Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Otázka:
"Dobrý den, dá se nakazit nějakou pohlavní chorobou pouze stykem genitálíí nemocného s mou kůži? Byl jsem na senzuální masáži kdy se masárka třela nahým tělem o mé a já jsem jí dráždil genitál rukou. K žádnému jínému styku nedošlo ani pohlavnímu ani orálnímu. Předtím ani potom jsem s žádnou jinou ženou nebyl. Nicméně cca 2 měsíce po tomto mě páli genitál a bolí mě v podbřišku. Mohu mít nějakou pohlavní nemoc? Děkuji za odpověď Hezký den"

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, děkuji za zajímavý dotaz. Pokud platí to , že jste se slečnou něměl klasický vaginální sex , tedy nebyl kontakt vašeho penisu s genitáliemi ženy, tak Vás uklidnit, že pokud jste si vlastní ruce po kontaktu s genitaliemi nestrkal do úst a neměl jste na rukou žádné oděrky či záděrky, tak jste se nemohl nakazit. Pokud tomu bylo jinak, tak si prosím zajdětě na spadovou venerologickou ambulanci a domluvte se na provedení kompletních serologických testů naSTI (syfilis, HIV, hepatitis B a C). Děkuji s pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den, chci se zeptat,přítelkyně měla polypy na děložním čípku (možná sexuálně přenosná choroba hpv papillomavirus).Kdysi jsem skoušel sperma a polykání vagíny.Chci se zeptat zda se hpv rakovinotvorný papillomavirus nepřenesl do mého krku,hltanu,hrtanu a žaludku? V krku se mi vytvořilo bílá tečka vpravo,polyp na bílou tečkou a vlevo černá tečka. Má nějaká z těchto teček symptomy pro hpv papillomavirus?Případně co která tečka znamená?Posílám foto k nahlédnutí...(nemuže to být rakovinotvorné?)."

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, myslím, že máte zbytečné obavy. Aktivním orální stykem je možné se infikovat HPV virem, který se může uchytit na hlasivkách. Pro reálný podklad Vašich obav by musela mít Vaše partnerka prokázanou HPV infekci na děložním čípku a Vy sám by jste musel pociťovat klinické obtíže.. obtížné polykání, dlouhodobý chrapot či ztrátu hlasu. Z poslaného fota nelze objektivně posoudit nález ve Vaší dutině ústní. Pokud máte obavy z nákazy a výše uvedené klinické obtíže, tak se obraťte na specializované pracoviště, které se infekcí HPV v dutině ústní zabývá /například Hlasové centrum v Praze/. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den, pane doktore. Potřebovala bych vaši radu. V období červenec srpen jsem měla pálení při močení, výtok, velmi bolestivý malinký vřidek v blízkosti močové trubice, který po čase zmizel, přetrvává lehce nazloutly výtok,krvácení mimo menstruaci. Obtíže se zhoršují, bolesti v podbřišku, v zádech, nateklá sliznice a jazyk v ústech. Navštívila jsem gynekologa, původně mě léčil na kvasinkovou infekci - macmiror, léky nezabraly, vysadil mi antikoncepci, udělal kultivacni vyšetření na chlamydie, výsledek negativní a tvrdí mi, že kdyby tam byla jiná bakterie, ukázala by se, je to pravda? Výter z vagíny prokázal gardenella vaginalis - léčba entizol a klion. Potíže stále přetrvávají, dostala jsem unasyn, že už nevěděl, co se mnou. Léčba opět nezabrala, vysetril mi moč cefkovanim, kultivace byla negativní, jinak se objevila krev 1,bakerie 2. V současné době užívám vzhledem k výsledkům moči ciplox. Manžel žádné potíže nemá. Ale vzhledem k mým zhoršujícím se obtížím, mám obavu, abych neměla nějakou pohlaví chorobu, dle netu mi všechny tyto příznaky ukazují na kapavku. Chtěla jsem k vám přijít na vyšetření, ale sestřička mi řekla, že až za 14 dnů po dobrání antibiotik. Můžete mi poradit, co mám dělat a je možné, že bych kapavku měla a manžel nic? Děkuji za odpověď."

Odpověď:
"Vážená mladá paní, opravdu Vám sestřička poradila dobře, chinolonová ATB - Ciplox mohou naprosto zamaskovat nález, tedy způsobit falešnou negativitu výsledků vyšetření na kapavku i chlamýdie ( ne kultivací ,ale přímým průkazem metodou PCR). Jestli jste nakažená pohlavně přenosnou chorobou jsou asi nyní jenom spekulace, musela by jste mít za sebou rizikové chování. V každém případě se dostavte k vyšetření dle původní domluvy, děkuji S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"dobry den ja mam problem z močovima cestami uš deset let žade vyšetreni neukazalo nic nikdo to nezjistil co to je začalo to tak. v 21 let sem mnel kapafku partnerka mi nabidla samolečbu mnelsem ruzni antybiotiky vono to prošlo a pak za 2 roky sem začal mit paleni močovi trubice a to je takovi občasne paleni treba i hodinu po močeni (mohlo by to byjt souvisle s tou samolečbou?? nebo je to prostata ?u urologa sem byl hodne krat . diki za pozornos a prosim o radu"

Odpověď:
"Dobrý den vážěný pane, kapavka je infekční chroba, která je vyléčitelná pouze cílenou antibiotickou léčbou, samoléčitelství bez kontroly lékařem nemá žádný smysl. Asi by by vhodné, aby jste se dostavil na spádovou venerologickou ambulanci ke speciálnímu vyšetření na pohlavně přenosné uretritidy -způsoběné chlamýdiemi, kapavkou či mykoplasmaty. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně testů na syfilis. Ve dvou těhotenstvích jsem byla 2x testována (resp.4x) na syfilis (TPHA, VDRL), vždy s negativním výsledkem. Nyní se v 15 letech syna objevila vrozená oční vada, začala jsem mít obavu, zda se nejedná o vrozenou syfilis. Chtěla jsem se zeptat, pokud by k teoretické nákaze (některé problémy byly) došlo před 7 lety před prvním testováním v těhotenství (test neg.) a v době možné nákazy (rizikový partner) jsem z důvodu opakujících se streptokokových angin brala stále atb penicilin nebo mi byl v mezičase aplikován pendepon, zda by byly testy i po 7 letech negativní a celoživotně falešně negativní nebo by se pozitivita po letech ukázala? Všude se píše: Podaná antibiotiky v inkubační době mohou ovlivnit sérokonverzi a být důvodem falešně negativních výsledků testu. Co si mám pod tím představit? Znamená to, že testy jsou falešně negativní po celý život a že daný jedinec může mít syfilis a z běžných krevních testů to nikdy nezjistí. To by znamenalo, že nemohu ani negativním testům v těhotenství věřit a dítě by se mohlo nakazit od matky v latentním stádiu? Po rizikové zkušenosti z mládí, mě testy v těhotenství uklidnily a od té doby jsem si vypěstovala lehkou OCD ohledně pohlavních chorob, takže jistě pochopíte, jak mě nejistota ohledně falešně negativních testů v těhotenství paralyzuje. Prosím o Vaši odpověď a vysvětlení, jak vliv atb na testy funguje a zda se mám obávat, že jsem syny nakazila během těhotenství. Dále v případě, že nebudu moci věřit těhotenským testům, dá se zjistit vrozená syfilitida z krve syna a dá se provést nějaká účinná léčba? Velmi děkuji za Vaši odpověď, nerada bych něco zanedbala a žila s pocitem viny kvůli "hříchu z mládí" celý život. Jěště jednou děkuji za brzkou odpověď."

Odpověď:
"Dobrý den vážená paní, Odpověď na Vaši otázku je jednoduchá. Aby se vyloučila možnost falešné negativity serologických testů na syfilis vlivem současně podávaného antibiotika, tak se tyto testy provádějí v těhotenství dvakrát a v případě nákazy tyto testy musí zpozitivovat..tedy nezůstávají nikdo po celý život zcela falešně negativní. Nebo je druhá teoretická možnost, že v době rizikového styku s infekční osobou, jste brala natolik silná a citlivá antibiotika, která zabránila nákaze a tedy jste nemohla ani sama ohrozit ještě nenarozeného syna. Přesto asi nejjistější by bylo vyšetřit Vašeho syna testy na syfilis, ale to je otázka či spíše úkol pro očního lékaře, který má syna v péči a eventuálně následně léčení spadá do péče venerologa . Ale myslím, že oční vada u syna nebude syfilitického původu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.