Share |

Venerologická poradna: Plasma a strach

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 
 
Dobrý den, pane doktore,
prosím Vás moc o radu, protože jsem zoufalá. Po 20 denní léčbě doxyhexalem na ureoplasma, které mi vyšlo ze stěru (a i u mého partnera) jako pozitivní, mám stále žlutý výtok a gynekolog si už ze mě dělá legraci, že prý jsem v pořádku a nic mi není, přitom mám denně žlutý výtok. Antibiotika mi prý opakovaně dát nemůže kvůli játrům. Proto se obracím na Vás, jestli byste mi dokázal poradit, jak se zbavit ureoplasmy. Bolí mě podbřišek a přes půl roku nosím intimky a mám stále žluté výtoky. Gynekology jsem vystřídala dva a nikdo mi zatím nepomohl, spíš si myslí, že jsem blázen.
 
Tak Vám to raději popíši přesněji: Dělali mi stěry (partnerovi na urologii) a oběma nám nasadili doxyhexal na 20 dnů. Partner šel minulý týden na stěry druhé, tak uvidíme, jak dopadne. Já jsem šla po dobrání antibiotik ke svému gynekologovi na prohlídku s informací, že mám stále žlutý výtok. Tak mě gynekolog prohlédl a řekl mi, že prohlídka dopadla pozitivně, že jsem naprosto v pořádku a nemoc je vyléčena. Nevěřil mi, že mám stále žlutý výtok, ale na mou prosbu mi tedy ještě pro jistotu nasadil na 10 dnů antibiotika doxyhexal, jenže mě to stejně vůbec nezabírá. Navíc mi řekl, že pokud můj partner bude přeléčený, můžu s ním spát bez kondomu, což mě dost zarazilo, protože pokud já budu mít stále výtoky a ureoplasma, tak to na něj přeci zase přenesu zpět a budeme se pořád léčit oba dokola…. Gynekolog mi tvrdil, že takhle to nefunguje.
 
Takže opravdu už nevím, co si mám myslet, když všude na internetu píší, že se to neustále přenáší. A nejhorší je, co jsem i od jiných žen četla na internetu - stěry na ureoplasma dopadly negativní, a přesto pořád problémy a výtoky, tak co potom???? Antibiotika nezabírají, můj doktor láteří, že mi nechce dělat stěry, protože je to prý nákladné!
 
Celou léčbu jsme s partnerem kondom používali. Taky jsem četla, že i orální sex by se neměl dělat, co by se stalo, jak bych se nakazila?
 
Díky ještě jednou za odpověď, L.
 
 
 
Vážená mladá paní,
ureaplasmata jsou bakterie, které se přenášejí opravdu pohlavním stykem včetně orálního styku a gynekologové na tyto bakterie mají docela rozdílný a ne zcela jasný pohled. Na rozdíl od nálezu u mužů, kde jsou vždy hodnoceny jako něco co do močové trubice nepatří, tedy jako patogenní flora, tak u ženy jsou velmi častým nálezem v pochvě a nemusejí způsobovat vůbec žádné problémy. Takže je často gynekologové hodnotí jako normální floru, která se nemusí léčit antibiotiky. Ovšem pokud máte gynekologický žlutý výtok, tak to znamená, že Vaše pochva je osídlená patogenní florou a je potřeba provést testy i na chlamýdie a kapavku, protože výtok může být způsobený i těmito bakteriemi. Zároveň je potřeba provádět kontrolní vyšetření na ureaplasmata a léčit se do té doby než budete bez klinických obtíží. Co se týká sexu, tak raději počkejte do negativních kontrol po léčbě u Vás i u partnera, protože sex s kondomem není příliš bezpečný, máme řadu pacientů, kterým se při sexu kondom protrhl a tím mám na mysli, jak již jsem v úvodu zmínil, i orální sex. Léčba nemusí být jen Doxyhexalem, ale i makrolidvými antibiotiky, které jsou méně zatěžující pro parenchymatozní orgány, jako jsou například játra. Věřím, že se vše v dobré obrátí.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.