Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.

Otázka:
"Dobrý den, několik měsíců se léčím se zánětem prostaty. Urolog měl podezření na kapavku, ale vzhledem k tomu, že jsem neměl žádný výtok, neudělal mi stěr z močové trubice, ale na přítomnost bakterie Neisseria gonorrhoeae mi otestoval sperma. Test byl negativní, mohu ho prosím považovat za dostatečně průkazný? Pokud bych tedy neměl kapavku, mohly by zánět prostaty způsobit chlamyide? Chodím totiž často močit a občas mě bolí varlata. Děkuji za odpověď."

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, zánět prostaty bývá až spíše pozdní druhotná komplikace neléčené či nezjištěné kapavky. Ta se povětšinou do 14dní od nákazy projevuje masivním žlutavým výtokem z močové trubice a výraznými obtížemi při močení. Pokud jste však měl v minulosti nějaký rizikový sex, mohlo by se opravdu jednat o chlamýdiovou infekci prostaty. Proto by bylo jistě vhodné navštívít venerologickou ambulanci a nechat se vyšetřit na chlamýdiovou uroinfekci a pro jistotu i zopakovat vyšetření k vyloučení nákazy kapavkou. Jednalo by se o vyšetření prvního proudu ranní moči zachycenem ve sterilní zkumavce. Důežité je 14 dní před vyšetřením nebrat žádná antibiotika. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den. Mám u uzdičky penisu 6 malých útvarů. Nejspíše jde o HPV6. Rád bych se zeptal, jak se dají léčit, čí případně jaké jsou možnosti odstranění? A to nejlépe bez snížení citlivosti v daném místě po případném chirurgickém zákroku. Dají se odstranit přímo u vás? Či posíláte pacienta na chirurgii?Díky moc za případnou pomoc a odpověď."

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o projev HPV infekce low risk - condylomata accuminata , přesně to však tvrdit nelze, jedině při návštěvě venerologické ambulance. Možnosti odstranění těchto kondylomat jsou různé, záleží na velikosti a množství. Možno řešit konzervativně (preparáty Wartec, Verrumal, Aldara) nebo odstranění tekutým dusíkem či podophylinem. Při velkém množství či rozsahu je nejefektivnější odstranění chirurgcky u orologa v lokální anestezii, snesení ostrou kyretkou. Celkově se doporučují preparáty na stimulaci imunity. Jak ale podotýkám, nelze predikovat nyní postup, pokud jsem nález neviděl. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den. Prosím o radu. Manžel si přinesl od prostitutky pohlavně přenosnou nemoc kondylomata.Lze tuto nemoc úspěšně a navždy vyléčit?Je možné případný přenos například Používáním společného sociálního zařízení a koupelny ?Momentálně se léčí u kožního MUDr Děkuji za informaci"

Odpověď:
"Dobrý den vážená paní, Kondylomata accuminata jsou virové bradavice z čeledi HPV low risků virů, které nezpůsobují rakovinu genitálu. Přenáší se pohlavním stykem, včetně orální styku, eventuálně vlhkým ručníkem či osuškou, eventuálně je možný přenos ve vířivce. Při dodržování běžných hygienických návyků, propláchnutí vany či sprchy po sprchování nelze se viremHPV nakazit. Ke konzervativnímu způsobu léčení se používají různé druhy lokálních preparátů, které mají za úkol odstranit kondylomata, eventuálně je možné je odstranit kryalizací (aplikací tekutého dusíku) či chirurgicky. Pro zvýšení imunity ( protože HPV infekce je vždy projevem určitého stupně imunodeficitu) je vhodné uživat minimálně po dobu 4 měsíců preparáty na stimulaci imunity (hlíva ústřičná, kolostrum apod.). Myslím, že vše podstatné se manžel nejspíše dozvěděl od dermatologa, u kterého se léčí. Vhodné by ovšem bylo, protože má za sebou rizikový sex, aby se nechal vyšetřit na ostatní pohlavně přenosné nemoci - syfilis, hepatitis B a C, HIV, chlamydia trachomatis a kapavku. K tomuto vyšetření by se měl dostavit na spádovou venerologii nebo se domluví s dermatologem. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Vážení, ráda bych se poradila. Koncem prosince 2015 jsem měla nechráněný sex s jedním známým. Následně jsem byla taková nesvá. Šla jsem gynekologii, kde mi v půlce ledna 2016 zjistili chlamydie tr. Dostala jsem na zaléčení Sumamed 2x500 mg. Po měsíci jsem ještě s obvodním lékařem prodělala léčbu 3x500 mg Sumamedu. Partner dostal Sumamed 2x500 mg. Současně s náběrem na gynekologii jsem si nechala udělat Gonokultivaci (17 dní po styku), která vyšla jako negativní. Četla jsem někde na webu, že však toto nemusí být úplně směrodatné. Následně jsem koncem února si nechala udělat sérologické testy na Syfilis-negativní. Tento test spolu s kontrolním testem na chlamydie začátkem května byl zase negativní. A abych byla dobře otestovaná. Ještě v květnu jsem si nechala udělat test na HIV, negativní. V současné době mám žlutavý výtok resp. takovou vodu, někdy i hlen. Svědění nemám. Občas mi pálí konečník. Ale to jsem zase spadla na pozadí a měla jsem tam poměrně velký hematom. Ještě dnes (pád v začátkem února) si nahmatám vnitřní otok. Říkám si, když mi všechny vyšetření vyšly dobře, tak by neměl být žádné zdravotní problém. S partnerem používám kondom. Mám poměrně vážné psychické problémy. Tak si říkám, že moje problémy mohou být odrazem psychiky. V následujícím týdnu jdu na gynekologii, plánovaná cytologie. S lékařkou se poradím. Již v červnu mi udělala stěry na kokbakterie, bez nálezu. Děkuji za radu. Hlavně ohledně spolehlivosti kultivačního testu"
 
Odpověď:
"Vážená mladá paní, pozorně jsem si přečetl Váš dotaz. Z něho vyplývá, že jste byla léčená a vyléčená na urogenitální chlamýdie a též po inkubační době vyšetřována na kapavku (gonokultivace po více jak 14dnech od rizika) i po inkubační době vyšetřována na syfilis i HIV (více jak 3 měsíce od rizika). Ty Vámi popisované obtíže, které máte nyní, nemají nic společného s rizikovým sexem v 12/2015. Přesto je dobře, že jste objednána na gynekologii, příčina těchto výtoků může být v gynekologickém zánětu bez závislosti na rizikovém sexu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den, na penisu se mi udělal vřed asi 3 cm2 poté, co jsem navštívil erotický salon. Nedošlo k žádnému pohlavnímu styku, ani orálnímu sexu, jen mi na penis byly použity různé sexuální pomůcky. Byl jsem ujištěn, že jsou čisté, vydesinfikované. Nyní jsem se dozvěděl, že syfilis lze přenést výjimečně i kontaminací předmětů. Dlouho jsem čekal, než jsem se dostal k lékaři, v nemocnici na mne byli velmi protivní, neochotní, takže aby mne laskavě začali brát vážně, řekl jsem, že jsem měl náhodný nechráněný styk, lépe to přehnat, než podcenit, ve zdravotnictví jsou opravdu velmi neochotní. Uznávám, nikdy bych nešel s prostitutkou, nikdy bych s nikým nespal bez kondomu, neměl jsem lézt ani do erotického salonu, ale vlezl jsem tam. Lékař řekl, že podle toho, co vidí to je syfilis nebo začínající nádor - fakt jedno lepší než druhé. Opravdu jsem mohl syfilis získat přenosem z pomůcky, ta mi odřela penis až na krev, která mi tekla, když se to zahojilo, myslel jsem, že je to odřenina, ale znovu se to vrátilo, léčil jsem se přírodně, ale vrátilo se to již po 3., tak jsem vyhledal lékaře. Mám se obávat? Já vlastně nevím, jestli není lepší si ten syfilis přát, asi lepší než rakovina. Kontrolu mám za 3 neděle po odběrech, ale nemám nervy čekat, chci vědět, co mohu očekávat. Děkuji"

Odpověď:
"Vážený mladý pane, přenos syfilitické infekce krevní cestou z kontaminovaného předmětu je relativně vzácný, ne však úplně výjimečný. Dokud však nebudete mít opakovaně ..tedy 2x testy na specifické protilátky proti syfilis pozitivní, tak Vám žádný lékař nemůže přiznat diagnozu syfilis. K vyloučení nádorového onemocnění na penisu je potřeba provést odběr materiálu ..kousku okraje vředu na histologické vyšetření. T by se asi provedlo v případě, že nedojde k zahojení vředu po antibiotické lokální či celkové terapii a testy na syfilis budou negativní. Otázkou je co z těchto diagnoz má lepší prognózu... syfilis je plně vyléčitelné onemocnění, u nádorového onemocnění záleží na typu tumoru. Ale nádorové onemocnění penisu vzniká pozvolna, spíše v řádu několika měsíců, tady se nejspíše bude jednat jen o banální odřeninu z mechanického dráždění pomůckou. Mějte se hezky, s pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den, je mi 24 let a podstoupil jsem změnu pohlaví z ženy na muže, takže mi byla odebrána děloha + vaječníky, zůstala mi pouze pochva. V občanském průkazu, už mám M. To ale s mým dotazem nesouvisí. Před pár dny jsem měl oboustranný orální sex s mužem (jeho semeno jsem nepolknul), druhý den ráno mě začalo bolet v krku, ale to už nejspíš přešlo. Chci se zeptat, jaké bych musel mít příznaky, aby se jednalo o nějakou pohlavní nemoc, či jakoukoliv infekci. Pochva mě nepálí, nesvědí, žádný výtok nemám, krev nečůrám, celkově se všechno zdá v pořádku, ale nerad bych něco zanedbal. Je možné, že se třeba něco utvoří uvnitř v pochvě a já o tom nebudu vědět? Moc děkuji za odpověď."

Odpověď:
"Dobrý den vážený mladý pane, to, že jste proděla plastickou změnu pohlaví v souvislosti s dotazem na nákazu orální pasivním stykem náhodou velmi souvisí. K přenosu z dutiny ústní na Váš genitál by totiž mohlo dojít jen při zachování děložního čípku, který má vnímavý epitel na příjem kapavčité či chlamýdiové infekce. Ale protože jste byl též aktivní při orální styku, nelze vyloučit přenos těchto nemocí do Vaší dutiny ústní, což se může projevit právě přechodnými bolestmi v krku... bylo by tedy vhodné dostavit se na spádovou venerologii a nechat si provést vyšetření na kapavku a urogenitální chlamýdie, před vyšetřením nesnídejte ani si nečistěte zuby. Dále se výhledově domluvíte i na vyšetření na HIV, syfilis a hepatitis, i u těchto chorob je možný přenos orálním stykem. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"

Otázka:
"Dobrý den pane Doktore, na internetu jsem našla Vaši poradnu a ráda bych Vás požádala o odpovědi na mé otázky. V 10/2015 jsem potratila ve 12tt. Od té doby se s manželem snažíme opět otěhotnět. V červnu 6/2016 manžel podstoupil spermiogram a za 2 měsíce kontrolní. Genetik doporučil inseminaci pro sníženou plodnost manžela (pomalé spermie). V CARu nám dělali vstupní vyšetření, jemu brali krev, mě kultivaci z děložního čípku a děl. hrdla. On má výsledky krve zcela v pořádku, mě je zjištěna chlamydie. Znamená to tedy, že manžel je zdráv? Je možné, abych byla nakažená jen já a nepřenesla to na něj za 5 let nechráněného sexu? Je možné, že jsem otěhotněla i přes chlamydie a násl. potratila nebo je reálnější že jsme se chlamydiemi nakazili až po té? Je pro mě těžké to pochopit, ... a na konzultaci jdu až za týden..."

Odpověď:
"Vážená mladá paní, nelze asi přesně odpovědět na otázku, kdy jste se nakazila chlamydiovou infekcí. Je pravda, že chlamydiová infekce je nejčastější příčina mimoděložní gravidity a tím pádem následného potratu, ale pokud jste v té době nebyla vyšetřovaná na tuto infekci, tak se na toto nedá odpovědět. Přenos při nechráněném sexu není vždy 100% ani při dlouholetém partnerském sexuálním životě , na druhou stranu manžel nebyl vyšetřován na přímý průkaz chlamýdiové infekce, samotný negativní výsledek antichlamýdiových protilátek nevylučuje možnost přítomnost této infekce v organismu (je potřeba vyšetření výtěrem z močové trubice neb z moči), takže všechny mé odpovědi jsou bohužel trochu v úrovni spekulací, v každém případě je pro Vás důležité, aby jste byla po správně zvolené antibiotické léčbě vyléčena a též vyšetřen i Váš partner na přímý průkaz chlamydiové urogenitální infekce, držím Vám palce při příští graviditě. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.