Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Otázka:
Dobry den, mam par dotazu, na ktere bych potreboval odpovedi. Byl jsem lecen na kapavku (v krku), dle vseho uspesne. V prubehu leceni me ale i presto bolela trisla a mel jsem bile cepy v krku. Po poslednim negativnim vyteru jsem se lecil na anginu, takze po mesici atb na kapavku jsem dostal penicilin. Po jak dlouhe dobe je mozno prijit na vyter z krku, kvuli kapavce (muj subjektivni pocit je ten, ze se mi vratila a mam stejne priznaky) a zda mi rovnou vezmete krev na HIV a lues, na ktery jsem mel prijit v prubehu rijna nebo je to stale brzy. Dale jsem si mezitim nasel partnerku a v pripade me pozitivniho nalezu kapavky se musi prelecit take ona. V tomto pripade, je ji sdeleno, ze jsem kapavku jiz mel nebo to podleha lekarskemu tajmenstvi a informace o mem zdravotnim stavu ji mohu sdelit pouze ja? Take by mne zajimalo, zda ji volate vy nebo zda ji pouze oznamim, ze nalez je pozitivni a ze tedy musi na preleceni take? Dekuji.

Odpověď:
Dobrý den mladý pane, zkusím zodpovědět na všechny Vaše otázky. Kapavka v krku se léčí specificky citlivými antibiotiky, které sice zlikvidují kmen kapavky, ale zároveň může vést k oslabení imunity, což může mít za následek vznik streptokokové anginy, preventivně je vhodné brát probiotika. Pokud jste od vyléčení kapavky neměl žádný rizikový aktivní orální sexuální kontakt, tak není zdravotně indikované další kontrolní výtěry z krku. Dle zákona je nutné kontrolovat efektivní léčbu antibiotiky třemi výtěry z krku či z uretry po léčbě antibiotiky v týdenních intervalech, jestliže jsou všechny tyto vyšetření negativní, tak není důvod dalších výtěrů..kapavka se sama od sebe nevrací... Krev na HIV a lues se dle doporučení mezinárodní zdravotnické organizace nabírá při zjištění diagnozy kapavky, tak jistě Vám bylo provedeno, a dále po třech měsících od zjištěné diagnozy. Současné partnerce se nesděluje Vaše zdravotní minulost, zejména pokud jste již vyléčen. V případě, že by jste byl opět pozitivní pro nějaký nový rizikový sexuální styk, tak se musí vyšetřit všechny Vaše současné i minulé partnerky od posledního Vašeho rizikového sexuálního styku. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobrý den mám dotaz jak probíhají stěry z intimních míst na Venerologii? co mně tam vlastně dělají? mám se toho bát? nebo ne? děkuji za odpověd.

Odpověď:
Dobrý den mladý pane, na venerologickou ambulanci se pacient vydává v dobré víře, že se mu tam dostane pomoci při jeho problémech či obtížích, takže se nemáte čeho bát. Nejdříve se Vás lékař bude vyptávat, jaké máte problémy, kdy jste měl naposledy rizikový sexuální kontakt (tedy sex při kterém jste se mohl nakazit), jestli jste se již někdy léčil na nějaké pohlavní choroby a jestli již nyní jste svůj problém nějak řešil. Dále Vám lékař prohlédne zevní genitál, eventuálně Vám v případě, že praktikujete orální či anální sex, se podívá na konečník či do krku. Následně domluví či provede, podle odstupu od posledního rizikového styku, výtěry z krku , konečníku či uretry či nechá Vás vymočit do zkumavky eventuálně sestra odebere krev. Vše je však závislé na typu sexu, odstupu od posledního rizika i Vašeho nálezu a dalších věcí. V každém případě se opravdu nemáte čeho bát a pokud máte obtíže či se bojíte nákazy pohlavní chorobu, tak určitě na toto vyšetření se vydejte! S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobrý den pane doktore, Měl jsem sex s cizí ženou z privátu. Sex byl s kondomem, nicméně jako úvod byla poloha 69, kdy mě žena uspokojovala orálně opět přes kondom, nicméně já jí uspokojoval orálně bez ochrany. Vždy ctím zásady ochrany, ale přiznám se, že mě toto úplně nedošlo, a sice, že se můžu nakazit právě i orálním sexem prováděný ženě. Ona také dbala zásad ochrany, ale na mou prosbu mi orální sex dovolila, což samozřejmě pravděpodobně dělá častěji. Nyní je to 6 dní. Je mi 38let. Jinak běžný život, bez střídání partnerů. nyní však úlet s nyní již dost velkou lítostí... Můj dotaz tedy zní: jak velká může být pravděpodobnost nákazy pohlavní chorobou? zejména HIV, Syfilis, Kapavka? Stejná jako při souloži? Nebo při orálním sexu, tedy kdy to dělám já ženě je menší? Dále pak: kdy bych mohl zajít na testy na výše uvedené 3 choroby? A je možné kdekoliv v ČR zajít na zcela anonymní testy? Které bych si samozřejmě uhradil? A v neposlední řadě: můžu nyní nakazit někoho dalšího? Nemyslím sexem, ale hlavně běžným životem, společné wc, polibek ženě, dětem, atd.? Tedy zda HIV,kapavka,syfilis se může přenést na členy rodiny běžným soužitím? Moc Vám děkuji za odpověď na mé uvedené dotazy. Přeji Vám pěkný den.

Odpověď:
Vážený mladý pane, aktivní nechráněný orální sex prováděný ženě je jistě méně rizikový než nechráněný pasivní orální sex či vaginální nebo anální sex bez kondomu. Přesto určité riziko nákazy a to zejména kapavkou či urogenitální chlamydiovou infekcí, zde existuje. Radil bych Vám dostavit se na spádovou venerologickou ambulanci (nikde Vás nebudou vyšetřovat anonymně) 14dní od rizikového styku a nechat si provést výtěr z krku na kapavku a urogenitální chlamýdie. Na toto vyšetření muset mít nevyčištěné zuby a ten den ráno ani nejíst, nepít, nekouřit, nežvýkat žvýkačku. Vyšetření na syfilis či HIV by se mělo provádět odběrem krve na detekci protilátek proti těmto infekcím až 3 měsíce od rizika, dříve toto vyšetření není 100%, i toto vyšetření hradí pojišťovna a zase by jste se domluvil na spádové venerologické ambulanci. Přenos těchto infekcí aktivním orálním stykem se ženou je však naštěstí velmi málo pravděpodobný, pokud partnerka neměla na zevním genitálu vřed či odřeninu, a to by jste si jistě všimnul, tak je pravděpodobnost nákazy syfilis opravdu velmi malá. A nakonec, tyto infekce se běžným soužitím, pokud dodržujete zásady správné hygieny nepřenášejí. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobrý den pane doktore. Potřeboval bych poradit ohledně mého problému. Zhruba před 5 měsíci jsem mě nechráněný pohlavní styk s neznámou osobou a druhý den se dostavila bolest varlat a pálení, svědění ústí močové trubice. U obvodního lékaře jsem odevzdal moč na laboratorní vyšetření s negativním výsledkem.Vzhledem k tomu, že jsem v minulosti (3 roky) byl léčen na chlamydie trachomatis, nechal jsem si odebrat i krev na vyšetření pouze chlamydií a také s negativním výsledkem. Od lékaře jsem dostal léky Uro-Vaxom, jelikož po vyléčení chlamydií mě občas trápila bolest pravého varlete. Na urologické ambulanci zkontrolována prostata a opět odebrána moč na vyšetření a opět s negativním výsledkem. Následně jsem se rozhodl dostavit na venerologii, kde stěrem z močové trubice byla provedena kompletní gonokultivace, mykoplasma a ureoplasma a také vše s negativním výsledkem. Bolest varlat, pálení a svědění ústí močové trubice po celou dobu nepřestala, přidalo se k tomu bolest v podbřišku a občasná bolest třísel. Neznámou osobu jsem vyhledal a o svém problému informoval, ona problémy nemá a s ničím se neléčí. Na těle se mi neobjevily žádné skvrny a ani po celou dobu jsem neměl žádný výtok. Chci se zeptat, zda na výsledky stěrů z močové trubice může mít vliv, že jsem se dvě hodiny před odběrem vysprchoval a také léky Uro-Vaxom? Prosím o radu, jak dále postupovat k vyřešení mého problému. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den vážený mladý pane, pozorně jsem si přečetl Vaše sdělení, z kterého vyplývá, že vyšetření na diagnostiku urogenitálních chlamýdií jste absolvoval pouze formou odběru krve na protilátkovou odpověď, která není tak přesná a citlivá jako přímý průkaz urogenitálních chlamýdií molekulárně biologickou detekcí. Pokud ale touto metodou jste již byl vyšetřen, tak bych si nechal ještě provést vyšetření z prvního proudu ranní moči na Mycoplasma genitalium. Jinak k Vaší otázce, Uro- Vaxom ani vysprchování neovlivňují korektnost vyšetření, jen toto vyšetření musí být provedeno před prvním vymočením či použit první proud ranní moči. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné chytit nejakou pohlavně přenosnou chorobu, popř. infekci, zánět když používam eroticke pomucky(umelá vagina). Pomucku použivam jen já sám, nikdo jiný. Zádnou partnerku jsem zatím neměl. Muže na to mít vliv i dezinfekce pomucky? používam jen vodu a mýdlo. Dekuji za odpověď

Odpověď:
Vážený mladý pane, v úvodu Vás musím uklidnit, že se určitě nemusíte obávat nákazy pohlavní chorobou z erotické pomůcky, kterou používáte jen Vy sám. Pokud máte na penisu nějaké flíčky , ložiska, pupínky a podobně..jedná se nejspíše o mechanické podráždění z pryžovaného materiálu pomůcky, umývejte jí jen dle návodu, nejlépe mýdlem, bez desinfekce, ale mýdlo dobře z pomůcky opláchněte vodou. A samozřejmě s nálezem na penisu se dostavte na spádovou venerologickou ambulanci. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
dobry den.mam dotaz.moje pritelkyne ma zanet delozniho cipku a ja jsem postaven pred jeji otazku zdali nemam jinou zenu.moje odpoved je ne,ale jsem postaven do kouta protoze mi nechce verit.jak mam dokazat ze nemam jinou partnerku?zjisti se to kdyz pujdu na testy pohlavnich chorob atd.? dekuji

Odpověď:
Vážený mladý pane, zánět děložního čípku, neboli cervicitis, je obecný termín pro celou škálu postižení děložního čípku, které však vůbec nemusí být způsobeno infekcí, která se přenáší pohlavním stykem. V první řadě je tedy nutné, aby partnerka přesně definovala o jaký typ zánětu se jedná, pokud by se jednalo o infekci přenosnou pohlavním stykem (kapavku, chlamýdie urogenitální, či mykoplasmatovou infekci), tak by bylo rozumné aby jste se dostavil na spádovou venerologii k vyšetření na tyto choroby. Ovšem má to ještě jeden háček, že Vy nejste zdrojem, nýbrž jen kontaktem od přítelkyně, respektive, že ona má tyto infekce již z předchozího sexuálního vztahu. Snad jsem Vás aspoň trochu uklidnil. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobrý den, před cca 14 dni jsem dobral atb Docybene na léčbu ureaplasmy. Nyní opět pociťuji lehčí pálení v močové trubici..může to být ještě součást léčby? Četl jsem, že potíže mohou přetrvávat po dobrání antibiotik, než se sliznice zahojí. Jak dlouho by to mělo ještě trvat? Děkuji.

Odpověď:
Vážený mladý pane, zánět močové trubice způsobené ureaplasmatovou infekcí může subjektivně odeznívat ještě několik týdnů po léčbě Doxybene (tyto antibiotika jsou lékem první volby, tedy v drtivé většině účinné), doporučuje se k doléčení užívat kanadské brusinky ve formě tablet po dobu 14dní ráno a večer po 12 hodinách nebo preparát Rowatinex cps 3x1 po 8 hodinách 10dní, obojí má za úkol zklidnit reaktivně podrážděnou sliznici močové trubice po proběhlé infekci. Zároveň je však dobré si uvědomit, že velmi často podobné příznaky mají i urogenitální chlamýdie, a proto je nutné provést vyšetření i na tuto infekci, pokud nebyla provedena. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to, jestli se mohou chlamydie samovolně vrátit? Mám 6 let stejného partnera a před cca 3mi lety jsme se oba léčili na chlamydie. Testy po léčbě ukazali, ze jsme oba zdravý. Predevcirem jsem ale byla na gynekologii a chlamydie opět mám. Jak je to možné? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:
Vážená mladá paní, pokud jste byla léčena adekvátně antibiotiky, které jsou přímo citlivé na urogenitální chlamýdie a to podle všeho ano ( uvádíte, že kontrola po léčbě byla negativní), tak jste se plně vyléčila. Tedy není možné, aby se Vám tato infekce vrátila, pouze se může jednat o reinfekci opět pohlavní cestou od partnera. Musí se tedy nyní vyšetřit i Vášč partner a po té i léčit, pohlavní styk je možný až po vyléčení Vás obou. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, byly mi zjištěny pozitivní testy na ureaplasma urealyticum. S přítelem jsem 6 let, nevěrná jsem nikdy nebyla, přítel tvrdí taktéž, že mi nevěrný nebyl. Je nějaký jinž způsob nákazy než jak se tvrdí, že je to pohlavně přenosná nemoc nebo mi přítel lže? Děkuji.

Odpověď:
Vážená mladá paní, chci Vás v první řadě uklidnit, nález Ureaplasma urealyticum neznamená v první řadě, že se musíte léčit a v druhé řadě, že by jste se nakazila od přítele, či dokonce, že by vám byl nevěrný. Tato bakterie je saprofyt, to znamená, že normálně osídluje oblast děložního čípku a zde, pokud není přemnožná normálně existuje a nědělá ženě problémy. Pouze při přemnožení vlivem například snížení množství lactobacilů v pochvě (přirozené obranné mechanismy v pochvě) může Ureplasma urealyticum vézt k zánětům v pochvě a eventuálně se přenést na partnera, tehdy by jste se musela léčit, jinak není třeba. Ale to nebývá často. Takže opravdu Vám partner nelže. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka


jádu
view counter