Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

otázka:
"Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ohledně výsledků testů. Existovalo u mě podezření na infekci chlamydiemi. Stěr z močové trubice byl negativní. První krevní testy vyšly pozitivní, druhé negativní. Chci se zeptat, jak je to možné, a zda by nebylo vhodné, nechat si udělat ještě třetí kontrolní test? Zároveň s druhými testy mi dělali ještě jaterní testy, které rovněž vyšly negativní. Děkuji za odpověď."

odpověď:
"Vážený mladý pane, Infekce chlamydia trachomatis typu D - K, která způsobuje záněty močové trubice se dle standartních postupů má vyšetřovat přímým průkaze, tedy vyšetřením molekulárně biologickými testy na přímý průkaz chlamydia trachomatis. U muže tedy ve výtěru z močové trubice, eventuálně dle typu sexuální praktiky ve výtěru z krku či z konečníku. Nepřímý průkaz pomocí krevních testů na nález protilátek proti chlamydia trachomatis je zatížen řadou nepřesností (závislost na imunitním aparátu tvořit protilátky i možnosti vzniku falešné protilátkové odpovědi při podobných antigenních vlastnostech jiné současné infekce), tedy abych to shrnul, má smysl provádět pouze vyšetření výtěrem z močové trubice..za předpokladu, že pacient ten den nemočil a nebral v posledních 14dnech před vyšetřením žádná antibiotika. Takže, pokud tomu takto bylo, tak bych další testování neřešil. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

otázka:
"Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda nemohu mít Syfilis, pokud jsem měla v cca 16 letech na genitáliích velmi tvrdý plochý, mokvavý a lesklý vřed-dodnes si na něj vzpomínám, tehdy jsem to bohužel neřešila. Bohužel to není vše, léčila jsem se v té době i na kapavku. Nevím jestli před vznikem toho vřídku, nebo po něm. Je možné, že by neg. krevní testy, pokud mi je dělali poté cca po 5 letech v těhotenství, byly proto zkreslené? (pokud se dělaly) Na průběh potíží si moc nevzpomínám, trpěla jsem jen během života na vyrážku na nohou v ohybu pod koleny a červené suché flíčky na rukou a různě po těle. Flíčky měli i děti. Může se jednat o nákazu?Děkuji za odpověď."

odpověď:
"Dobrý den mladá paní, děkuji za zajímavý dotaz. Myslím, že Vás uklidním, tak za prvé - při léčbě kapavky je povinen venerolog Vás vyšetřit i na syfilis a aby nedošlo ke zkreslení testů užívanými antibiotiky na kapavku, tak se testování na syfilis opakuje 3 měsíce po skončení léčby kapavky. A dále v graviditě je opravdu zákonem povinné vyšetření na syfilis dokonce 2x. Takže pokud všechny tyto testy jste měla negativní, tak si mžete být jistá, že se nejednalo o syfilitický vřed. Vzhledem k tomu, že popisujete vytváření suchých ložisek kůže v ohybových partiích, jednalo by se spíše o projevy atopického ekzemu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.