak nakazit než sexem. V každém případě se sama nechte vyšetřit na kapavku i na chlamýdie, toto vyšetření je zákonem povinné a je zdarma na kterékoliv venerologické ambulanci, nejlépe tam, kde se léčí Váš přítel.
Mějte se,

S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.